Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2018 10:19
Čas čtení 0:00
Sona O.

10 nejčastějších chyb, které děláme při neverbální komunikaci

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Řeč těla je zcela přirozená a většinou probíhá jako nevědomý proces. Je však důležité uvědomit si, jaké zlozvyky děláme, abychom se vyvarovali zbytečným nedorozuměním.

Samozřejmě, že obsah toho, co říkáme, je důležitý. Tón hlasu a slova, která si vybíráme, dokáží ovlivnit to, jak nás vnímají ostatní, ale ani zdaleka nedělají tolik, co řeč těla. Hezké fráze musíš umět zabalit do ještě krásnějšího obalu, pouze tak získáš odezvu, kterou očekáváš. Mnoho lidí však dělá nevědomé chyby v řeči těla, kterou používají. Které to jsou a proč je přestat dělat

1. Nervózní poklepávání nohama/prsty.

Tento zlozvyk je nejenže otravný, ale je také znakem nervozity a nedostatku vnitřní síly. Odvyknout si může být obtížné, ale máloco dokáže udělat horší dojem, než mimovolné, neurotické pohyby.

2. Hraní si s vlasy

Své vlasy nech na pokoji. Podobně jako klepání prsty po stole, i toto je znakem vnitřního neklidu. Navíc si tím ničíš kvalitu tvé hřívy. Pokud máš problém s tím přestat, kup si antistresový míček a místo svých vlasů si raději hraj s ním.

3. Defenzivní postoj

Pro mnohé je zcela přirozené dávat si ruce na hrudi do kříže. Častokrát to děláme jen proto, že nevíme, co jiného s nimi udělat, ale i tato póza má svůj podtext. Většinou naznačuje, že se v rozhovoru uzavíráme do sebe, je nám nepříjemný a máme pocit, že se mu musíme bránit. „V komunikaci je důležité, abyste neskrývali žádnou část rukou,“ říká odbornice na řeč těla, „pokud ji schováte, ostatní mohou mít pocit, že něco tajíte.“

10 nejčastějších chyb, které děláme při neverbální komunikaci
Zdroj: pexels.com

4. Zvláštní gesta

Gestikulovat nebo ne? To je otázka, která trápí mnohé. Mírná gestikulace je určitě fajn, oživí rozhovor a dodá dojem, že tě dané téma opravdu zajímá. Je také projevem živé a emocionální otevřené povahy. Problém však nastává, pokud gestikuluješ příliš. Pokud rozhazuješ rukama tak, že tvůj kolega má pocit, že mu každou chvíli jednu vrazíš a tvé vášnivé pózy by ti záviděli i v antických divadlech... asi děláš někde chybu. Zkus se vyhnout přehnaným pózám a hlavně nikdy na nikoho neukazuj!

5. Šoupání nohama

Ano, opravdu je to problém. Bývá známkou nízkého sebevědomí a obecně líné povahy. Chůze je pravděpodobně mnohem důležitější, než si myslíš. Dokonce i kriminálníci jsou méně náchylní napadnout tě, když kráčíš sebevědomě. Vzpřímený hřbet a svižný krok ti možná jednou zachrání život.

6. Nedokážeš se usmát

Úsměv značí přátelskou povahu, otevřenost, komunikativnost a zdravé sebevědomí. Pokud se stydíš usmát, může se ti stát, že uděláš špatný dojem. Budeš působit jako uzavřený a nepřístupný člověk. „Pokud se usmíváme, neurony v našem posluchači se aktivují a on se automaticky usměje zpátky,“ říká Reiman, odbornice na řeč těla.

10 nejčastějších chyb, které děláme při neverbální komunikaci
Zdroj: pexels.com

7. Nepřítomný pohled

Asi neexistuje nic otravnějšího, než mluvit s někým, koho to zjevně nezajímá. Nepřítomný výraz si raději nech na doma a zkus se alespoň tvářit, že posloucháš. Jinak můžeš někoho pořádně urazit.

10 nejčastějších chyb, které děláme při neverbální komunikaci
Zdroj: pexels.com

8. Hrbení se

Shrbená záda, nedbalá póza. Nejenže působí líně a lajdácky, ale ještě ti i ničí zdraví. Postav se rovně a zbavíš se bolestí, které jsou jinak s takovou pózou spojovány. Vyrovnaná páteř vzbuzuje dojem sebevědomé a dominantní osoby.

9. Žádný nebo přílišný oční kontakt

Pokud se nedokážeš podívat někomu do očí, dotyčný si může myslet, že máš nějaké tajemství, které se bojíš odkrýt. Rovněž nedostatek očního kontaktu značí nízké sebevědomí. Regulace je klíčem k dobré komunikaci. Příliš dlouhé zírání bývá pro lidi většinou nepříjemné, ale je důležité dívat se na osobu, se kterou komunikuješ. Značí to, že tě zajímá, co říká a že jsi sebevědomý a otevřený člověk.

10 nejčastějších chyb, které děláme při neverbální komunikaci
Zdroj: pexels.com

10. Ztuhlá póza

Jasně, není dobré při rozhovoru skákat nahoru dolů nebo se kymácet ze strany na stranu, ale přílišná ztuhlost může být také nepříjemná. Nejlepší je, pokud se nenápadně přizpůsobíš člověku, se kterým komunikuješ. Nekopíruj však jeho držení těla úplně, mohl by se urazit.

Domů
Sdílet
Diskuse