Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2016 9:35
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Jaké novinky a změny můžeme očekávat od iPhonu 7 a kdy ho Apple představí?

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Den D se už nezadržitelně blíží. Přijde překvapení nebo zklamání?

Představte si, že jste šéfem obrovské společnosti, která stojí za jednou z nejznámějších značek na světě a prognózy týkající se její budoucnosti nejsou zrovna nejpozitivnější. Konkurence nebezpečně roste, začínají na vás tlačit investoři včetně technologicky zdatných fanoušků či potenciálních zákazníků a vy musíte udělat ta nejlepší rozhodnutí, protože pouze na nich závisí to, co bude následovat. Od svých zaměstnanců dostanete několik skvělých návrhů, pár tipů a ostatní visí na vaší svobodné vůli. Pokud nadcházející produkt neuspěje, další roky mohou být pro společnost katastrofické. Podobný okamžik brzy čeká i Apple a Tima Cooka včetně současného managementu, kteří musí letos dokázat, že jsou schopni pokračovat v tom, co kdysi začal legendární vizionář Steve Jobs.

Kalifornský gigant hledal poslední roky nové možnosti růstu, z čehož nakonec vzešel kompaktní hybrid iPhone SE a za zmínku rozhodně stojí i příchod na lukrativní, ale nejistý čínský trh. Ze 4palcového modelu SE se hit sice stal, ale očekávat, že jeho úspěch dokáže nahradit klesající zájem o současnou, respektive budoucí vlajkovou loď by zřejmě byla jedna velká chyba. V Číně navíc každým jedním dnem roste popularita domácích výrobců a jejich agresivní cenová politika v kombinaci se slušným hardwarem nedá mnoha renomovaným značkám spát. A aby toho nebylo málo, technologické kapacity úhlavních konkurentů Apple, jakým je například takový Samsung, LG nebo tchajwanské HTC, za poslední měsíce výrazně pokročily. Pokud dnes někdo porovná komplexní výbavu iPhone 6s s Galaxy S7, Galaxy Note7, LG G5 či HTC 10, tak okamžitě zjistí, že iOS smartphone v oblasti technologických inovací znatelně zaostává. Ano, po softwarové stránce vyhrává na plné čáře, kdo je však ochoten dávat každý rok přes 16 tisíc korun jen za špičkově vyladěný operační systém, který mimochodem dostává aktualizace zcela zdarma? Lidé chtějí fotoaparáty schopné zachytit kvalitní snímky po západu slunce, delší výdrž na jedno nabití, bezdrátové a rychlé nabíjení, detailnější displeje a v neposlední řadě i unikátní vychytávky, jaké u jiných modelů tak snadno nenajdou. Hardware hraje u každého smartphonu stejně důležitou roli a vedení Apple o tom velmi dobře ví. Co s tím tedy udělají?

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00

Co všechno můžeme od příští generace slavného iPhonu očekávat? Dostane číselné označení "7" nebo půjde jen o další recyklaci ve stylu iPhone 6s s drobnými vylepšeními? Jelikož odpovědi na všechny naše otázky přinese podle webu Bloomberg7. září, zatím si musíme vystačit s dostupnými informacemi z neoficiálních zdrojů.

Design a konstrukce

Během uplynulého půl roku jsme měli hned několik příležitostí vidět pravděpodobné vizuální zpracování očekávaného iPhonu 7. Ze začátku šlo o nevěrohodně vypadající úniky nákresů ze strojírenských továren, později přibyly 3D rendery a pak přišly na řadu i živé fotografie maket vyhotovených na základě dostupných detailů od dodavatelů Apple. Naposledy jsme dokonce narazili na video, kde byl zachycen skutečně fungující kousek, přesněji prototyp s testovacím softwarem SwitchBoard. Ten nám potvrdil, že předchozí leaky nebyly příliš daleko od pravdy. Samozřejmě, design, kterým je již dnes internet doslova přeplněný, se nemusí designu finální verze nadcházejícího iPhonu moc podobat. Výrobci únikům sice nezabrání, ale pokud během vývoje produktu používají prototyp s provizorním vizuálním vzhledem (mírně upravenou předchozí generací), tak přece jen existuje větší pravděpodobnost, že bude během oficiálního představení alespoň nějaké to překvapení.

