Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2017 10:25
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Japonci vymysleli zmrzlinu, která netaje

ZAJÍMAVOSTI JAPONSKO ZMRZLINA
Uložit Uložené

Je to ještě vůbec zmrzlina? Pár let a vydrží vám možná i týden.

Jednou z příjemných možností, jak se během horkého dne zchladit, je právě zmrzlina. Milují ji nejen děti. Chladná pochoutka se prodává v obchodních centrech, městech, na vesnicích, všude, jen ceny bývají rozdílné. Už odmalička nám maminky při její konzumaci neustále říkaly: „Lízej, roztéká se ti. Máš celou od toho celou ruku. Kape ti to po tričku!“ a podobně. Člověk si povzdechne, vždyť zmrzlina taje vždy, logicky. Nicméně, neduhu s jejím rozpouštěním může být jednoho dne konec. Představte si, že si dáte tři kopečky, procházíte se po rozpáleném náměstí, ale ony se ne a ne proměnit v kapalinu. Pro někoho bizarní představa, pro Japonce realita.

Vše započalo ve městě Kanazawa. Místní šéfkuchař byl požádán výzkumníky, aby zhotovil dezert za použití polyfenolu. Jde o chemickou sloučeninu nacházející se v rostlinách, kdyby někdo nevěděl. Mistr tak učinil, ale upozornil, že dezert mu okamžitě ztuhne. Výzkumníci z místní univerzity se náramně zaradovali a začali experimentovat. Se zmrzlinou. V teplotě 28 °C s ní vyšli ven a čekali, co se bude dít. V teplých podmínkách ji nechali celé tři hodiny, ale svůj tvar nijak nezměnila a po vyzkoušení chutnala stále stejně.

Samozřejmě, i tato novinka má své limity, ale nezmizí vám z očí za pár minut:

Následně vznikl výborný podklad pro byznys a nyní ji po Japonsku prodávají. Za jeden kus člověk zaplatí cca 100 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse