Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2017 13:40
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

V centru Prahy vznikne veřejný bazén na řece Vltavě. Koupat se budete moci přímo na Náplavce

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Město Praha nabídne novou možnost, jak se zchladit v horkých letních dnech.

Pražská Náplavka by v budoucnosti měla být skvělým místem pro zchlazení se ve vodě v horkém letním dnu. Ne, nebojte se. Nemyslíme tím koupačku ve špinavé Vltavě plné odpadků a rezavého železa. Město plánuje postavit na hladině řeky bazén, který bude dostupný veřejnosti. Nechalo se tak inspirovat například Berlínem, Vídní nebo Kodaní, kde už podobné projekty v minulosti vznikly.

V centru Prahy vznikne veřejný bazén na řece Vltavě. Koupat se budete moci přímo na Náplavce
Zdroj: Wikimedia Commons/Ondrejk

Nový bazén má zajišťovat čisté prostředí pro milovníky čvachtání se ve vodě. Projekt bude pravděpodobně vypadat jako malý ostrov na Vltavě, ke kterému bude přístup z Náplavky a jeho cena se odhaduje asi na 50–70 milionů korun. Financování by mělo být zajištěno městem a dalšími fondy. Realizaci pak provede zatím neznámá soukromá firma. O konkrétním místě, kde bude bazén umístěn, se bude ještě jednat. Velice pravděpodobná je ale možnost jeho uskutečnění mezi Železničním a Palackého mostem.

Město se nyní rozhoduje, v jaké podobě bazén představí veřejnosti. Ve hře jsou právě dvě možné inspirace z Berlína a Kodaně. Berlínská verze představuje uzavřený prostor, ve kterém se nachází čistá, sanitární voda. Oproti tomu v Kodani je bazén otevřený a umožňuje říční vodě, aby protékala skrz něj. Tato varianta se nám může zdát nebezpečná, vzhledem ke znečištěnému stavu řeky Vltavy. Voda by ale měla být i v tomto případě čištěna a umožní tak jedinečný zážitek zaplavat si přímo v řece.  

Bazén v Kodani

V centru Prahy vznikne veřejný bazén na řece Vltavě. Koupat se budete moci přímo na Náplavce
Zdroj: Wikimedia Commons/Smiley.toerist

Centrum Prahy možná nabídne další skvělé místo pro setkávání s přáteli a trávení volného času. A aby se zamezilo příliš veliké obsazenosti bazénu, je pravděpodobné, že těchto projektů bude v centru města postupně vznikat více

Domů
Sdílet
Diskuse