Nový iPhone by měl nabídnout podobné konstrukční zpracování jako jeho předchůdce iPhone 6s. To znamená hliníkové unibody tělo, oblé křivky, pásky na zlepšení signálu a stále mírně vyčnívající fotoaparát. Ano, nechtěných pásků bude méně a rozměry konstrukce včetně její váhy podle všeho mírně klesnou, podstatná vizuální charakteristika však zůstane víceméně zachována. Oproti předchozím designovým změnám (například mezi iPhone 5s a iPhone 6) to bude trošku nezvyk, ale podobnou strategii naposledy zvolil i jihokorejský gigant Samsung. Oba výrobci se zřejmě začali řídit jednoduchým pravidlem - nač měnit něco, co má úspěch? Přidají, doladí nebo změní jen pár konstrukčních drobností a pak mohou věnovat více času hardwaru či takovému softwaru. Jednou z nich prý bude kulatý Home button pod displejem, který čeká změna z mechanického na kapacitní provedení s vibrační odezvou, kde by neměl chybět ani známý 3D Touch senzor schopný rozeznávat úroveň síly interakce mezi naším prstem a aktivním povrchem, čili ve zkratce sílu dotyku.

Web MacRumors dokonce píše, že některé zdroje hovoří o absenci 3.5 milimetrového jacku. Najdou se však i takové, které zase říkají, že jack zatím ve výbavě zůstane. Osobně se přikláním k první možnosti. Applu nejsou totiž revoluce vůbec cizí a od nadcházejícího iPhonu mají mnozí poměrně velká očekávání, což v překladu znamená čekat na pořádné inovace. Lidé chtějí změny a zde se nabízí ideální příležitost. Samozřejmě, najdou se i takoví uživatelé jako Steve Wozniak, kteří nemají příliš velkou chuť hned po představení utíkat do obchodu a kupovat nové příslušenství. V takovém případě by tedy padlo vhod, kdyby jeden z očekávaných iPhonů jack měl a ten druhý ne, respektive by Apple v každém jednom balení dodával Lightning 3.5mm redukci. Dříve či později to prostě přijít musí - mobilní technologie se neustále zmenšují a tento starý standard by jim v tom jen zbytečně bránil. Jako alternativa poslouží buď stále populárnější bezdrátová technologie Bluetooth nebo Lightning port, do kterého pouze zapojíme kompatibilní sluchátka či reproduktory. Podobné kousky se začaly vyrábět i pro Android zařízení vybavené moderním USB Type-C portem. Důležité tu ale je, že pokud zmíněný jack přece jen vynechají inženýři, vstoupí možnost buď ubrat několik čísel tloušťce těla nebo integrovat baterii s větší kapacitou. A v kombinaci s prostorově méně náročným kapacitním Home buttonem se tyto možnosti asi ještě trošku zvětší. Místo jacku zase přibude (foto níže) pár maličkých dírek. Na co však poslouží, nikdo zatím přesně neví. Možná na poskytování kvalitnější zvukového výstupu, možná jen na ozdobu.

Fungující prototyp údajného nového iPhonu. Za pozornost stojí fyzicky větší hlavní fotoaparát

Jaké novinky a změny můžeme očekávat od iPhonu 7 a kdy ho Apple představí?
Zdroj: www.deccanchronicle.com
Jaké novinky a změny můžeme očekávat od iPhonu 7 a kdy ho Apple představí?
Zdroj: www.deccanchronicle.com

Stejně tak jsou očekávána nová barevná provedení - černé a (tmavě) modré. Více uvidíte na kvalitních renderech od Martina Hajeka, přičemž ty jsou vyhotoveny na základě posledních úniků, takže nesou i očekávaný design, který je na obrázku dole srovnáván s designem současného iPhonu 6s. Nové barvy dostanou za úkol zlepšit atraktivnost a přilákat tak více zájemců.

Jaké novinky a změny můžeme očekávat od iPhonu 7 a kdy ho Apple představí?
Zdroj: www.martinhajek.com

Nedávné informace navíc potvrdily, že Apple ani letos neodbočí od tradičního přidělování názvů. Už párkrát kolovaly internetem spekulace, podle nichž měla další generace iOS smartphonu nést zcela nové značení bez následujícího čísla "7". Můžeme proto s celkem velkou pravděpodobností očekávat iPhone 7 i větší iPhone 7 Plus bez často zmiňované Pro verze. Tři modely spatří světlo světa až v roce 2017 a minimálně jeden z nich nabídne zaoblený OLED displej ve stylu Samsung Galaxy S7 edge.

