Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2017 13:44
Čas čtení 0:00
Ján A.

Charlie Chaplin: Průkopník filmového průmyslu, který miloval nezletilá děvčata

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Top 10 zajímavých faktů a historické okénko životem slavné osobnosti.

Charlie Chaplin, vlastním jménem Charles Spencer Chaplin, byl britským hercem a obrovským filmovým inovátorem. Z člověka stvořeného pro pódium se později stal i režisér, scénárista, producent a nakonec si začal skládat hudbu. Takový nesmírný talent se dnes už jen tak lehce nevidí. Narodil se v roce 1889 v Londýně, zemřel v roce 1977 ve Švýcarsku, ale největší slávu si získal během působení za velkou louží v Hollywoodu. Ve svém životě však stihl pokořit mnohé rekordy, získal ještě více ocenění a dnes patří k nejslavnějším jménům v historii kinematografie. V článku najdete nejprve TOP 5 zajímavostí, o kterých jste možná ani neslyšeli, a druhou část TOP 5 tvoří průřez života mága němých grotesek ve stejném počtu odstavců. Jelikož je Chaplinova filmografie a jeho genialita nejen na poli komediálních filmů hodná samostatného a odbornějšího zpracování, nebudeme se tomu dnes věnovat do hloubky a přineseme vám spíše zajímavosti.
 
Úspěch v uznávaném časopise
Vedle mnoha oceněních, která v životě získal, dokázal získat i jiná, méně tradiční prvenství. Jako první herec v historii se dostal na titulní stránku renomovaného časopisu Time. Stalo se tak přesně 6. července 1925. Úvodní fotku si můžete prohlédnout níže.

Charlie Chaplin: Průkopník filmového průmyslu, který miloval nezletilá děvčata
Zdroj: Time

Nejlepší film

Podle renomovaných kritiků je nejlepším filmem legendárního umělce snímek s názvem City Lights (Světla velkoměsta). V žebříčku uznávané společnosti American Film Institute získal krásné 11. místo v kategorii Top 100 z minulého století. V tomto filmu si zahrála roli krásky výborná herečka Virginia Cherrill. Prohlédněte si krátkou ukázku z filmu.

Chaplin v kosmu

Už i celá galaxie zná Charlieho jméno. Výbornou intergalaktickou reklamu mu udělala 4 roky po smrti astronomka Lyudmila Karachkina, která po něm pojmenovala asteroid. Dostal jméno 3623 Chaplin a nacházel se mezi Marsem a Jupiterem. V průběhu života tato Ukrajinka objevila až 131 vesmírných těles. Snad si tuto zprávu ze Země přečtou i jiní mimozemští cestovatelé.

Chaplin vs Zlatá soška

Kolik Oscarů byste očekávali ve sbírce známého herce? Chaplin vás překvapí. V průběhu aktivní kariéry získal pouze jediného Oscara, a to jen v kategorii za nejlepší hudbu. Šlo o film Limelight z roku 1952, čili ze sklonku jeho aktivní kariéry. Film překvapí diváky už postarším pánem v hlavní roli. Později ještě získal od Akademie čestnou cenu za celoživotní dílo. Poslechněte si krásnou nadčasovou píseň, která slastně pohladí vaše smysly.

Chaplin a Disney

Jeden ze zásadních okamžiků v životě Chaplina byl silný vliv na kolegu z branže, Walta Disneyho. V roce 1937 spolupracovali tito významní inovátoři na díle od společnosti Walt Disney Company. Vytvořili jeden ze základních kamenů Waltova světa, nestárnoucí pohádku Sněhurka a sedm trpaslíků. Charlie pomáhal zejména svými obchodními zkušenostmi, účetním řemeslem a zejména obrovskou podporou, kterou poskytl mágovi kreslených pohádek. Ten se totiž obával, že jeho nejnovější pohádka bude jen nepochopeným propadákem. Sněhurka nakonec zažila obrovský úspěch, Charlie a Walt se stali věrnými kamarády.

