Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2017 13:01
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Za desítky let do Země možná narazí asteroid. NASA se ho pokusí odpálit jiným směrem

ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Šance, že sem asteroid 101955 Bennu přiletí, je nepříjemně vysoká.

Na Zemi už dopadlo značné množství asteroidů, ale v poslední době nás nezasáhlo nic natolik velkého, aby to způsobilo skutečný armagedon. Šance je však vždy, a když k tomu dojde, budeme muset jednat. Obrovskou destrukci zvládne způsobit už asteroid, který má na průměr jen sto metrů. O absolutní apokalypsu se zase postará asteroid s průměrem více než jeden kilometr. Zatím se v nejbližší době žádná srážka s asteroidem neplánuje, ale je dobré být na to připraven, protože jednou k tomu dojde.

Za desítky let do Země možná narazí asteroid. NASA se ho pokusí odpálit jiným směrem
Zdroj: NASA

Navíc, některé oblasti vědci nemohou pozorovat, například úsek přímo za Sluncem, a před takovými místy je dobré držet si velký respekt. Rychlé těleso by se tak mohlo přiblížit k Zemi nepozorovaně a spatřili bychom ho až v posledních týdnech. Toto naštěstí není případ asteroidu jménem 101955 Bennu, který byl spatřen ještě v roce 1999. Ten krouží kolem Slunce stejně jako Země a existuje solidní šance, že se se Zemí i setká, což jsou pro nás nepříjemné zprávy. Šance, že se to stane někdy v 22. století je 1 ku 2700. Život na planetě by však vyhladit neměl, i když to už některé konspirační weby začaly energicky hlásat.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Bennu se hýbe extrémně pomalu a navíc jen krouží kolem Slunce. Dokonce až natolik, že k němu už pár dní cestuje kosmická sonda Osiris-Rex, která odebere vzorky a v roce 2023 se vrátí na Zem. A pak máme ještě minimálně desítky let, abychom se na příchod asteroidu Bennu mohli připravit. Ještě je brzy řešit evakuaci či poplašné plány, ale NASA řekla, že by v podstatě nebyl velký problém Bennu zneškodnit.


Nyní ti sis možná vzpomněl na film Armagedon a zničení asteroidu jadernou zbraní, ale to prý není dobrý nápad. Kousky asteroidu by mohla stáhnout zemská gravitace a v podstatě bychom si vůbec nepomohli. Ne, cílem NASA je asteroidu změnit dráhu ještě předtím, než dorazí na Zemi. Americká kosmická agentura má v plánu do jiného, testovacího asteroidu, který mimochodem vůbec není velký, vpálit vesmírnou sondu jako z praku a sledovat, zda se jeho trajektorie změní a zda to ovlivní i dráhy jiných vesmírných těles.

Máme desítky let na přípravu pro asteroid Bennu, a i když je vrcholně nepravděpodobné, že sem opravdu narazí, 1 ku 2 700 zas není až tak malé poměr.

Vizualizace sondy u Bennu.

Za desítky let do Země možná narazí asteroid. NASA se ho pokusí odpálit jiným směrem
Zdroj: NASA
Domů
Sdílet
Diskuse