Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2017 11:30
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Pokud chceš dostat povýšení, měl by sis užívat více sexu. Studie přišla na to, že sex z tebe udělá výkonnějšího a aktivnějšího pracovníka

ZAJÍMAVOSTI SEX
Uložit Uložené

Tvůj šéf si zlepšení výkonu určitě všimne.

Pokud si člověk najde práci, se kterou je sice ze začátku spokojený, ale postupně se musí každé ráno nutit, aby do ní odešel, pak zřejmě nastal čas přizpůsobit svůj životní styl vlastní cestě za štěstím. Zaměstnancům se často stává, že je jejich šéfové a kolegové nepřestávají otravovat zprávami a maily i dávno poté, co jim skončila pracovní doba, a tak se ani v pohodlí vlastního domova nemohou dostatečně uvolnit. Pracovní výkon a jeho spojení s dalšími součástmi běžného každodenního života se rozhodli prozkoumat na Oregon State University ve Spojených státech amerických a pomocí svého experimentu přišli na několik zajímavých zjištění.

Pokud chceš dostat povýšení, měl by sis užívat více sexu. Studie přišla na to, že sex z tebe udělá výkonnějšího a aktivnějšího pracovníka
Zdroj: favim

Výzkumný tým v čele s Keithem Leavittem se zaměřil na několik otázek týkajících se toho, jak život ve vztahu ovlivňuje pracovní nasazení. Podle svých předpokladů chtěli dokázat, že lidé, kteří si každý den najdou dostatek času na intimní chvilku s partnerem, jsou pak šťastnější, pracují energičtěji a zároveň si tak budují lepší pozici pro případné budoucí povýšení. Aby získali potřebná data, pozvali si 159 osob v manželství a zkoumali jejich chování a vliv intimností po dobu dvou týdnů, přičemž je nechávali každý den vyplnit dva dotazníky, díky kterým si ověřovali své předchozí prognózy. Po skončení zkušebního období pak analyzovali odpovědi a výsledky mluvili jasnou řečí.
 
Zaměstnanci, kteří si každý den našli čas na sex se svými polovičkami prokazovali následující den výrazně lepší náladu a efekt romantického pohlavního styku trval i více než 24 hodin, čili pokud zkoumané osoby se svými partnery měly sex dennodenně, byly prakticky neustále v dobré náladě. Zajímavostí je také fakt, že efekt pravidelného sexu na pracovní nasazení se ukázal být stejný jak u mužů, tak i u žen, takže sex ovlivnil přibližně stejně na obě pohlaví. Sex naši mysl a náladu ovlivňuje hlavně díky tomu, že při samotném pohlavním styku se uvolňuje hormon oxytocin, známý také jako hormon lásky, přičemž lidé s vysokou hladinou oxytocinu v krvi jednodušeji komunikují a spolupracují s ostatními lidmi ve svém okolí a jsou přátelštější. Dalším z významných hormonů vznikajících při sexu je i dopamin působící na náš mozek, kde ovlivňuje například naše kognitivní funkce. Oba tyto hormony by se daly označit za jakési přirozené drogy.

Pokud chceš dostat povýšení, měl by sis užívat více sexu. Studie přišla na to, že sex z tebe udělá výkonnějšího a aktivnějšího pracovníka
Zdroj: favim

Výzkumníci zároveň přišli se závěry, že každý z nás by se měl snažit nechat svůj pracovní stres na pracovišti a nezabývat se pracovními záležitostmi po příchodu domů, kde bychom se měli věnovat své rodině či partnerovi. Každý pracovník by měl mít právo na pár hodin zahodit všechny komunikační kanály související se svou prací a doslova vypnout svou mysl. Je jasné, že výsledky výzkumu nemusí pasovat na každičkého z nás, protože sex pro mnohé lidi v komplikovaných vztazích představuje spíše nepříjemnost než potěšení, ale dalo by konstatovat, že drtivá většina lidí by měla na své pravidelné sexuální aktivitě zapracovat. Profitovat z toho přitom nebudou jen samotní zaměstnanci, kteří budou v lepší náladě a bude se jim snadněji pracovat, ale v konečném důsledku zejména samotní zaměstnavatelé.

Domů
Sdílet
Diskuse