Charlie Chaplin: Průkopník filmového průmyslu, který miloval nezletilá děvčata
Zdroj: Pinterest
 
Dětství a kruté začátky

Život Chaplina popsal během pár let pořádně klikatou sinusoidu, z nejhlubšího dna se dostal až na vrchol špičky ledovce. Už chlapcovo dětství nebylo vůbec jednoduché. Podobný scénář jsme viděli při podobných osobnostech už miliónkrát. Narodil se do rodiny kabaretních herců, kteří často žili ve stylu z rukou do úst. Otec se však brzy upil k smrti, matka trpěla psychiatrickými chorobami a nakonec skončila ve specializovaném ústavu. Charlie skončil s bratrem v dětském domově. Už jako osmiletý pracoval jako kabaretní umělec, v období dospělosti tvrdě makal v lokálním divadle a později i v zájezdovém kabaretu. Na tomto turné vystupoval například i v pražském Karlíně.

Charlie Chaplin: Průkopník filmového průmyslu, který miloval nezletilá děvčata
Zdroj: Daily Mail

Bod zlomu přišel už 4 roky po zmíněném turné. Mladý a půvabný Charlie putoval na turné do Ameriky. V tomto období byla již Charlieho inscenace zábavního opilce hlavní programem putovního divadla. Osud zavedl filmové producenty na jedno z jeho vystoupení, z mladého herce byli natolik fascinováni, že mu hned nabídli smlouvu. Poprvé v životě tak získal alespoň nějaký životní standard, a to už měl 24 let.

První velký úspěch

V této fázi nabral jeho život velmi rychlý spád. Hned první film okouzlil obrovské publikum diváků a v druhé grotesce představil legendární postavu Tuláka. Hned na začátku pochopil kouzlo filmografie. Vymyslel si lidskou postavu, člověka z davu, kterou všichni milovali. Tato kultovní role byla na výsluní neskutečných 20 let a stala se nesmazatelným symbolem němého filmu. Už v průběhu prvního roku natočil 35 filmů, přičemž výroba jedné krátké komedie trvala maximálně 10 dní.

Charlie Chaplin: Průkopník filmového průmyslu, který miloval nezletilá děvčata
Zdroj: WordPress

Charlie se stal nejlépe placeným hercem už v průběhu čtyř let. Za smlouvu s roční částkou milion dolarů vybudoval vlastní studia s názvem United Artists, ve kterých neváhal pracovat i 18 hodin denně. Ambiciózní bojovnost a nadstandardní schopnosti předurčovaly Charlieho k obrovskému úspěchu. Vývoj filmu posunul v jednotlivých sekcích tvorby o několik úrovní výše. Například jeho filmy už nejsou natáčeny na jednu klapku, neváhá pracovat i celý den na jedné dokonalé scéně, zavádí masové scény a své filmy neustále prodlužuje.

Chaplin, první paparazzi celebrita, která milovala mladičké ženy

Charlie byl v podstatě první megahvězdou hollywoodského průmyslu. Kromě slávy získal i obrovské davy fanoušků a o nic menší skupinu otravných fotografů a novinářů. Podobně jako mnohé další celebrity v budoucnu, neobešly skandály ani Chaplina. O ty není velká nouze, protože imaginární tulák měl neukojitelný apetit po mladých kráskách, které obsazuje ve své tvorbě. V době, kdy jeho první manželka otěhotněla, měla stále jen 16 let. Po dvou letech se však už rozvedli. Druhá žena byla ještě o rok mladší, a kvůli tomu je nesměli oddat v USA, proto se jejich svatba uskutečnila v Mexiku. V Americe by totiž šlo o trestný čin. Samozřejmě, jen kvůli dalšímu miminku. S touto manželkou vydržel jen o rok déle, čili 3 roky. Jeho třetí životní dáma byla však až o 10 let starší než předchozí manželky. Také ale i tento vztah brzy zkrachoval.

