Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2018 15:02
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Zamrzlí zaživa, ale v perfektní kondici. Aligátoři přežívají obrovskou zimu v Americe díky speciální schopnosti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Některá zvířata se nebojí žádných přírodních podmínek.

Stejně jako lidé, i aligátoři za sebou mají miliony let evoluce, díky které dnes dokáží přežít i nehostinné podmínky. Několik části Severní Ameriky zažívá v posledních týdnech extrémně nízké teploty, a tak je mráz na denním pořádku, avšak obyvatelé Severní Karolíny, což je jižnější stát USA, byli zaskočeni, protože chladné počasí přišlo i k nim.

Kromě lidí se chladu musela přizpůsobit i zvířata, přičemž množství z nich pravděpodobně zahynulo, jenže aligátoři v místní rezervaci měli rozdílné plány. Aligátory tam zachraňují a starají se o to, aby jim nešťastné osudy zbytečně nezpůsobovaly úmrtí, ale při mrazivém počasí chovatelé aligátorům skutečně pomoci nedokázali.

Zvířata proto využila svou speciální schopnost a krátce předtím, než voda v jejich jezírkách zamrzla, nastavila svá těla tak, že jim nad hladinou trčel pouze konec tlamy, díky čemuž mohla pokračovat v dýchání, zatímco jejich tělo zamrzlo a prakticky zůstalo bez života.

Rezervace pak záběry zavěsila na sociální sítě a lidé se obávali, zda se aligátorům náhodou něco nestane, avšak predátoři zanedlouho vycítili, že led začíná tát a ze svého zajetí se vysvobodili. Mají za sebou dostatek evolučních zkušeností na to, aby je teplotní výkyvy nepotrápily.

Domů
Sdílet
Diskuse