Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2016 20:59
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Kamiony s trolejemi: Ve Švédsku vznikla první elektrodálnice na světě

ZAJÍMAVOSTI ŠVÉDSKO
Uložit Uložené

Skandinávie posouvá snahu o snížení emisí na nový level.

Po téměř ročním úsilí se Švédsko opět blýsklo a vyšlo vstříc ekologii. Postavili totiž první světovou elektrodálnici neboli elektrifikovanou silnici. V očích ekologů jde o významný krok vpřed, ale ty se možná ještě pořád ptáš, co to ta elektrodálnice vlastně je?

Kamiony s trolejemi: Ve Švédsku vznikla první elektrodálnice na světě
Zdroj: ecowatch.com

Funguje to velmi podobně jako trolejbusy. Nad pravým pruhem dálnice je nataženo elektrické vedení, z nějž se pomocí sběrače připevněném na kamionu dostane proud do elektromotorů ve vozidle. E-Highway je vytyčená část dálnice E16, která vede ze Stockholmu do norského Osla. Na ní mohou kamiony dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů za hodinu a při odpojení se z elektrického vedení se automaticky spouští naftový motor. Spolupráce obou firem se tak snaží představit možnost jízdy těžkých vozidel na obnovitelné zdroje. Hybridní kamiony na elektrifikované silnici ušetří okolo 86 % emisí z fosilních paliv. To má motivovat ostatní státy k vývinu vlastní technologie. Zároveň je to další krok k velkému švédskému plánu provozovat vozový park bez použití fosilních paliv a své místo mají i ekonomické výhody.

Doporučeno
10 věcí, které (možná) nevíš o Švédsku. Kromě péče o životní prostředí je známé i tolerancí LGBTQ+ osob 10 věcí, které (možná) nevíš o Švédsku. Kromě péče o životní prostředí je známé i tolerancí LGBTQ+ osob 30. května 2022 9:30

Dálnici plánují nechat v testovacím provozu po dobu dvou let, po dosažení úspěšných výsledků je v plánu zavedení této novinky do Kalifornie, konkrétně okolí Los Angeles a Long Beach, nebo prodloužení již existující elektrifikované dálnice. U americké varianty budou spolupracovat kamiony značky Volvo.

Kamiony s trolejemi: Ve Švédsku vznikla první elektrodálnice na světě
Zdroj: gizmag.com
Kamiony s trolejemi: Ve Švédsku vznikla první elektrodálnice na světě
Zdroj: gizmag.com
Domů
Sdílet
Diskuse