Charlie Chaplin: Průkopník filmového průmyslu, který miloval nezletilá děvčata
Zdroj: philposner.com

Později se názorově rozešel s Hollywoodem, úpěnlivě bojoval za němý film, zatímco ostatní rivalská studia postupně přecházela na dabované scény. Bál se, že jeho jediná role založená právě na tichosti a skromnosti by ztratila celou svou podstatu. Tvrdohlavý přístup pro něj znamenal začátek konce grandiózní kariéry. Jeho následující filmy už nestíhaly s tempem evolučně modernějších filmů, ale tematicky stále dokázal zaujmout své fanoušky. Ze své životní role udělal ještě lidštější a emancipovanější postavu. Například miluje slepou chudou dívku nebo vsadí na tematiku nespokojených jednoduchých pracovníků.

Začátek pádu

Po 20 letech se rozloučil se svou legendární rolí. Další díla byla maximálně kontroverzní. Ve filmu s názvem The Great Dictator ztvárnil dvojroli, židovského holiče a nacistického vůdce nápadně podobného Hitlerovi. Nicméně v tomto období se nachází svět ve fázi ústupků vůči německému diktátorovi. Nešlo tedy o nejvhodnější dobu pro premiéru takové novinky. Jeho protinacistická motivace a naopak prosocialistické myšlenky se mu v následujících letech staly osudovými.

Charlie Chaplin: Průkopník filmového průmyslu, který miloval nezletilá děvčata
Zdroj: medium.com

Ch. Chaplin letěl velmi rychle z kopce dolů v další fázi života, kterou poznamenaly dvě události. Tou první byly soudní tahanice s mladičkou herečkou, která ho označila za otce svého dítěte. Soud prohrál i přesto, že genetické testy nepotvrdily rodičovství. A tak musel očividně cizímu dítěti platit výživné. Druhým faktem je vyšetřování státního aparátu kvůli neamerické činnosti herce. Chaplinovi příliš nepomohlo propagování socialistických myšlenek během války, po druhém největším konfliktu v dějinách lidstva už byl pro všechny zarytým komunistou. Nové filmy už nebyly tak úspěšné, i proto se vydal zpět do Evropy, kde se pokoušel chytit poslední kapku štěstí. Šlo však o bizarní a poslední větší pokus. Po pobytu v Anglii mu americké úřady zakázaly návrat zpět do Ameriky. Chaplin totiž nikdy nezískal rovnoprávné americké občanství.
 
Poslední kapitola a získání ztraceného renomé
Famózní umělec se usadil na venkově ve Švýcarsku v roce 1952. Konečně nachází štěstí a definitivní životní lásku, čtvrtou manželku, se kterou zplodil neskutečných osm dětí. Psal si deník a paměti, které měly vydělat budoucím generacím nemalé částky. Před kamerou se objevil už jen párkrát. Tajně snil o velkém návratu do druhé domoviny, kde prožil své nejúspěšnější období života.

Charlie Chaplin: Průkopník filmového průmyslu, který miloval nezletilá děvčata
Zdroj: Pinterest

Návrat do států mu byl povolen až v roce 1972, po více než 20 letech. Při přebírání čestné ceny, Oscara za celoživotní dílo, vyronil pokorné a upřímné slzy, za které ho publikum ocenilo nejdelším potleskem a standing ovation v celé historii udělování nejprestižnější ceny filmového průmyslu. Při přebírání vyslovil nestárnoucí hlášku, která vypovídala nejen o jeho momentálním štěstí z příchodu do Ameriky, ale také o jeho kultovní roli: „Slova jsou tak zbytečná, tak slabá.“ Chcete-li zobrazit zmíněný projev klikejte níže.

Charlie Chaplin patří k nejprogresivnějším, nejtalentovanějším a nejuznávanějším hercům v celé historii amerického filmového průmyslu. Zapsal se do dějin hlubokým písmem, které se třpytí již desítky let. Jeho životní role Tuláka nám bude navždy připomínat éru němého filmu a první kapitola v knize obrovského megalomanského světa filmografie. Na závěr si zavzpomínejte a vzdejte hold této velké osobnosti zhlédnutím jedné krátké ukázky.

Domů
Sdílet
Diskuse