Doporučeno
Týden jsme testovali nový iPhone 15. Vyplatí se za něj vysolit 30 tisíc, nebo to je škoda peněz? Týden jsme testovali nový iPhone 15. Vyplatí se za něj vysolit 30 tisíc, nebo to je škoda peněz? 3. října 2023 15:00

Shrnutí vizuálních a konstrukčních změn:
- Redukce počtu pásků na zlepšení signálu
- Opticky větší fotoaparát (iPhone 7)
- Dvojitý fotoaparát (iPhone 7 Plus)
- Kapacitní Home button s vibrační odezvou
- Kompaktnější a lehčí konstrukce
- Absence 3.5 mm jacku
- Dvě nové barvy

Hardware a software

Nejdůležitější novinky bez jakýchkoliv pochyb přinese hardwarová část výbavy. Ne, teď nemám na mysli běžnou evoluci, tedy výkonnější a energeticky efektivnější čipset, větší nebo modernější operační paměť, více megapixelů ve fotoaparátu a ani lepší výdrž baterie. Pozornost tentokrát směřuji na bezdrátové, respektive rychlé nabíjení prostřednictvím kabelu nebo dva foto senzory schopné zajistit znatelně vyšší úroveň kvality pořízených záběrů, protože by měl disponovat pokročilou technologií od izraelské společnosti LinX Imaging. Takzvaný dual-lens systém sice již déle nabízí několik Android smartphonů, nový iPhone 7 Plus však posune laťku opět trošku výše. Důvěryhodné úniky hovoří o pestřejších detailech, realističtějším podání barev a při špatných světelných podmínkách i o lepší světelnosti či menším zrnění. Slovo však padlo i o 2 až 3x optickém zoomu, který ve srovnání s digitálním neořezává aktuální záběr, ale skutečně přibližuje. Web MacRumors tvrdí, že fotoaparát v 5.5palcovém iOS smartphonu využije senzory na zachycení dvou různých fotek, každou s rozdílnou paletou barev, a ty pak spojí dohromady. V úvahu také připadá funkcionalita umožňující provedení 3D fotografií menších objektů nebo možnost změnit zaostření i po stisknutí spouště. 4.7palcový iPhone 7 navíc vybaví optickou stabilizací obrazu a ne pouze digitální alternativou, což přinese lepší kvalitu po západu slunce včetně efektivnější eliminace třesení rukou během natáčení videí.

Takto by měl vypadat dual-lens fotoaparát pro iPhone 7 Plus

Jaké novinky a změny můžeme očekávat od iPhonu 7 a kdy ho Apple představí?
Zdroj: www.deccanchronicle.com

Pokud Apple dual-lens systém skutečně použije, změnám se nevyhne ani základní aplikace fotoaparátu. Týká se to především jejího prostředí, které by mělo být nově rozděleno na dvě části - v jedné vybereme dotykem prstu objekt, v druhé uvidíme daný objekt po zoomu. Bližší detaily známe z patentu kalifornského výrobce. Web MacRumors je dokonce zpracoval do vizuální podoby, takže stačí pouze stisknout tlačítko play a níže uvedené video vám poskytne všechny podstatné informace.

Mezi důležité inovace má patřit i bezdrátové nabíjení, které je dnes považováno za běžnou součást hardwarové výbavy několika vlajkových lodí nesoucích renomované značky, jako například Samsung nebo LG. Protože se předpoklady hovořící o bezdrátových kapacitách iPhone 6s loni nenaplnily, šance, že je dostane další iPhone výrazně narostla, přičemž po eliminaci 3.5 mm jacku poroste ještě více. Pokud si budeme chtít nabít smartphone a vedle toho poslouchat skladby od našeho oblíbeného interpreta, tak existují dvě možnosti - použijeme bezdrátová sluchátka nebo bezdrátovou nabíječku. Výrobci audio příslušenství pro produkty s logem nakousnutého jablíčka přinesou na pulty obchodů nezvyklé generace, které fyzicky zapojíme do all-in-one Lightning portu. Určitě se ale také zvýší počet těch, které fungují prostřednictvím Bluetooth konektivity.
 
Kromě bezdrátového způsobu doplňování energie připadá v úvahu ještě rychlé nabíjení za použití běžných kabelů. High-end Android smartphony dokáží s originální nabíječkou za přibližně půl hodinu (běžné posezení při kávě nebo čaji) naplnit zhruba 50% kapacity. A co se týče velikosti baterie, iPhone 7 údajně nabídne zhruba o 14% větší kapacitu, než nabízí jeho předchůdce. V konkrétních číslech to představuje 1,960 mAh vs. 1,715 mAh, což příliš velký rozdíl není, ale s šetrnějším hardwarem zlepšení výdrže na jedno nabití nepochybně pocítíme. Informace v tomto případě pochází od důvěryhodného zdroje OnLeaks.

