Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2017 15:33
Čas čtení 0:00
Radka T.

Přestaneme používat brčka? Malý kus plastu zůstává na planetě stovky let, velké sítě barů jej chtějí zakázat

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ve Spojeném království vzali problém s množstvím plastových brček vážně.

Všichni velmi dobře víme, jak jsou plasty pro životní prostředí škodlivé. Nejenže je z nich vytvořena spousta produktů, ale poházené jsou prakticky kdekoli. Stále totiž nedokážeme účinně třídit odpad, natož se odnaučit házet odpadků na zem. A možná se to nezdá, ale i malé plastové brčko dokáže ohromně znečistit planetu.

Přitom je to jen takový manýr. Brčka slouží většinou na stylové popíjení nápoje, a proto se bary či restaurace vážně zamyslely nad tím, zda vůbec musejí nabízet tento ve skutečnosti zbytečný produkt. Podle aktivistů se totiž brčka použijí jen jednou, ale trvá staletí, než se rozloží.

Přestaneme používat brčka? Malý kus plastu zůstává na planetě stovky let, velké sítě barů jej chtějí zakázat
Zdroj: Max Pixel

Firma Wetherspoons se proto rozhodla ve svých 900 podnicích nahradit brčka papírovou a ekologičtější alternativou, píše BBC. „Je to odpad. Mně osobně se brčka líbí, ale většina lidí je nechce,“ vyjádřil se vedoucí personálního a právního oddělení společnosti Su Cacioppo. Koneckonců, i samotní zaměstnanci podniků patřících pod Wetherspoon si stěžovali, že po odchodu z práce nacházeli spousty použitých brček

Snížit počet brček se zavázal i řetězec pubů All Bar One. Marketingová manažerka Kate Dellová slíbila snížit spotřebu brček o třetinu, aktuálně spotřebuje řetězec přes 4,7 milionu brček ročně.

Za konec brček se vyslovila i slavná návrhářka Vivienne Westwood. Podle ní by úplně stačilo, kdyby lidé pili své nápoje ze sklenic. A ti s ní souhlasí. Její příspěvek na Facebooku, kam napsala, že brčko z tvého koktejlu bude na této planetě navždy, sdíleli statisíce lidí.

Přestaneme používat brčka? Malý kus plastu zůstává na planetě stovky let, velké sítě barů jej chtějí zakázat
Zdroj: Pexels

Nejsou to však jen společnosti či vlivné osobnosti, kdo chce říci brčkům sbohem. Portál Independent informoval, že v rámci Spojeného království by je chtělo zakázat hrabství Cronwall. Stane se tak úplně prvním hrabstvím s takovým zákazem, a to kvůli snaze ochránit své pobřeží. „Je to opravdu velká environmentální otázka - nejen pro naše oceány, ale obecně. Máme opravdu nádherné pláže a plno turistických atrakcí. Jsme tedy v silné pozici,“ uvedl James Neale z kampaně Final Straw Cornwall.

Většina brček je vyrobena z materiálů jako polypropylen a polystyren. Jsou to plasty, které se rozkládají i celé stovky let. Výsledkem je, že malé plastové předměty jako brčka, sklenice či láhve končí na skládkách a v oceánech v důsledku toho, že je lidé nedokáží správně vyhodit. Takové předměty jsou totiž velmi lehké, a tak je vítr bez problémů někam odfoukne. Proto je nejvyšší čas jejich používání eliminovat.

Než se o podobných zákazech a omezeních začne mluvit i v našich podmínkách, už teď můžeš pro ochranu životního prostředí udělat něco i ty. Stačí, když v podnicích odmítneš brčko ke svému nápoji. Není nic jednoduššího, než říci, že brčko nepotřebuješ. Něco jiného je, pokud jej dostaneš k nápoji ve fast foodu. V tom případě nezapomínej, že jde o odpad, který je třeba vyhodit do správného koše a rozhodně ne na zem. I malými gesty se totiž dá pomoci naší už tak dost znečištěné planetě.

Domů
Sdílet
Diskuse