Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2016 12:20
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Co znamená dvojitý foťák ve smartphonu a jaké benefity má díky němu Huawei P9? Dostane ho i iPhone 7 Plus?

TECH
Uložit Uložené

Trend s duálními fotoaparáty je teprve na vzestupu.

Čím dál více výrobců mobilních zařízení začíná poslední dobou soustřeďovat pozornost na kvalitu fotografií. A způsobů, jakým toho chtějí docílit, je hned několik. Někdo se zaměřuje na větší pixely a menší clonové číslo, někdo na optickou stabilizaci obrazu, někdo na laser či PDAF technologii kvůli spolehlivějšímu automatickému zaostření a najdou se i takové případy, kdy se k jednomu hlavnímu fotoaparátu přidal další. V případě smartphonu LG G5 se jedná  o samostatnou jednotku, která poskytuje širokoúhlý záběr ve stylu GoPro. U konkurenčního Huawei P9 zase o foťák s monochromatickým senzorem, který asistuje tomu barevnému. Něco podobného navíc již brzy dostane i nadcházející iPhone 7, konkrétně jeho 5.5 palcová verze Plus. Jaké výhody tedy z takové hardwarové kombinace vyplývají?

Zadní stranu vlajkové lodi Huawei P9 zdobí dva foto senzory umístěné hned vedle sebe. Oba dva mají 12 MPx rozlišení, clonu f/2.2 a kvalitní optiku od známého výrobce fotoaparátů Leica. Stejně tak se nedá přehlédnout ani výrazný název společnosti. Důvod, proč tam vůbec je, spočívá ve spolupráci mezi inženýry čínského gigantu a inženýry z Leica, z čehož potom vzešel duální fotoaparát pro high end model P9. Netradiční část výbavy nabízí oproti konvenčnímu provedení pár užitečných výhod, kam určitě patří i vyšší kvalita zhotovených záběrů. V porovnání s jinými vlajkovými loďmi nejde sice o žádný obrovský rozdíl, ale menší zlepšení vždy potěší. Jak to ale funguje?

Co znamená dvojitý foťák ve smartphonu a jaké benefity má díky němu Huawei P9? Dostane ho i iPhone 7 Plus?
Zdroj: megapowertech-malaysia.blogspot.sk

 

Jeden 12 MPx foto senzor z Huawei P9 fotí barevné záběry, druhý 12 MPx pro změnu černobílé. Proč? Smartphone má tak k dispozici více informací, se kterými pracuje po zmáčknutí spouště. Monochromatický senzor totiž zvládne zachytit pestřejší detaily focené scény jako RGB asistent, takže poskytuje opravdu bohatý zdroj dat. Zajímá ho jen světlo a jeho množství, ne barva, což je pochopitelné, když je monochromatický. RGB senzor světlo filtruje a svoji pozornost soustředí na informace, které souvisí s jednotlivými barvami. Práci si nejen rozdělí, ale při tvorbě jednoho společného díla se i vzájemně doplňují. Společnost Huawei navíc tvrdí, že model P9 dokáže oproti Samsung Galaxy S7 zachytit zhruba o 70% více světla. A v porovnání s iPhone 6s dokonce až o 270% více, Taktéž je možný refocus (změna zaostření) na zachycené objekty i po cvaknutí a nezapomněli ani na dedikovaný „depth“ procesor, který podle výrobce dokáže zabezpečit o 200% rychlejší automatické zaostření, než smartphone se softwarovým řešením.

Pokud chce Samsung, Apple anebo HTC navrhnout dobrý high end model s pořádným fotoaparátem, kterému nepřekáží ani zhoršené světelné podmínky, musí soustředit pozornost na výše zmíněné foto technologie, které v současnosti patří mezi důležité faktory úspěchu. Ano, nejlepším způsobem, jak docílit kvalitnější fotografie, by bylo použít velké foto senzory, avšak něco takového se u mobilních telefonů lehce řekne, ale těžce realizuje. Každý prostor v konstrukci má velkou hodnotu, což ve zkratce znamená, že si podobnou hardwarovou výbavu výrobci nemůžou dovolit integrovat. Jednoduše nemají kam. Proto hledají vhodné náhrady. 

Galaxy S7 disponuje velkými pixely, malým clonovým číslem a optickou stabilizací obrazu, tedy asi vším podstatným. Hlavní fotoaparát smartphonu HTC 10 je vybaven patentovanou technologií UltraPixel, což představuje jakousi alternativu k duálnímu fotoaparátu v Huawei P9 anebo hardwarové výbavě Samsungu Galaxy S7, jen s tím rozdílem, že si vymysleli a zaregistrovali vlastní název. Jednotlivé značky chtějí nabízet vlastní, anebo lépe řečeno unikátní řešení, i když přinášejí více méně stejné výsledky, jen proto, aby dokázali pomocí poutavé reklamní kampaně přilákat potenciální zájemce. A výjimkou samozřejmě nebude ani kalifornské jablíčko. 

 

Dvojitý foťák v iPhone 7 Plus

Již déle kolují celým internet tvrzení, že větší verze další generace iOS smartphonu nabídne dvojitý fotoaparát. Nedávno je dokonce potvrdil i renomovaný Apple analytik a několik dalších tech webů. Jaké jsou ale očekávání? Foto hardware v iPhone 7 plus údajně přinese podobné výhody jako hardware z Huawei P9. Apple mu však nepochybně ještě přidá co to jen jde, prostřednictvím čehož plánuje získat výraznou konkurenční výhodu. Bonusem může být optický zoom, který oproti tradičnímu digitálnímu opravdu přibližuje, cžo se následně odrazí na očividně menší ztrátě kvality.

Web 9to5mac teprve nedávno přišel s důvěryhodně vypadající informací, podle které Apple zvolá kombinaci širokoúhlého a takzvaného „telephoto“ fotoaparátu, přičemž oba dostanou 12 MPx rozlišení. První kromě jiného obohatí optickou stabilizací či kvalitní 6P optikou. Pokud by se tak opravdu už tuto středu stalo, přítomná technologie bude v porovnáním s Android smartphonem z dílny Huawei přeci jen mírně odlišná.

Co znamená dvojitý foťák ve smartphonu a jaké benefity má díky němu Huawei P9? Dostane ho i iPhone 7 Plus?
Zdroj: www.martinhajek.com

Huawei P9 a lepší P9 Plus najdeš v nabídce e-shopu nikita.sk

Co znamená dvojitý foťák ve smartphonu a jaké benefity má díky němu Huawei P9? Dostane ho i iPhone 7 Plus?
Domů
Sdílet
Diskuse