Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. září 2017 20:34
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Uvolněte cestu, přichází iPhone X bez rámečků kolem displeje! Co všechno si pro nás Apple tento rok připravil?

TECH
Uložit Uložené

Otvírejte šampaňské, čekání skončilo.

Když spatřil světlo světa loňský iPhone, mnozí z nás zůstali zklamaní, protože od sedmičky čakali podstatně více než jen drobnou změnu konstrukce, pár vizuálních vylepšení a trošku lepší vniřnosti. Už přece nešlo o mezigenerační kousek, ale o model s číslem bez písmenka "s".

Všechno tedy naznačovalo tomu, že si kalifornský výrobce spotřební elektroniky odložil ta největší esa na podstatně vhodnější příležitost. A ta nastala právě dnes.

iPhone tento rok oslavuje kulaté výročí, proto si v Applu pro nás připravili jednu specialitku, která potěší snad každého milovníka produktů s logem nakousnutého jablíčka. Během výjimečné mediální události ve Steve Jobs Theater byl představený jak iPhone 8 či větší a trošku lepší iPhone 8 Plus, tak i ultimátní iPhone X.

Přesne jak jsme předpokládali, Apple nám dnes večer předvedl až tři různé verze nejnovější generace iOS smartphonu. A zatímco dvě z nich představují obyčejnou evoluci, ta třetí přichází na scénu s výbavou, jakou jí může závidět nejeden úhlavní konkurent z opačného tábora. O čem je řeč?

Seznamte se, toto je iPhone X

Speciální iPhone nabízí moderní konstrukční provedení s nádherným, jemným (má rozlišení 2 436 x 1 125 pixelů) a též obrovským, až 5,8palcovým OLED displejem (jablíčko mu říká Super Retina) bez rámečků. Web GSMarena tvrdí, že máme co do činění s poměrem o velikosti 82,9 procenta.

Ze spodní části proto celkem logicky zmizelo fyzické Home tlačítko, přičemž zažitý biometrický snímač otisků prstů nahradili něčím, co nazývají Face ID. Přesne tak, dočkali jsme se ověřování uživatele prostřednictvím jeho tváře.

Uvolněte cestu, přichází iPhone X bez rámečků kolem displeje! Co všechno si pro nás Apple tento rok připravil?
Zdroj: Apple

Face ID samozřejmě funguje i ve špatných světelných podmínkách, a to díky integrovanému IR systému či speciální technologii, která mu pomáhá prostřednictvím diskrétního světla. Asistenci tu ale zabezpečuje i dedikovaný procesor pro umělou inteligenci, který obsahuje šíleně výkonný čipset A11 Bionic. takže pokud se někdo náhodou bojí, že ho nový iPhone pozná až po několika pokusech, svoje obavy může vesele hodit za hlavu. Strojové učení mu navíc umožní, aby se v rozpoznávaní tváře postupem času neustále zlepšoval.

Co se týká elegantního těla s oblými křivkami a certifikací IP68, jde o kombinaci dvou kusů odolných skel a špičkově zpracovaného rámečku z nerezavé oceli. V horní části si všimnete menšího výřezu pro sluchátko, 7 MPx selfie kameru a senzory. 

Další zajímavou novinkou je bezdrátové nabíjení, které dostal jak iPhone 8 Plus, tak i menší iPhone 8. Inžinýři z Applu navíc sáhli po univerzálním standardu Qi, čili jde o technologii, jakou dnes najdeme ve výbavě řady high-end smartphonů s Androidem. Originální bezdrátová nabíječka nese název AirPower a nezapomnělo se ani na rychlé nabíjení, které by mělo být schopné naplnit 50 procent kapacity zhruba za 30 minut.

 

Hlavní fotoaparát dostal dva snímače fungující na obdobném principu jako u velkého iPhonu. Jeden má teleobjektiv a druhý pro změnu nabízí širokoúhlý záběr. 12 megapixelů i optická stabilizace obrazu platí pro oba a pokud tě zajímá clonové číslo, tak to je v prvním případě f/2,4 a v tom druhém f/1,8.

Uvolněte cestu, přichází iPhone X bez rámečků kolem displeje! Co všechno si pro nás Apple tento rok připravil?
Zdroj: Apple

A dostupnost? Apple tvrdí, že předběžné objednávky na iPhone X spustí 27. října a také to, že první kusy začnou posílat začátkem dalšího měsíce, konkrétně 3. listopadu. Cena bude začínat na 999 amerických dolarech, české stránky Applu uvádějí cenu od 29 990 Kč. Na výběr dostaneme 64 a 256 GB verzi a dvě barvy - Space Gray a Silver.

Níže v tweetu od webu The Verge najdete i živé fotografie, na kterých vypadá opravdu neodolatelně. Co říkáte?

Zpět
Sdílet
Diskuse