Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2017 v 15:40
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Jaká česká a slovenská rapová alba můžeme očekávat v aktuálním roce? #2

HUDBA
Uložit Uložené

Druhé pokračování krátkého seriálu, ve kterém najdete všechny dosud známé a důležité informace o chystaných počinech.

Před týdnem jsme zveřejnili článek se stejným názvem, ovšem tehdy šlo o úvodní díl krátkého seriálu, ve kterém bychom vám rádi představili všechny, nebo alespoň drtivou většinu československých rapových počinů chystaných na rok 2017. Zároveň samozřejmě přidáváme i všechny dosud známé a důležité informace a také se pokoušíme na tomto základě odhadnout datum vydání, i když pravdou zůstává, že naše milovaná scéna dokáže být velmi nevyzpytatelná. Podobně jako v první desítce, i v této dnešní dominují interpreti, kteří v posledních 12 měsících nebyli až tak aktivní a určitě se nebudou chtít nechat zahanbit, a tak se pravděpodobně máme na co těšit. Nebudeme vás zbytečně natahovat, pojďme na to.

Strapo 

Dlouholetý nejlepší freestyle MC, jehož množství fanoušků respektuje už jen kvůli názorům, chystá po projektech 23 a Versus další sólo. V případě Strapa snad všichni velmi dobře vědí, že můžeme očekávat pořádnou dávku rapu, vždy zajímavá témata a také výběr produkcí, které však zároveň mají výbornou odezvu na živých vystoupeních. Na těch stále funguje formát jeden raper a jeden DJ za deskami, což je jinak v našich končinách už spíše raritou. Zatím nemáme podrobné informace, ale něco málo se určitě dozvíš i z tohoto více než 80minutového livestreamu na Strapově oficiální stránce.

Gumbgu Karlo

Od rodáka z Lučence očekáváme v aktuálním roce pokračování skutečně zdařilého projektu 333, které by mělo nést titul 666. I když v roce 2016 nepatřil Karlo mezi ty nejaktivnější, dočkali jsme se pár singlů napovídajících, že se skutečně máme na co těšit, protože skladby Sinatra i Woohoo můžeme s čistým svědomím označit za opravdu povedené. Gumbgu si obvykle skladby produkuje na míru sám, a tak budeme určitě zvědaví, zda vsadí na tuto taktiku i při celistvém počinu.

Dame

Pro nás v redakci patří Dameho debutové sólo mezi nejočekávanější záležitosti, a to hned z několika důvodů. Člen DMS nám už pár dlouhých let dokazuje, že nejen po technické, ale i lyrické a vlastně i všech ostatních stránkách dokáže dohánět (a možná i předjíždět) své kolegy i přesto, že se minimálně do příprav alba MMXV věnoval naplno tetování. A právě tento počin je důkazem toho, že se skutečně je na co těšit. Zatím však až na pár fotek ze studia nemáme žádné konkrétní informace, takže datum vydání odhadujeme spíše na druhou polovinu roku.

Vladimir 518 

V roce 2016 vyšlo ve stáji BiggBoss několik počinů, avšak na ten od Vladimira si budeme muset ještě chvíli počkat. Jelikož se hlava labelu věnuje více uměleckým aktivitám, hudba musí jít někdy stranou, ale i přesto jsme se za posledních 12 měsíců dočkali pár velmi zdařilých videosinglů a spoluprací. Od už legendárních interpretů, jakým je i 518, očekáváme vždy o něco víc a také budeme jistě zvědaví na hosty. Z hudebních producentů bude pravděpodobně dominovat Mike Trafik. No a ti, kteří sledují sociální sítě interpreta, už asi vědí, že ten se momentálně věnuje psaní textů v Zanzibaru.

M.P.P.

Trojice Marock, Pater a P.A.T. ti je už asi velmi dobře známá. Někteří kluky sledují od vydání starších drzejších skladeb, jiní zase díky Pouličnímu Autorovi Tónov, kterého už pár měsíců vídáme po Rytmusově boku. Jako skupina mají za sebou již mnoho singlů, v nichž nechybí zpěv i přísný projev ulice, který zároveň klukům věříme. Už samotný název Illegal Business napovídá, že nepůjde o pozitivní RnB skladby, ale převažovat bude spíše již zažitý trap. Co se týče výběru beatů, ty budou pravděpodobně z dílny multitalentovaného P.A.T.a, který nám pravidelně servíruje ukázky svých produkcí na Instagram.

