Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2016 12:07
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Jako kdyby ji skládali z LEGO stavebnice. Loď za 16 miliard si za 5 let prošla cestu z nuly na vrchol

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Fascinující časosběrné záběry.

Před více než pěti lety začala v japonském přístavním městě Nagasaki výstavba obrovské lodi s názvem Aidaprima. V loděnici společnosti Mitsubishi tehdy začalo zhmotňování lodě pro německou firmu Aida Cruises, a i když byla cesta k dokončení pořádně dlouhá, před několika týdny se loď dočkala své první plavby po řece Labe a se svojí kapacitou až 3300 pasažérů se může těšit na dlouhá léta aktivní služby. Slavnostní plavba Aidaprimy se uskutečnila začátkem května a německá společnost se na svůj první přírůstek do rodiny nemohla vynadívat, vždyť s hmotností až 124 tisíc tun jde o pořádně velké plavidlo.

Pořádně vysoká byla ale také cena, jelikož Aida Cruises za loď zaplatilo něco okolo 600 milionů eur, ale při neustálé aktivitě a vyprodaných plavbách se investice začnou po pár letech vracet. Do plavidla se konstruktérům podařilo vměstnat až 1643 pokojů a loď přitom myslí i na životní prostředí, protože vypouští mnohem méně emisí než její srovnatelná konkurence. V následujícím videu tedy uvidíš to, jak se od roku 2011 Aidaprima nechala hýčkat v japonské loděnici na parádních časosběrných záběrech, u kterých si možná pomyslíš, že ti její konstrukce připomíná stavění ze stavebnice LEGO.

Domů
Sdílet
Diskuse