Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. května 2017 18:09
Čas čtení 0:00
Ján A.

Banální život domorodců pod vlivem exotického psychedelika je vykreslen v krátkém animovaném příběhu o příchodu drogy do jejich kmene

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Awara Nane Pouta - netradiční pradávný příběh o cestě drogy napříč původními kmeny.

Animovaný krátkometrážní film Awara Nane Putane (česky Příběh Liány) nás zavede na území řeky Gregorio v Brazílii. Poutavý příběh vypráví pradávný mýtus o příchodu drogy s názvem ayahuasca mezi domorodý kmen Yawanawa, lid divokého prasete, který žije v oblasti Amazonie. Animák s dokumentárními prvky byl vytvořen na základě spolupráce s původním obyvatelstvem, které nadabovalo všechny dialogy a nazpívalo i jejich tradiční písně v typickém místním dialektu. Nemusíte se bát, že textům neporozumíte, protože ve videu jsou dostupné české titulky.

Banální život domorodců pod vlivem exotického psychedelika je vykreslen v krátkém animovaném příběhu o příchodu drogy do jejich kmene
Zdroj: facebook.com/pg/AwaraNanePutane/

Jeden z příslušníků Yawanawy vede příjemný život se svou rodinou. Nicméně neustále mu chybí jakýsi neznámý kousek svého života. Při jednom neúspěšném lovu spatří překvapivé sexuální praktiky neznámé krásky s ošklivým stvořením. Trpí jen halucinacemi, nebo šlo o krutou realitu? V následujícím období se tedy nachystá na nelehkou pouť, na níž chce zjistit pravdu. Vyzbrojen pouze rituálními ornamenty a oštěpem však padne do klína krásky z cizího kmene. Jenže hadí lid Runawá urputně střeží a skrývá své obrovské tajemství o záhadné kultuře, o magických znameních a zejména o neodolatelném posvátném nápoji s omamnou drogou, která je základem jejich světa. Právě na tomto místě se zdrží mnohem déle, než původně předpokládal. Pociťuje zde obrovský klid, ale postupně se začne vzdalovat od reálného světa, přičemž bloudí v neskutečné mimorealitě. Jak dopadne tento příběh? Odpověď najdete v přiloženém videu pod článkem.

Banální život domorodců pod vlivem exotického psychedelika je vykreslen v krátkém animovaném příběhu o příchodu drogy do jejich kmene
Zdroj: facebook.com/pg/AwaraNanePutane/

Ayahuasca či ayawaska je droga připravovaná z liány Banisteriopsis caapi a dalších rostlin. Domorodci běžně k omamnému nápoji přidávají i rostliny obsahující dimethyltryptamin. Obě látky účinkují velmi podobně, přičemž svůj výsledný efekt ještě více potencují. Není známo, jakým způsobem přišli na tuto kombinaci, ale podle vlastních slov jim recept k přípravě poskytli samotní duchové rostlin. Posvátný nápoj mohou většinou požívat pouze šamani a vyšší příslušníci kmene během velkých rituálů, v jiných kmenech popíjejí všichni tento vzácný mok běžně a každodenně. Používají ho pro léčebné nebo magické účely.
 
Ayahuasca je klasifikována jako psychedelikum a k akutním psychický účinkům patří změny smyslového vnímání (zejména zrakového), vnímání času, myšlení a umocnění emočního prožívání. Mysl je schopna hlubšího sebepoznání a dokonce se mohou objevit i vlastní vzpomínky. Nejdominantnějším znakem jsou halucinace. Obvykle jde o geometrické obrazce nebo o složité struktury, které se rychle střídají. Pozoruhodným znakem ayahuascy je fakt, že se některá témata během drogových radovánek běžně opakují. Nejčastějším motivem jsou hadi.
 
Mnoho domorodců potvrzuje setkání se samotným duchem ayahuascy, který se často ukáže jako anakonda, jiný had, lidská žena nebo jako jaguár. Vrcholem těchto konverzací je objevení vlastního smyslu života a přístup do vyšších duchovních dimenzí. Halucinogen má však i fyzické účinky na tělo, například zrychlený tep a dýchání, pocení a snížení pohyblivosti, což je očividně patrné i na postavách ve filmu. Velmi často se dostavuje zvracení a průjmy, což šamani považují za důležitý proces očištění.

Banální život domorodců pod vlivem exotického psychedelika je vykreslen v krátkém animovaném příběhu o příchodu drogy do jejich kmene
Zdroj: facebook.com/pg/AwaraNanePutane/

Místy velmi pesimistické dějové linie jsou střídány přírodními výjevy divoké krásy nezničené Amazonie. V mnoha scénách se vzájemně prolínají záběry reality s imaginárními halucinacemi. Místy ani netušíme, kde se právě momentálně nachází mysl hlavní postavy. Kreslenou vizuální stránku filmu dotvářejí pomalé charakteristické písně a podstatné rozhovory ve znění domorodců. Domácí brazilská tvorba nabízí velmi zajímavý pohled na život původního obyvatelstva. Celé lidstvo tak může alespoň na zlomek chvíle okusit zvláštní a neodhalenou atmosféru drogami opojeného světa daleko mimo civilizace. Dáte tomuto krátkometrážní filmu šanci?

Domů
Sdílet
Diskuse