Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2018 15:04
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Mercedes-AMG rozšiřuje své portfolio o úchvatné čtyřdveřové GT s více než 600 koňmi

TECH
Uložit Uložené

První plnohodnotné AMG pro více než 2 pasažéry je na světě.

Mercedes-Benz před několika měsíci odhalil třetí generaci modelu CLS, s ní však vyplula na povrch vskutku zajímavá a hlavně nečekaná informace. V případě 3. pokračování designově založeného sedanu se již nepočítá s vrcholnou verzí, která by za přítomnosti legendárních písmen 63 obnášela čtyřlitrovou V8. Teprve v uplynulých hodinách se dozvídáme oficiální cestou, proč se tak, z pochopitelných důvodů, nestane.

Za vším stojí zcela nový model, který nese název Mercedes-AMG GT 63 a právě teď ho poznáváme. Ve smyslu loňského autosalonu v Ženevě tak po roce dochází k odhalení sériové podoby čtyřdveřového GT, které je i odpovědí na to, proč už neuvidíme 63 CLS. Jeho postavení totiž zastoupí právě nový hráč na scéně, navíc, není tedy pochyb o tom, že právě GT 63 bude upozorňovat sportovní notou a zároveň poslouží jako přímý rival nové Panamery.

 

Mercedes-AMG rozšiřuje své portfolio o úchvatné čtyřdveřové GT s více než 600 koňmi
Zdroj: media.daimler.com

Podstatou novinky je čtyřdveřová karoserie s bezrámovým řešením dveří a zároveň výrazně sportovně navržená silueta střechy, která ještě dynamičtěji kombinuje vzhled klasického sedanu a sportovního kupé. Agresivní bodykit počítá s nárazníky s masivními otvory, standardně dodávanou maskou s vertikálními lamelami a nakonec s přísně vytvarovanými full-LED světlomety. Vzadu dominuje obrovský difuzor, tradiční čtveřice výfuků, no a nakonec opravdu úzké světlomety.

Nová karosářská varianta má spojovat sportovnost a rodinu. Odpovídá tomu tedy interiér, který plnohodnotně pojme 4 pasažéry. Pokud jde o palubní desku, svědky jsme koncepce, která kombinuje „širokoúhlé“ palubky s tou v „klasickém“ GT. Do oka tak padnou nejen ryze sportovní linie a dekory, ale i detaily, jakými jsou tlačítka integrovaná na volantu – volič režimů či nastavení výfukového potrubí.

Mercedes-AMG rozšiřuje své portfolio o úchvatné čtyřdveřové GT s více než 600 koňmi
Zdroj: media.daimler.com

To nejdůležitější se ukrývá pod kapotou. Asi nikoho nepřekvapí, když napíšeme, že motorové útroby vyplňuje čtyřlitrový agregát V8 biturbo. Na výběr budou 2 verze – GT 63 s výkonem 430 kW / 585 koní, 800 N.m, zatímco varianta GT 63 S má 470 kW / 639 koní a 900 N.m. Díky tomu vystřelí GT na stovku za 3,2 sekundy a maximálka je až 315 km/h. Do nabídky se ale nakonec dostala i varianta GT 53, tedy zcela nový řadový šestiválec s dvojitým přeplňováním – klasické turbodmychadlo a elektrický kompresor. Výsledný výkon představuje 320 kW / 435 koní, po ruce je však EQ Boost, který díky elektromotoru umístěnému mezi agregátem a převodovkou přidá dalších 22 koní a až 250 N.m!

O zpřevodování se stará devítistupňová převodovka AMG Speedshift MCT, jak přitom naznačuje hrstka plaket po stranách karoserie, poháněna jsou všechna čtyři kola, přesněji jde o pohon 4Matic+. V rámci jízdního režimu Race a po následném aktivování režimu Drift Mode dokáže na zadní nápravu přenést veškerý výkon, a to až do doby, dokud řidič mód nevypne.

Domů
Sdílet
Diskuse