Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2016 11:33
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Nevadí jim tvrdý pád, chemikálie a ani extrémní teploty. 5 odolných smartphonů, které vydrží téměř cokoliv

TECH
Uložit Uložené

Něco pro aktivní i nešikovné uživatele.

Ať si ve volném čase hrajete na Beara Gryllse a běháte po lesích, nebo se vám jen třesou ruce ruce, váš inteligentní mobilní telefon je neustále vystaven velkému riziku poškození. Samozřejmě, platí to - i když v trošku menší míře - pro každého z nás, protože drtivou většinu těchto křehkých zařízení nejistí žádné těsnění vůči tekutinám a ani konstrukce ze zvýšenou odolností před fyzickým poškozením. Abychom se dokázali nechtěnému fyzickému poškození vyhnout, máme dvě možnosti - buď si k smartphonu pořídíme odolné pouzdro, které ne vždy pomůže, nebo rovnou odolný smartphone. Zatímco první možnost představuje dostupnější a flexibilnější alternativu, při té druhé máme nesrovnatelně větší jistotu, i když budeme ochuzeni o jiné prvky výbavy. A jelikož se někteří z vás zdržují v potenciálně nebezpečném prostředí celkem často, je pro vás určitě lepší, pokud rovnou přistoupíte na druhou možnost.
 
Nevýhoda odolných telefonů spočívá zejména v tom, že nedisponují technickými specifikacemi, jaké dostaneme od vlajkových lodí předních výrobců jako je Samsung či HTC. Takže pokud se někdo poohlíží po telefonu, kterému nepřekáží extrémně nepříznivé podmínky, nezbývá mu nic jiného, ​​než obětovat vysoké rozlišení displeje nebo kvalitní fotoaparát za nadstandartní odolnost. A čím je cenovka vyšší, tím jsou pochopitelně lepší i specifikace. Ne však každý dokáže zaplatit za smartphone horentní sumu. Níže proto najdete pět Android kousků v různých cenových kategoriích, které rozhodně stojí za malou pozornost.

RugGear RG-700

Přestože smartphone RugGear RG-700 nenabízí hardwarovou výbavu na úrovni Galaxy S7, díky vojenské certifikaci MIL-STD-810G dokáže obstát téměř jakékoliv zacházení při teplotách od -20 až do 60 stupňů Celsia a díky certifikátu IP68 nemá problém s trvalým ponorem do hloubky 1, 5 metru. Má 2900 mAh baterii a v útrobách se nachází 2jádrový procesor, kterému sekunduje 1 GB operační paměť RAM. A pokud by někdo náhodou potřeboval na turistice fotoaparát, tak jsou přítomny dva foto senzory s rozlišením 8 (zadní) a 2 (přední) MPx. Přítomné 8 GB úložiště jde navíc rozšířit prostřednictvím slotu pro microSD karty a 5.3palcový displej disponuje rozlišením 960 x 540 pixelů.

Cena: cca 12 000 Kč

Nevadí jim tvrdý pád, chemikálie a ani extrémní teploty. 5 odolných smartphonů, které vydrží téměř cokoliv
Zdroj: www.broadnet.systems

 

Cat S40

Značka Cat je mnohým známá zejména díky výrobě stavebních strojů. V jejím portfoliu však najdeme i chytré mobilní telefony, které jsou určeny do stejného prostředí, takže vydrží nesrovnatelně více, než běžné modely bez zvýšené odolnosti. Přísná certifikace MIL totiž poskytuje záruku, že Cat S40 nepřekáží výrazné teplotní rozdíly, příliš vysoké nebo příliš nízké teploty, vibrace a ani pády na tvrdý povrch. A i když má typickou robustní konstrukci, která mu přihodí nějaký ten milimetr navíc, oproti jiným odolným smartphonům je na tom po vizuální stránce mnohem lépe. Od specifikací ani tentokrát hodně neočekávejte. Kromě 4.7palcového qHD displeje nabízí 1 GB RAM, 4jádrový procesor od Qualcommu, 2 a 8 MPx fotoaparáry či 4G konektivitu.

Cena: cca 9 400 korun

Nevadí jim tvrdý pád, chemikálie a ani extrémní teploty. 5 odolných smartphonů, které vydrží téměř cokoliv

Cat S60

Novější a zároveň dražší generace od společnosti Caterpillar. Model S60 je však vybavena takovou funkcionalitou, jakou byste jinde hledali asi marně. S asistencí přítomné termokamery FLIR totiž získáte šikovný nástroj pro identifikaci teplot všech objektů kolem vás. Odolnou a elegantně vypadající konstrukci dokonce tvoří precizně opracovaný kovový rámeček či zadní strana z pevných uhlíkových vláken, takže výrobce pouze zdokonalil to, čím vynikal starší model S40. Certifikát MIL a IP68 je i v tomto případě samozřejmostí, přičemž speciální těsnící mechanismus zajistí ochranu při ponoru pod hladinu až do hloubky pěti metrů. A jelikož jde o letošní generaci, technické specifikace jsou o třídu vyšší než ty, které nabízejí konkurenční smartphony. Najdete mezi nimi například 13 MPx hlavní nebo 5 MPx selfie fotoaparát, aktuální Android 6.0 Marshmallow, 4.7palcový HD displej, barometr, altimeter, 3 GB RAM, 32 GB úložiště, 3800 mAh baterii a mid-range čipset Snapdragon 617.

Cena: cca 16 000 korun

Nevadí jim tvrdý pád, chemikálie a ani extrémní teploty. 5 odolných smartphonů, které vydrží téměř cokoliv

 

Evolveo StrongPhone Q8

Evolveo také patří do klubu renomovaných výrobců odolných smartphonů a mohutně vypadající StrongPhone Q8 to jen potvrzuje. Tento model dostal kromě nadstandardní odolnosti (MIL-STD-810G + IP68) i docela slušnou hardwarovou výbavu, kterou si dokáže troufnout na obávaný Cat S60. A přestože mu nový Android stále chybí, jde pouze o drobný nedostatek s relativně jednoduchým řešením - softwarovou aktualizací. Smartphone disponuje kompaktním HD IPS displejem s úhlopříčkou 4.5 palce, 16 GB úložištěm, microSD slotem pro kartu do 64 GB, 2 GB operační pamětí, 13 MPx fotoaparátem, 3700 mAh baterií i notifikačním LED světlem.

Cena: cca 8 000 korun

Nevadí jim tvrdý pád, chemikálie a ani extrémní teploty. 5 odolných smartphonů, které vydrží téměř cokoliv

Sonim XP7

Smartphone Sonim XP7 s mírně trčící anténou patří mezi trošku dražší možnosti, což se samozřejmě odráží v extrémně odolné konstrukci, po které může bez problémů projet až tunové vozidlo. Strach navíc nemá ani z chemikálií. A kromě dotykového ovládání, které reaguje při nasazených pracovních rukavicích, nabízí i pořádně velkou baterii, která má 4800 mAh kapacitu, což podle amerického výrobce stačí na přibližně 8 hodin telefonního hovoru. Zobrazovací panel dostal 4palcovou úhlopříčku a WVGA rozlišení (480 x 800 pixelů). Co se týče konektivity, také můžeme počítat se 4G kapacitami včetně Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/r nebo Bluetooth 4.0 LE technologie. V útrobách zase tiká čipset Snapdragon 400.

Cena: cca 24 000 korun

Nevadí jim tvrdý pád, chemikálie a ani extrémní teploty. 5 odolných smartphonů, které vydrží téměř cokoliv
Domů
Sdílet
Diskuse