Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2017 v 20:53
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Podívejte se, jak vzniká popcorn v extrémně zpomaleném záběru. Kukuřičné zrno znásobí svůj objem ve zlomku sekundy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Další video ze série zpomalených záběrů.

Ne všichni máme v oblibě otevřít si balíček bramborových lupínků a chroupat si po večerech doma před televizí. V případě rozhodnutí mezi balíkem chipsů a chutném domácím popcornu často saháme po pánvi a chystáme si vlastní snack sami, respektive kupujeme balík určený do mikrovlnky, který však není ani zdaleka tak zdravý jako ten vlastnoručně připravený (ne že by to někoho trápilo). Zavřeme dvířka mikrovlnky, nastavíme pár minut na časovači a slyšíme jak pár hlasitých prasknutí promění uzavřená kukuřičná zrna na bílé nadýchané obláčky. Tento výsledný efekt však provází nádherný jev srovnatelný s rozkvétající rostlinou. 

Dvouminutový záznam byl zachycen kamerou s celkovým počtem 30 000 snímků za jedinou sekundu, což je jinak řečeno až 1250krát pomalejší zobrazení, než bychom pozorovali pouhým okem. Na pokus byla použita kamera Phantom v2512 Ultra High Speed a výsledek rozhodně stojí za to! Zajímavé je, že i přes extrémní zpomalení se kukuřičné zrno pod narůstajícím tlakem otevře prakticky okamžitě. Pro více zajímavých slow-mo videí nezapomeňte odebírat kanál Warped Perception, na kterém najdete mimo jiné prolomení krystalové koule či postupně hořící sirku.

Domů
Sdílet
Diskuse