Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2017 10:42
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Nedávno objevené dopisy odhalily, co si Adolf Hitler vychutnal jako poslední jídlo. Jeho kuchařka vše důsledně zaznamenávala

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vůdce Třetí říše byl vybíravý jedlík.

Ačkoliv byl Adolf Hitler ohavným člověkem, zákulisní informace o jeho životě dodnes fascinují miliony lidí po celém světě. Jinak na tom není ani Stefan Dietrich, který v rakouském městě Innsbruck zkoumal dokumenty a papíry patřící sestře Hitlerově osobní kuchařce Constanze Manziarly. Příslušníci SS jí říkali Miss Marzipani a Constanze si pod Hitlerem vytrpěla obrovský psychologický nátlak na to, aby s ním zůstala až do poslední chvíle a postarala se o jeho absolutní komfort.

Hitler postupem času přestal jíst maso, a tak se Constanze musela naučit připravovat různé pokrmy rozdílným způsobem, aby mohla uspokojit jeho apetit, přičemž v dopisech se své sestře svěřovala s příběhy o tom, jak už to nemůže vydržet, ale stále má na bedrech obrovskou zodpovědnost, a pokud by se pokusila o útěk, pravděpodobně by ho nepřežila. Hitler si podle dopisů rád vychutnával houby jako náhradu masa a měl rád i proso či tvaroh, přičemž jako dezert si dával výlučně dvě jablka. Po nocích ho však často viděla zoufale jíst koláče, protože nedokázal udržet kontrolu nad svým apetitem a zhoršovalo se to samozřejmě zejména ke konci války.


Výzkumníkovi Dietrichovi se podařilo zjistit i detaily o tom, jak vypadaly poslední hodiny před Hitlerovou smrtí. Zcela posledním jídlem, které Hitler zkonzumoval, byly těstoviny s rajčatovou omáčkou, přičemž je připravila samozřejmě Constanze, jenže její následující jídlo si už Hitler dopřát nemohl, protože se mezitím zastřelil. Constanze mu po těstovinách připravila ještě vajíčka s bramborami, ale až po chvíli zjistila, že ji za vůdcem Třetí říše už nepustí, protože nežije. Příběh samotné kuchařky přitom dopadl nešťastně, protože z Hitlerova bunkru utekla po dvou dnech od sebevraždy společně s jeho sekretářkou Traudl Junge pomocí jednotky SS, ale zanedlouho ji po cestě zadrželi dva vojáci Rudé armády a už o ní nikdy nikdo neslyšel.


Domů
Sdílet
Diskuse