Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2018 1:29
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Cloverfield Paradox je nejhorším filmem série o monstrech, velkou ostudu si ale neutrhl (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Netflix překvapivě oznámil příchod Cloverfieldu 3 na stejný den, jako den vydání traileru.

Před 10 lety přišlo nečekaně skvělé sci-fi Cloverfield od tehdy relativně neznámého režiséra Matta Reevese. Snímek zastřešil J. J. Abrams se svým Bad Robot a následně nám slíbil, že ve vývoji jsou i pokračování. Ta však nepřicházela a nepřicházela, až jsme se jednoho dne zcela nečekaně dočkali teaseru k filmu nazvanému 10 Cloverfield Lane. Tak trochu jsme zešíleli a vynášeli Abramse do nebes. Jak to, sakra, dokázal celou dobu držet v tajnosti?

Jednoduše. Žádný z Cloverfield filmů po první části totiž nebyl vyvíjen/napsán jako součást tohoto světa. Byly to samostatné příběhy, které přebral Abrams a drastickou změnou scénáře je přenesl do světa Cloverfieldu. I proto je to místy v 10 Cloverfield Lane tak citelné a i proto někteří recenzenti říkají, že Cloverfield Paradox je špatný film.

Zčásti mají pravdu, protože děj snímku působí všelijak, jen ne konzistentně. Scény, které se dotáčely po změně scénáře je cítit (útoky na Zemi, bunkr) a vlastně všechny výlety mimo stanici Cloverfield jsou jakoby vytržené z jiného filmu. Pravdou je, že původní scénář vyprávěl zcela jiný příběh. Stále byla ve hře skupinka astronautů (i když jen výlučně amerických).

Cloverfield Paradox je nejhorším filmem série o monstrech, velkou ostudu si ale neutrhl (Recenze)
Zdroj: Netflix

Ti na vesmírné stanici Dandelion pracovali na urychlovači částic. Ve skutečnosti však šlo o tajnou zbraň USA v boji proti Evropě, se kterou byly tehdy ve válce (v Paradoxu jsou ve válce Rusko a Německo). Ve filmu jsme původně vůbec neměli být na Zemi, ve hře byly jiné postavy, evropská posádka na evropské vesmírné stanici a mnoho jiného. Nicméně, přítomna nebyla žádné monstra ani dimenze a podobně.

Radikální změna scénáře je v tomto případě až příliš citelná a pozornému divákovi narušuje výstavbu a celistvost děje.

I přesto si však Cloverfield Paradox můžete užít stejně jako já. Univerzum totiž miluji, stejně jako žánr a mysteriózní prvky v sci-fi, které lidé nedokáží kontrolovat. Postupné dávkování informací, překvapení, teasování něčeho většího. Asi proto si i po letech stále dokážu užívat marvelovky.

Tak či onak, Cloverfield Paradox trpí i jinými neduhy. Kromě toho, že jsou z něj cítit dva různé filmy, působí spojení s Cloverfieldem nuceně. Mně to však nevadilo, ačkoli nedokážu pochopit, proč Abrams raději nenapsal zcela nový film, respektive, proč na to nešli jinou cestou. Ze sci-fi God Particle tak učinil jakýsi prequel původního Cloverfieldu, jen aby mohl vysvětlit, odkud se ta příšera vlastně vzala.

Cloverfield Paradox je nejhorším filmem série o monstrech, velkou ostudu si ale neutrhl (Recenze)
Zdroj: Netflix

O tom si více povíme v dalším článku, kde budeme rozebírat různé teorie. Toto je však recenze. A v ní vám kromě zmíněných záporů musím říci i to, že herci byli skvělí, triky působily profesionálním dojmem a potěšil i sci-fi aspekt. Mnozí recenzenti si stěžovali, že jisté události, které se odehrály se staly jen proto, že to bylo napsáno ve scénáři a nemělo to logické opodstatnění.

Zčásti mají i pravdu, ale to neznamená, že je to špatně. Vesmírná posádka totiž svým experimentováním způsobí prolínání dimenzí, částečné cestování v čase a množství fyzikálních paradoxů. Tak přijdeme k té „odříznuté“ ruce z teaseru, obrovským netvorům na Zemi a dalším nevysvětlitelným a i nevysvětleným událostem, které postihly postavy nebo svět jako takový.

Místo organického zla, jakési potvory nebo čehokoli fyzického, co se dá zabít (jako například v Life, na nějž si při sledování tohoto snímku nevyhnutelně vzpomenete) totiž posádka bojuje s nevyzpytatelnými paradoxy. Mohou jim pomoci, mohou je zabít, mohou způsobit cokoli. Nedá se to ovládat, nedá se to zastavit a nedá se proti tomu bojovat. Snímek tak ztrácí značnou část napětí, protože divák jen čeká kdy, a jaká postava umře jako další.

Cloverfield Paradox je nejhorším filmem série o monstrech, velkou ostudu si ale neutrhl (Recenze)
Zdroj: Netflix

A upřímně? Jaksi mi to až tak nevadilo, protože jsem si užíval skvělé herecké výkony a všechny drobné odkazy k celkem přehlédnutelnému finále. I přesto jsem se na něj těšil.

Čekal jsem na něj totiž dlouhých 10 let a teď, když se kruh „zčásti“ uzavřel, vnímal jsem celý film o něco pozitivněji, než by si zasloužil. Objektivně je Cloverfield Paradox totiž velmi divným projektem, který se tak úplně nezdařil.

Směs dvou různých filmů je cítit během celého filmu. V případě, že si ho plánujete užít, musíte tento fakt zcela ignorovat. Rozhodně pomůže, pokud jste viděli předešlé dva snímky nebo alespoň původní Cloverfield. Nebýt sympatií vůči univerzu, s hodnocením bych šel výrazně dolů.

Cloverfield Paradox je nejhorším filmem série o monstrech, velkou ostudu si ale neutrhl (Recenze)
Zdroj: Netflix

Já jsem se však bavil, užil jsem si herce, spojitost s Cloverfieldem i všechny ty originální nápady s fyzikálními paradoxy. Pro změnu bylo fajn nebát se jakéhosi „Vetřelce“ bažícího po krvi. Očekávat, co si osud a sci-fi žánr jako takový připraví pro naše postavy bylo zajímavým zpestřením.

Scénář by si však zasloužil kompletní přepis. Mohla to být skvělá žánrovka, takto je ale Cloverfield Paradox nejslabším filmem série.

Sice vám vysvětlí, jak se v roce 2008 dostala ta velká příšera do New Yorku, ale to je asi tak všechno. V případě, že vás to nezajímá, připravte se na menší zklamání. Osobně se přikláním k 7/10, protože jsem se ani na vteřinu nenudil a jak jsem zmiňoval, žeru Cloverfield. Objektivní bych však asi měl odebrat půl bodu nebo rovnou bodík celý.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse