Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2017 18:58
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Severská atmosféra a dokonale ladící hlasy v podání skupiny Fallgrapp na výborné novince Dym

HUDBA
Uložit Uložené

Skupina Fallgrapp i s druhým albem potvrzuje, že nejen hudbu, ale i vizuály chce dělat jinak než většina domácích kapel.

Album V hmle vyšlo 20. března a spolu s ním Fallgrapp zveřejnili video k zkrácené verzi skladby Vietor. Už v něm mohli diváci poznat postavy z nového - už plnohodnotného - videoklipu Dym, pod kterým je jako režisér podepsán Martin Smékal a produkční studio Nowhow. Jak říká lídr skupiny, autor hudby a producent Jureš Liška, českému filmaři, který natočil i videoklip Vlasy, nechal při tvorbě absolutně volné ruce. Dokonce si sám vybral písničku. „Původně jsem chtěl klip na jinou skladbu, ale Martin mě přesvědčil, že chce točit vizuál k písni Dym, že ta má pro něj velkou sílu,“ prozrazuje Jureš.
 
Smékalovy vizuály definuje silná filmová atmosféra, v případě Fallgrappu je však navíc přítomen i rozměr tajuplnosti. Platí to i pro novinku Dym, která působí, jakoby vznikla ve Skandinávii. „Výběr herců, obrazy, lokalita, barvy, všechno to ve mně evokuje něco severského. Líbí se mi, jak si režisér pohrál s tou myšlenkou, že sice se v písni zpívá o dýmu z oken, ale v klipu žádný kouř použitý není. A hlavně, člověk si v tom může najít několik významů - vzpomínky blednou, až na tu jednu, lidé se ztrácejí, odcházejí, a zároveň jsou tu s námi,“ doplňuje Jureš. V klipu si zahráli světoznámá modelka Gréta Slezáková a její syn Jules Aaron Saint-Jours, tajemného muže na koni ztvárnil Jaroslav Bláha. Natáčel se v obcích nedaleko Prahy, Pyšely a Čtyřkoly.

Domů
Sdílet
Diskuse