Výrobu čipsetu A10 podle ostříleného webu AppleInsider exkluzivně pokryje ověřený dodavatel Apple, tchajwanská společnost TSMC, takže Samsungu tentokrát z koláče nic nezůstane. U loňské generace A9 si dodávky výrobci čipsetů rozdělili. TSMC opět plánuje použít 16 nanometrový výrobní proces, avšak i takzvanou "fan-out" architekturu, která přinese kompaktnější rozměry čipsetů a přibližně o 20% lepší výpočetní výkon. Vícekrát zmíněný 10 nm proces společnosti zatím zřejmě ostrou výrobu nespustí, ale při příštím iPhonu 7s se situace určitě změní. Vyplývá to z dostupných informací od tech webu BGR, který mimo jiné předpokládá, že v roce 2018 více giganti nastartují kvůli stupňující se konkurenční válce důsledně připravované 7 nm výrobní kapacity. Technologicky pokročilejší proces totiž dokáže produkovat výkonnější a energeticky efektivnější čipsety, díky čemuž mohou teoreticky přilákat potenciální obchodní partnery a zlepšit tak své obchodní výsledky.

Jaké novinky a změny můžeme očekávat od iPhonu 7 a kdy ho Apple představí?
Zdroj: www.deccanchronicle.com

Nedávný výsledek z populární benchmark aplikace Geekbench nám navíc zmíněné 20procentní navýšení výkonu i potvrdil, tedy až na menší nedorozumění s názvem zařízení. Současný A9 v iPhone 6s nabyl 4 427 bodů ve více-jaderném a 2 542 bodů v jedno-jaderném testu, zatímco docházelo ke ztrátám A10 v iPhone 6 SE (ano, ne v iPhone 7) získal 5 210 a 3 042 bodů. Rozdílné pojmenování očekávaného smartphonu může souviset s rostoucí snahou vytvářet nejistotu a snižovat důvěryhodnost jiných úniků. Dobrým příkladem je nedávno zveřejněná fotografie, na které měla být zachycena krabice pro model 6 SE. Ukázalo se však, že přece jen jde o šikovnou práci grafika, a nikoli o reálně existující balení.
 
Kromě 3 GB operační paměti RAM v iPhone 7 Plus padly i spekulace, podle nichž není vyloučena přítomnost takzvaného Smart konektoru na pohodlné používání speciálního příslušenství, jako jsou kryty se zabudovanou externí baterií. Prostřednictvím něj můžeme připojit k iOS tabletu iPad Pro šikovnou hardwarovou klávesnici a následně zvýšit naši pracovní efektivitu. Tři malé tečky umístěné ve spodní části zadní strany konstrukce bylo dokonce vidět i na několika konceptech či živých fotografiích.

Vlevo konektor Moto Z na připojení modulů, vpravo prý Smart konektor iPhone 7 Plus

Jaké novinky a změny můžeme očekávat od iPhonu 7 a kdy ho Apple představí?
Zdroj: www.youtube.com

Nové iPhony přijdou s předinstalovaným operačním systémem iOS 10. Momentáleně probíhá beta testování, ale v den představení získají velký aktualizační balíček i uživatelé starších generací včetně iPadů. Nejnovější verze přinese hned několik užitečných softwarových vylepšení, mezi nimiž nebude chybět kompletně předělaný lockscreen, bohatší lockscreen oznámení, detekce vody, živé streamování z aplikací, přehlednější lišta s rychlými nastaveními, lockscreen widgety, vylepšený 3D Touch, podpora Siri pro aplikace od třetí strany (konečně) či inteligentní pořádání pořízených fotografií prostřednictvím tzv. "deep learning".

Doporučeno
FOTO: Apple ukázal nový iPhone 15. Kolik za něj zaplatíš a vyplatí se ho vůbec kupovat? FOTO: Apple ukázal nový iPhone 15. Kolik za něj zaplatíš a vyplatí se ho vůbec kupovat? 12. září 2023 19:58

Shrnutí očekávaných technických specifikací:
- 4.7 a 5.5palcové Retina displeje s 3D Touch
- Čipset A10 (o 20% lepší výkon, nižší spotřeba)
- 12 MPx fotoaparát s OIS, iPhone 7 Plus dostane dual-lens systém
- 1 960 mAh a 3 140 mAh baterie, rychlé a bezdrátové nabíjení
- 2 a 3 GB RAM
- Smart konektor (iPhone 7 Plus)
- IOS 10

Domů
Sdílet
Diskuse