Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. srpna 2016 15:41
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Ukradl čas Japoncům a při narození jeho otce vznikla hvězda. Co se děti v Severní Koreji učí během 684 hodin o svých lídrech?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

O propagandu na vyučování není nouze.

O Severní Koreji se toho už napsalo mnoho a mnoho, ale informace organizace Korea Institute for Curriculum Evaluation zaměřené na analyzování vzdělávacích programů na jednotlivých školách ukazují neuvěřitelné množství hodin věnujících se jen propagandě týkající se současného lídra Kim Čong-una a jeho předků. Už děti na základních školách totiž musí během pěti let absolvovat celkem až 684 hodin učením se například o dětství Kim Čong-una, jeho schopnostech a znalostech, což platí nejen o nynějším lídrovi, ale i o jeho otci Kim Čong-ilovi, o dědečkovi Kim Il-sung a babičce Kim Čong-suk. Alarmující počet hodin předmětů o lídrech pak překonávají pouze hodiny korejštiny (1197 hodin) a matematiky (821 hodin). Přesto i severokorejské školství prochází změnami přizpůsobujícími se současným světovým trendům, protože na některých vysokých školách se angličtina vyučovala častěji než korejština a do hry postupně vystupovaly i informační technologie, bez kterých se již dnes téměř nikdo neobejde.

Ani modernější přístup ke vzdělání však nepomáhá dětem s pochopením toho, co se musí naučit o jejich minulých a současných lídrech, protože některá fakta o jejich životech bychom jen těžko vymýšleli i pod vlivem nějaké návykové látky. Studenti se tedy dozvídají například to, že dnes už zesnulý Kim Čong-il se narodil přímo na posvátné korejské hoře Mt. Baekdu a hned poté, co se narodil, vznikla nad horou nová hvězda na jeho počest. Hvězda musela předznamenat i to, že Kim Čong-il za života vymyslí hamburger, zvládne si zahrát golf s bilancí 38 úderů pod par, nikdy nemusel použít záchod a dokázal ovládat i počasí. Na druhé straně, jeho syn Kim Čong-un prý ukradl Japoncům čas, a proto posunul časové pásmo v Severní Koreji o 30 minut dozadu a to určitě není ani zdaleka všechno, ostatně Kim Čong-un je stále příliš mladý na to, aby dokázal takové věci, jaké zvládl jeho otec.

Domů
Sdílet
Diskuse