Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2016 18:39
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Jak vypadala žena před 3,7 tisíci lety? V době bronzové se od těch dnešních až tak výrazně nelišila

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Neobvyklý pohled do minulosti.

V dnešní době moderních technologií se odborníci dokáží pouštět i do projektů, o jakých bychom před pár desítkami let mohli pouze snít. Jedním z nich by mohla být i digitální rekonstrukce obličeje ženy jménem Ava, která žila před přibližně 3,7 tisíci lety a její pozůstatky se našly ještě v roce 1987, avšak od té doby vědci postupovali jen velmi malými kroky. Naštěstí s příchodem nových a nových vymožeností se rekonstrukci jejího obličeje podařilo dát dohromady Hewovi Morrisonovi, ale nešlo o jednoduchou práci, protože Hew se při tvorbě obličeje párkrát musel potýkat s několika problémy.

Lebka této ženy z doby bronzové se sice zachovala ve celkem dobrém stavu, ale chyběly jí například části čelistní kosti, takže Hew musel velmi opatrně vypočítat, jak široká by mohla v těchto dobách skutečně být. Díky sklovině na její zubech mohl Hew přibližně vymodelovat i její rty a pak se pustil i do dalších částí obličeje, které nakonec upravil do nejpravděpodobnější pozice, jakou tehdy mohly mít. Podle výzkumu zemřela Ava někdy mezi 18 až 22 rokem života a okolnosti její smrti také nejsou známy, k čemuž vůbec nenapomohl fakt, že ženiny pozůstatky se našly v díře vytesané do kamene, což muselo zabrat dost dlouhou dobu. Mimo jiné se přišli na to, že její výše měla dosahovat něco kolem 167 centimetrů, a tak se v této oblasti až tak nelišila od průměrné ženy současnosti. Vědce pak zaujal i neobvyklý tvar zadní části hlavy, ale nyní se můžeme pouze domnívat, zda byla její smrt součástí nějakého rituálu, nebo byla její lebka po smrti nějakým způsobem upravována. Kdyby ses o Ave chtěl dozvědět ještě o něco více, neváhej kliknout na facebookovou stránku Achavanich Beaker Burial Project věnovanou Avě a informacím o ní.

Domů
Sdílet
Diskuse