Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. července 2016 15:35
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Mysteriózní seriál Stranger Things od Netflixu se trefuje do černého díky strhujícímu příběhu a úžasné atmosféře

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Letní novinka z produkce známé internetové televize předčila všechna očekávání a zprostředkovala nezapomenutelný seriálový zážitek.

Na skutečnost, že nás produkce Netflixu pravidelně zásobuje množstvím opravdu kvalitních filmů nebo seriálových projektů, jsme si už určitě všichni velmi dobře zvykli. Název této internetové televize se totiž v našich končinách zabydluje stále víc a víc, což znamená, že na sebe každý jeden ohlášený projekt okamžitě strhne pozornost většiny. A přesně toto je případ i 8dílného seriálu s názvem Stranger Things, který nás svými úžasnými trailery zaujal hned na první pohled, přičemž sliboval především pořádnou dávku tajemna a mysteriózna. Kdo by však před zhlédnutím všech epizod řekl, že bude tento debutující počin právem aspirovat na titul nejlepší letošní novinky? S úplnou jistotou asi jen málokdo. A přece Netflix opět jednou trefil přímo do černého a připravil pro nás další atmosférickou jízdu.

Mysteriózní seriál Stranger Things od Netflixu se trefuje do černého díky strhujícímu příběhu a úžasné atmosféře
Zdroj: Netflix

Jak už naznačovaly jednotlivé ukázky a zároveň i synopse samotná, příběh je zasazen do 80. let 20. století a diváka zavede do amerického státu Indiana, kde se za velmi podezřelých okolností ztratí mladý chlapec jménem Will. Jeho zoufalé matce tak nezůstane nic jiného, než se při pátrání po nezvěstném synovi spojit s místními autoritami. V průběhu vyšetřování se však postupně začínají odhalovat série různých tajemství, které nezahrnují jen přísně tajné vládní experimenty, ale i hrozivé nadpřirozené síly nebo jedno velmi zvláštní děvče.

Seriál se nezdržuje žádnými zbytečnými úvodními objasněními, kterými by diváka pomaličku vedl za ručičku, ale namísto toho ho raději okamžitě vrhne do děje. Už od počátečních minut se na obrazovce děje něco zajímavého a poutavého, co dokáže člověka strhnout nebo překvapit v té správné chvíli. Je tedy více než pravděpodobné, že se občas nachytáte s ústy otevřenými dokořán, případně s pořádně šťastným výrazem na tváři. S příchodem prvních náznaků ze začátku nevysvětlitelné, místy až děsivé záhady, se tak seznámíme s těmi nejdůležitějšími protagonisty, jejichž cesty se časem spojí v jedno mysteriózní, nesmírně intenzivní dobrodružství.

Mysteriózní seriál Stranger Things od Netflixu se trefuje do černého díky strhujícímu příběhu a úžasné atmosféře
Zdroj: Netflix

Kromě postupného odkrývání všudepřítomné roušky tajemství je však největší doménou této záležitosti především nádherný retro smrad roků 80., který jde cítit z každého jednoho aspektu. A tím nemyslím jen zjevnou inspiraci tvorbou takových velikánů, jakými jsou například John Carpenter, Stephen King nebo Steven Spielberg, ale i celkovou stylizací, a to včetně nostalgické atmosféry, oku lahodícímu vizuálu a skutečně výborně zvoleného výběru hudby. Upřímně, kdyby se obsazení skládalo z výhradně neznámých jmen a někdo by mi tvrdil, že seriál Stranger Things vznikl ještě za dob osmdesátek, dal bych mu okamžitě za pravdu.  

Co se hereckých výkonů týče, z většího počtu dětských hrdinů jsem sice měl v první moment menší obavy, ty se však s ubíhajícími sekundami vytratily poměrně rychle, protože jak dospělí, tak i ti mladší odvádí nadprůměrné, spolehlivé a věrohodné výkony. Postavy jsou navíc napsány opravdu dobře, což znamená, že se vám dostanou lehce pod kůži a užíváte si s nimi každý moment. Z hlediska negativ tu není pořádně co vytknout. Za zmínku stojí možná jen sem tam slabší triky (což je při seriálové tvorbě naprosto pochopitelné) a konání postav v jedné nebo dvou scénách, které bylo malinko zvláštní, resp. nelogické. Někomu by dokonce mohl vadit i častější výskyt klišé, jak však tvůrci prozradili, o extra originalitu se ani nesnažili. Jde spíše o jakousi poctu dílům výše zmíněné doby. Každopádně, vynikající zážitek se dostavil i navzdory těmto drobným nedostatkům.

Mysteriózní seriál Stranger Things od Netflixu se trefuje do černého díky strhujícímu příběhu a úžasné atmosféře
Zdroj: Netflix

Seriál Stranger Things zvládl svůj debut téměř perfektně, dokázal hravě překonat všechna, už i tak pořádně vysoká očekávání a zprostředkoval nezapomenutelnou a strhující pecku, prošpikovanou jedinečným retro nádechem. Jestli teda žerete osmdesátky a všechno to, co k nim neodmyslitelně patří, milujete mysteriózní klasiky, anebo jen rádi věnujete svůj čas kvalitním seriálům, které lehce předčí drtivou většinu současné produkce, tak je pro vás tento projekt od Netflixu jako stvořený. Máte před sebou totiž bezpochyby nejlepší novinku tohoto léta, jestli ne i celého roku. Na plnou palbu to z mé strany sice není, budu však ale toužebně čekat v brzké ohlášení série s pořadovým číslem 2, která už snad bude vyšperkovaná k úplné dokonalosti. 9,5/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse