Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2016 12:01
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Jednoduchý jazyk, kterým se pravděpodobně domluví až 400 milionů lidí se můžeš naučit už dnes i ty

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

O sjednocení Slovanů se již pokoušel kdekdo a ledajak, ale hlavní podmínkou je asi fakt, že je nezbytná jednotná řeč pro všechny zúčastněné národy.

Ne každému jde učení cizích jazyků snadno, avšak pokud v dnešní době neumíte ani trošku anglicky, tak ztrácíte stovky vynikajících příležitostí (resp. si stěžujete situaci) na práci, cestování i v jiných oblastech. U nás v Česku fičí na školách a kurzech nejvíce angličtina a němčina, ale nechybí ani ruština, španělština, francouzština či španělština. A také další desítky pro nás exotických kousků. Nyní se však zaměřme na slovanskou řeč. Umíte si představit existenci pouze jednoho jediného jazyka, kterému by dokázal porozumět Rus, Bulhar, Čech, Srb, Černohorec a další větve slovanských národů?

 

Jednoduchý jazyk, kterým se pravděpodobně domluví až 400 milionů lidí se můžeš naučit už dnes i ty
Zdroj: ws-dl.blogspot.sk

Myšlenku jednotného slovanského jazyka dovedl do úctyhodné podoby Slovák Mark Hučko. Už dříve emigroval za velkou louži do Kanady, ale v roce 1984 se přestěhoval do Švýcarska, kde žije dodnes. Nejde o nějakého profesionálního a vystudovaného lingvistu, který plynně hovoří deseti světovými jazyky, ale o muže se zajímavou myšlenkou, kterou přepracoval a zavedl do praxe. Po dlouhých letech práce se mu v roce 2001 podařilo vytvořit umělý jazyk s názvem Slovio. Hlavním cílem je usnadnit komunikaci mezi slovansky mluvícími národy a dopomoci tím k lepší komunikaci, zachování kultury či hospodářské pomoci. Ale jako každý jazyk, i Slovio se stále postupně vyvíjí a možná někdy v budoucnu se bude opravdu používat.

Pojem umělý jazyk znamená, že byl vytvořen jedním člověkem nebo určitou skupinkou lidí, aby se dal snadno naučit a mohl dopomoci různým etnickým skupinám v domluvení se. Nejznámějším na světě je momentálně Esperanto. Jím se podle odhadů dorozumívá i přes 2 000 000 lidí a jeho původ je třeba hledat v západoevropských jazycích. My, východnější Evropané, jsme dostali pro nás mnohem jednodušší Slovio. Kolik lidí se je jím schopných domluvit? Podle oficiální stránky slovio.com až přes 400 milionů! V následujících řádcích si zkuste otestovat, jak mu rozumíte: Sxto es Slovio? Slovio es novém díle mezxunarodju jazika kter razumijut cxtirsto milion ludis na celoju Zemla. Slovio mozxete upotřebit dla gvorenie se cxtirsto milion slavju Ludis ot Praga do Vladivostok; ot Sankt Petěrburg cxerez Varsxava do Varna; ot Sredzemju Morie i ot Severju Morie do Tihju Okean. Slovio Imaje prostju, logikju gramatia i Slovio es idealju jazika dla dnesju ludis. Ucxijte Slovio tper!

Jednoduchý jazyk, kterým se pravděpodobně domluví až 400 milionů lidí se můžeš naučit už dnes i ty
Zdroj: inc.com

Pokud vás Slovio zaujalo, tak určitě navštivte oficiální stránku, kde najdete mnoho lekcí, testy i poučky a hlavně slovní zásobu. Je poměrně dost pravděpodobné, že v daleké budoucnosti se bude na zeměkouli mluvit tolika jazyky, kolik spočítáme na prstech jedné ruky, takže se snadno může stát, že Slovio někdo řádně opráší a bude jedním z hlavních světových jazyků. Zatím nám ale hlavně stačí zejména angličtina a čeština, ne?

Domů
Sdílet
Diskuse