Je to ještě vůbec zmrzlina? Pár let a vydrží vám možná i týden.
Jednou z příjemných možností, jak se během horkého dne zchladit, je právě zmrzlina. Milují ji nejen děti. Chladná pochoutka se prodává v obchodních centrech, městech, na vesnicích, všude, jen ceny bývají rozdílné. Už odmalička nám maminky při její konzumaci neustále říkaly: „Lízej, roztéká se ti. Máš celou od toho celou ruku. Kape ti to po tričku!“ a podobně. Člověk si povzdechne, vždyť zmrzlina taje vždy, logicky. Nicméně, neduhu s jejím rozpouštěním může být jednoho dne konec. Představte si, že si dáte tři kopečky, procházíte se po rozpáleném náměstí, ale ony se ne a ne proměnit v kapalinu. Pro někoho bizarní představa, pro Japonce realita.
アイスは8種類
— 金座和アイス原宿店 (@kanazawaice) 5. júla 2017
ALL500円です•:*+:.( °▽° )/.:+*:•#溶けないアイス #金座和アイス #japan #tokyo #harajuku pic.twitter.com/Kt7qPuf6uh
Vše započalo ve městě Kanazawa. Místní šéfkuchař byl požádán výzkumníky, aby zhotovil dezert za použití polyfenolu. Jde o chemickou sloučeninu nacházející se v rostlinách, kdyby někdo nevěděl. Mistr tak učinil, ale upozornil, že dezert mu okamžitě ztuhne. Výzkumníci z místní univerzity se náramně zaradovali a začali experimentovat. Se zmrzlinou. V teplotě 28 °C s ní vyšli ven a čekali, co se bude dít. V teplých podmínkách ji nechali celé tři hodiny, ale svůj tvar nijak nezměnila a po vyzkoušení chutnala stále stejně.
Samozřejmě, i tato novinka má své limity, ale nezmizí vám z očí za pár minut:
Následně vznikl výborný podklad pro byznys a nyní ji po Japonsku prodávají. Za jeden kus člověk zaplatí cca 100 korun.