Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. září 2016 19:37
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

5 věcí, ve kterých Android smartphony předběhly nedávno představený iPhone 7

TECH ANDROID
Uložit Uložené

Inovace nejsou cizí ani konkurentům Applu.

Časy, kdy patřila inovátorská koruna pouze společnosti Apple jsou už dávno za námi. Dnes si ji dělí ne dva, ale rovnou více výrobců z celého světa, mezi něž patří nejen Samsung či Lenovo, ale i HTC, LG a v neposlední řadě čínské jablíčko Xiaomi, včetně úspěšného giganta Huawei. Přesvědčilo nás o tom několik posledních high-end smartphonů s podobnou hardwarovou výbavou, jakou se může pyšnit teprve před pár dny představená generace iPhonu a její Plusková verze.

5 věcí, ve kterých Android smartphony předběhly nedávno představený iPhone 7
Zdroj: cdn.cultofmac.com

Loni ukradl iPhonu 6s prvenství v oblasti takzvaného trojrozměrného dotyku, nebo lépe řečeno 3D Touch model Huawei Mate S a zhruba před dvěma lety udělala totéž, ovšem s dvojitým fotoaparátem vlajková loď tchajwanského výrobce High Tech Computer (HTC) pod označením One M8. Ano, teleobjektiv a tedy i optický zoom zde chyběl, ale bokeh efekt, čili rozmazané pozadí za zaostřeným objektem ne. Samsung či Sony zase předběhli Apple vysokou IP certifikací a zabudované stereo reproduktory nabízí již déle nejeden Android smartphone. Co se týká absence 3.5 milimetrového jacku, tak ani v tomto případě nedrží kalifornský výrobce prvenství, protože jím nedisponuje dříve představený kousek Moto Z. A to ani zdaleka není všechno.

Odolnost vůči vodě a písku

Konstrukci s těsněním přinesla už během roku 2013 japonská vlajková loď Xperia Z z dílny Sony a začátkem tohoto roku se voděodolnost vrátila i do modelové řady Galaxy S. Loňský iPhone 6s sice také snesl koupel v nápoji Coca-Cola a pár hodin v mrazicím boxu, ale mezi technickými specifikacemi stále chyběla písmenka IP a příslušné číslo certifikace. Oficiální potvrzení zvýšené odolnosti vůči vodě nebo maličkým zrnkům písku nastalo až u sedmiček, které se nyní mohou chlubit certifikací IP67, což je ale stále slabší než IP68 z Galaxy S7 a S7 edge. Nevadí Apple, možná za rok.

5 věcí, ve kterých Android smartphony předběhly nedávno představený iPhone 7
Zdroj: Samsung

Stereo reproduktory

Jak jistě víte, místo chybějícího 3.5 mm jacku se v unibody konstrukci iPhone 7 nacházejí malé dírky a pod nimi další reproduktor, který díky kombinaci s původním poskytuje uživatelům stereo. Vlastní stereo výstup (dva hlasité reproduktory na přední straně) však již poměrně dlouho nabízí HTC One M7 z roku 2013, takže i zde Apple zaostává za konkurencí.

5 věcí, ve kterých Android smartphony předběhly nedávno představený iPhone 7
Zdroj: HTC

Odstranění 3.5 mm jacku

Technicky méně zdatní jedinci si mohli myslet, že čerstvé sedmičky představují vůbec první smartphony na světě bez legendárního jacku na připojování sluchátek nebo reproduktorů. Pravda je ale taková, že ten nemá ani model Moto Z od Lenova, respektive společnosti Motorola. A protože spatřil světlo světa pár týdnů před představením iPhonů, každému je snad jasné, kdo tento kontroverzní krok uskutečnil dříve. Rovněž je třeba zmínit i 4letý smartphone od čínské společnosti OPPO, model Finder z roku 2012, který jack neměl také.

5 věcí, ve kterých Android smartphony předběhly nedávno představený iPhone 7
Zdroj: Moto

Kapacitní tlačítka s biometrickým senzorem

Inženýři z Applu konečně nahradili zažitý mechanický Home button pod displejem za modernější a zároveň na prostor méně náročnější kapacitní, respektive dotykovou alternativu, kterou mimo jiné obohatili funkcionalitou 3D Touch či vibrační odezvou. A aby toho náhodou nebylo málo, nezapomněli ani na integraci snímače otisků prstů. Ačkoli takzvaný trojrozměrný dotek Android smartphonům v celkem oblíbených kapacitních tlačítkách stále chybí, biometrický senzor už ne, což je staví do pozice, kde získávají nad novým iPhonem další prvenství.

5 věcí, ve kterých Android smartphony předběhly nedávno představený iPhone 7
Zdroj: HTC

Dual-lens fotoaparát

Jak bylo výše zmíněno, dvojitý foťák není na trhu s mobilními telefony žádnou přelomovou technologií. Ve výbavě ho má starší HTC One M8, Xiaomi Redmi Pro a i elegantní Huawei P9. Kalifornské jablíčko tuto zajímavou hardwarovou kombinaci v iPhone 7 Plus pouze obohatilo dvojnásobným optickým přiblížením či jednodušší formou umělé inteligence, která dostala na starosti neustálé zlepšování schopnosti iOS smartphonu rozpoznávat lidské tváře.

5 věcí, ve kterých Android smartphony předběhly nedávno představený iPhone 7
Zdroj: Huawei
Domů
Sdílet
Diskuse