Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2017 19:41
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Veterán, který zažil Operaci Dynamo v Dunkerku, si nemůže Nolanův film vynachválit. „Neuvěřitelné, jako bych tam znovu byl,“ říká

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

97letý Ken Stury neudržel při sledování Dunkerku slzy a prozradil, co si o filmu myslí.

Během 2. světové války figuroval teprve 20letý Ken Sturdy jako signalista v námořnictvu a zažil kruté obrazy války na vlastní kůži. Zúčastnil se i Operace Dynamo, která je lidem mnohem známější i díky Nolanovu filmu Dunkerk. Právě ten znázorňuje, co se na pláži u francouzského městečka před tolika desetiletími stalo a kromě toho, že je snímek opravdu brilantní, dostal se pod kůži i Kenovi. Ten měl možnost vidět ho na premiéře a po skončení médiím řekl, že zažil něco neuvěřitelného.


„Nemyslel jsem si, že to ještě někdy uvidím. Jako bych tam znovu byl. Nebylo tam hodně dialogů, ale ten film to vůbec nepotřeboval. Vše potřebné řekl skrz vizuál, přitom to bylo tak skutečné. Při sledování filmu jsem znovu viděl své kamarády. Mnozí z nich později umřeli nebo padli do zajetí a následně do koncentračních táborů.“

Celý rozhovor S Kenem, který vyprávěl i o jiných událostech války, můžete zhlédnout tady. Jaké jste měli z Dunkerku pocity vy? Zasáhl vás i na emocionální úrovni?

Domů
Sdílet
Diskuse