Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2018 18:16
Čas čtení 0:00
Adam Lukáč

Revoluční Android má ovládání, které nápadně připomíná prostředí iPhonu X. Co nového přináší oblíbený operační systém?

TECH ANDROID
Uložit Uložené

Překvapivou změnu ovládání, umělou inteligenci a mnoho jiného přineslo představení nejnovějšího Androidu P.

Na velké konferenci Google I/O se mimo jiné hovořilo i o nadcházejícím operačním systému Android. Po internetu kolovalo mnoho informací, jak by mohlo nové prostředí vypadat, ale oficiální představení ukázalo něco zcela nového. Po celá léta jsme byli zvyklí na tři tlačítka, ať už hardwarová nebo softwarová. Není jisté, zda se vyhledávací gigant inspiroval od jablečné konkurence, ale na první pohled to tak vypadá.

Tlačítka totiž zmizela a nahradilo je ovládání gesty. Android 9.0 tedy ovládáš pomocí nenápadné bílé pilulky. Stisknutím se dostaneš na domovskou obrazovku, krátkým potáhnutím vzhůru zase do multitaskingu. Dlouhým potažením otevřeš šuplík s aplikacemi a potažením doprava a následným scrolování doleva a doprava můžeš procházet aplikace.

Dlouhým podržením pilulky, jak jinak, spustíš Google pomocníka. Pokud hledáš tlačítko zpět, to se zobrazí pouze u otevřené aplikace. Jak jednoduše se dají nahradit tlačítka a využít potenciál naučených gest, že?

Systém také vypadá čistší a některé funkce se změnily. Například při stisknutí tlačítka pro ovládání hlasitosti se objeví na jeho straně obrazovky softwarová forma, na kterou jsme zvyklí na vrchní straně. Také přibylo tlačítko na otočení obrazovky. Nachází se na místě, kde normálně najdeš tlačítko pro multitasking.

Revoluční Android má ovládání, které nápadně připomíná prostředí iPhonu X. Co nového přináší oblíbený operační systém?
Zdroj: The Verge

Do Android P bude přímo zabudovaná umělá inteligence. Bude se učit tvé zvyky při používání telefonu a nejméně potřebné procesy jednoduše nezapne, aby ušetřila energii. Kromě toho se bude snažit zvýšit tvou produktivitu navrhovanými akcemi v podobě tlačítek, které ti urychlí dokončení úkolu.

Revoluční Android má ovládání, které nápadně připomíná prostředí iPhonu X. Co nového přináší oblíbený operační systém?
Zdroj: The Verge

Google také přidal funkci pro omezení používání aplikací, ale i celého smartphonu. Nejdříve si můžeš prohlédnout souhrn, jak používáš své zařízení a které aplikace navštěvuješ nejčastěji. Díky tomu budeš vědět, kolik času jsi strávil na sociálních sítích, jak dlouho jsi sledoval YouTube nebo zda jsi opravdu pracoval. V dnešní době se totiž více věnujeme smartphonu a světu v něm než skutečnému okolí. Proto se Google snaží pomoci a podobné funkce by měly navést uživatele k většímu vnímání okolního světa a komunikaci s lidmi osobně.

Doporučeno
Sony představilo mobily: Xperia 1 III je první na světě se 4K Oled 120 Hz displejem. Premiéru měly i Xperia 5 III a 10 III Sony představilo mobily: Xperia 1 III je první na světě se 4K Oled 120 Hz displejem. Premiéru měly i Xperia 5 III a 10 III 14. dubna 2021 11:52

Pokud to s omezením sociálních sítí myslíš opravdu vážně, může ti pomoci možnost limitovat čas strávený v aplikaci například na 2 hodiny denně. Pokud stanovený limit překročíš, ikonka se na domovské obrazovce změní na černobílou. Stejně to funguje i s používáním smartphonu, a pokud si nastavíš denní limit, po překročení se celé prostředí změní na černobílé. Změnou barvy tě může systém upozornit i na to, že bys měl jít spát.

Revoluční Android má ovládání, které nápadně připomíná prostředí iPhonu X. Co nového přináší oblíbený operační systém?
Zdroj: The Verge

Každý smartphone s novým systémem Andorid P bude také vybaven funkcí nerušit, která se zapne po položení telefonu displejem dolů. Klidně to můžeš udělat před spaním a žádná zbytečná upozornění či hovor tě nebudou vyrušovat. Pokud ti ale zavolá blízká osoba s něčím důležitým, dovolá se.

Domů
Sdílet
Diskuse