Kali

Kali se ve více rozhovorech nechal slyšet, že má v plánu působit už jen pár let a pak regulérně ukončí kariéru, což je určitě zajímavost, protože na takový sportovní přístup nejsme v hudebním průmyslu zvyklí. Právě naopak. Kali patří už pár dlouhých let mezi nejaktivnější interprety, takže nebude pro jeho fanoušky snadné odvyknout si a v konečném důsledku asi ani pro něj. Co se týče samotného alba, to by mělo nést název Dezert a odprodukovat by ho měl již tradičně Peter Pann. Datum vydání je naplánováno na jaře 2017.

Majself

Majself vydal společně s producentským kolegou Grizzlym v roce 2016 album Neptun, které se těšilo poměrně velké pozornosti a jako by toho už tak nebylo dost, dvojice vydala i pár videosinglů. Ještě před pár měsíci nám kluci oznámili, že s deskou přijdou i letos, ovšem i když byl původní plán vydat ji na jaře, nakonec přišlo rozhodnutí přesunout datum vydání až na září. Zároveň však slíbili, že do této doby budou alespoň jednou měsíčně vydávat plnohodnotné ukázky.

Delik

V tomto případě jde víceméně jen o naše domněnky, ale v konečném důsledku patřil Delik vždy mezi interprety, kteří vydávali projekt za projektem a ze všech známých československých interpretů má za svou dosavadní kariéru na kontě bez pochyb nejvíce slok. Na sociálních sítích máme možnost vidět, že rodák z Handlové přece jen něco chystá ve spolupráci s Grimasem z H16. Inu, nechme se překvapit, ale snad se všichni shodneme, že ten Delik z dob Dema až projektu s Benem by nám teď přišel velmi vhod.

Mega M 

Dlouhá léta působil v zahraničí, což ho do jisté míry ovlivnilo i v hudbě a po návratu domů si dokázal pár skladbami získat přízeň velkého publika, kterému momentálně servíruje sérii čtyř skladeb, přičemž ta poslední s názvem #100 spatří světlo světa již brzy. Hned poté pravděpodobně začnou velké přípravy počinu Rottweiler, na kterém bude muset Mega potvrdit své schopnosti. Chybět zaručeně nebudou reálné texty, kvalitní technika i celkový projev, no a zapomenout nemůžeme ani na anglické flows, které jej od zbytku kolegů liší. Pár produkcí určitě osedlá P.A.T. podobně jako v předešlých případech, no a při zbytku se rádi necháme překvapit.


Smack

Smack je nejen díky své žánrové jedinečnosti na rapové scéně nepřehlédnutelným elementem, který dokázal do Česka přinést grime tak kvalitní, že fanoušek ani nepotřebuje pátrat po zahraničních interpretech. Už od projektu P's & Love je cítit, že Smack je na svém uměleckém vrcholu, avšak i přesto jsme připouštěli, že toho dokáže ještě o něco víc. Nemýlili jsme se a důkazem toho je album SICK z roku 2015, které je striktní, dospělé, ale hlavně ještě více nasrané a zní více než dobře jak živě, tak i ve sluchátkách. Pevně věříme, že letošní release dokáže tuto laťku ještě překonat, ovšem s přihlédnutím k množství chystaných záležitosti se ho pravděpodobně dočkáme až v druhé polovině roku. 

Děkujeme za pozornost. Pro dnešek je to všechno, ale pro ty, kteří ani v druhém pokračování nenašli svého oblíbence, máme dobrou zprávu, protože chystáme i třetí díl, kterým zároveň tuto minisérii ukončíme. Nezapomeňte nám v komentářích dát vědět, na čí počin se nejvíce těšíte vy. Na shledanou!

Domů
Sdílet
Diskuse