Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2018 19:18
Čas čtení 0:00
Vladimír Baško

Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje

HUDBA
Uložit Uložené

R&B hudba je lék. Kdo nás nejlépe léčil během letošního roku?

Jen málo hudebních žánrů je procítěných tak jako rhythm and blues nebo-li R&B. Smyslný projev, uklidňující melodie, důraz na hlas, který má posluchače pohltit, a oblíbené témata jako sex, láska a touha jsou jeho neodmyslitelnou součástí.

R&B řadíme mezi afroamerickou černou hudbu spolu s blues, funkem, jazzem, soulem nebo hip-hopem. S hip-hopem má v dnešní době často až příliš mnoho společného, v článku jsme se schválně vyhýbali počinům interpretů, které charakterizujeme primárně jako rapery.

Jmenovitě jde o excelentní projekty Beerbongs & Bentleys od Post Maloneho, Goodbye & Good Riddance od Juice WRLD, Drakeův Scorpion, Swaecation od Swae Leeho, Reckless od NAVa nebo kolaborační album Everything Is Love od The Carters (Beyoncé + Jay-Z) .

V seznamu se umístilo 10 (11) skutečně výjimečných alb, kterým bys určitě měl dát šanci. Z respektu k jednotlivým umělcům a samotným hudebním projektům jsme se však rozhodli je neřadit. 

Janelle Monáe – Dirty Computer

Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje
Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje Zdroj: Bad Boy Records

Unikátní projev, lyrika s výpovědní hodnotou a špičkové videoklipy řadí album Dirty Computer od Janelle Monáe mezi to nejlepší, co jsme mohli v tomto roce slyšet. A tím nemyslíme pouze žánr R&B.

Skladby jako Django Jane nebo I Like That tě donutí pozorně se zaposlouchat a uvažovat, smyslné věci jako Make Me Feel nebo I Got The Juice s Pharrell Williamsem tě zaručeně roztančí.

Dirty Computer se vyjadřuje k reálným problémům, se kterými se žena setkává dennodenně, neschyluje se však k sebelítosti. Janelle své posluchačky spíše vybízí k průbojnosti. Spolu s ním vyšel i doprovodný film, který ti hlavní myšlenku přiblíží ještě o něco více.


 

The Weeknd – My Dear Melancholy,

Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje
Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje Zdroj: Universal Republic Records

Jeden z nejlepších projektů, které jsme měli v tomto roce možnost slyšet, je My Dear Melancholy od kanadského lamače srdcí Abela Tesfaye, která představuje jeho dosud nejosobnější dílo.

Podle vlastních slov měl pro fanoušky připravené úplně jiné album, které kvůli životní situaci na poslední chvíli nahradilo šest skutečně temných skladeb.

Nám takový The Weeknd sedí daleko více a věcí jako Hurt You nebo I Was Never There s Gesaffelsteinem se nedokážeme nabažit i několika měsíců od jejich vydání. Abel to má zkrátka stále v sobě.


 

Jorja Smith – Lost & Found

Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje
Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje Zdroj: Famm Limited

Příběh mladičké zpěvačky z Velké Británie je tajným snem každého mladého umělce. Své první počiny psala mimo práci ve Starbucks, později dostala šanci na Drakeově albu More Life.

Své první studiové album s názvem Lost & Found vydala teprve v červnu, ale okamžitě se vyšplhala na přední místa v domácích i zahraničních žebříčcích.

Poví ti příběh o dospívání, lásce, hledání sama sebe a nevinnosti. Strhující skladba Teenage Fantasy tě do děje vtáhne natolik, že si budeš muset album poslechnout až do konce, vždy perfektní instrumentální a procítěný zpěv ti to jen usnadní.


 

Blood Orange – Negro Swan

Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje
Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje Zdroj: Domino Records

Dev Hynes, nebo tedy Blood Orange, není žádným nováčkem, jeho čtvrté studiové album s názvem Negro Swan není ani zdaleka jen o hudbě. Vypráví o životě, hněvu, depresi, úzkosti, rasismu a o politice, poukazuje na to, jaké je to žít v dnešní společnosti. „No one wants to be the Negro Swan.

Blood Orange je hudební génius. Jednotlivé instrumentály jsou více než originální, jsou nenapodobitelné. Nepravidelný rytmus a rušivé zvuky ještě nikdy nezněly lépe, spolu s jeho otevřeným a ze srdce podaným projevem jde zkrátka o úžasné album.

Objevily se na něm i žijící legendy hiphopové hudby – Diddy na skladbě Hope a Project Pat ze skupiny Three 6 Mafia na skladbě Chewing Gum, která nejen díky A$AP Rockymu patří jednoznačně mezi nejlepší letošní počiny.


 

Jeremih & Ty Dolla $ign – MIH-TY

Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje
Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje Zdroj: Def Jam Recordings./ Atlantic Recording Corporation

Králové ložnicové hudby Jeremih a Ty Dolla $ign se v tomto roce spojili na unikátním albu MIH-TY. Zatímco první jmenovaný je známý pro své výšky, Ty Dolla $ign oplvýva hlubokým rezonujícím hlasem, výsledek tedy nemohl dopadnout špatně.

O opaku jsme se mohli přesvědčit už u singlů The Light, New Level nebo Goin Thru Some Thangz. Album obsahuje řadu skladeb, které ti rozpustí přítelkyni v posteli, oba zúčastnění se blýskli v tom nejlepším, co jsou ze sebe schopni vydat.

Dvojice nám předložila moderní R&B album s minimálním počtem hostů – objevili se pouze French Montana, Chris Brown a Wiz Khalifa, poslední dva dokonce na jedné skladbě. Na původní verzi skladby New Level asistoval také Lil Wayne, který se však na finální album nedostal.


 

6LACK – East Atlanta Love Letter

Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje
Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje Zdroj: LVRN Records

6LACK není žádným nováčkem. Některé z jeho hitů se k tobě už určitě dostaly. Druhé studiové album s názvem East Atlanta Love Letter vydal v září a domníváš se správně, opravdu je procítěné.

Album se do značné míry vyjadřuje k lidským vztahům a relaxujícím způsobem se snaží najít odpovědi. 6LACKův zasněný projev zní na instrumentálu s vybranými moderními zvuky jako balzám na duši.

Pomalé singly Nonchalant a Switch navnadily posluchače na tu správnou vlnu. Přítomnost takových hvězd jako Future na skladbě nesoucí název alba, J. Cole na Pretty Little Fears či Offset ze skupiny Migos na záležitosti Balenciaga Challenge jsou příjemným bonusem.


 

Tommy Genesis – Tommy Genesis

Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje
Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje Zdroj: Interscope

Multižánrová zpěvačka Tommy Genesis jen před několika dny vydala své stejnojmenné debutové studiové album, které se bez potřebné diskuse může rovnat s projekty zaběhnutých kolegyň.

Tommy se toho nebojí. Není uplakaná a utažená, avšak i přesto, že je někdy až příliš drzá a lehkomyslná, dokáže prokázat svou citlivou stránku.

První polovina alba se zaměřuje na provokativní skladby s rapovým podtónem, například Bad Boy, 100 Bad s Charli XCX nebo Daddy, druhá část výrazně zpomalí, což však na kvalitě absolutně neubírá. Skladba Drive zní jako pokračování L$D od A$AP Rockyho.

Doprovodný film k albu s názvem God Is Wild


 

Jacquees – 4275

Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje
Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje Zdroj: Republic Records

Album 4275, které mladý Jacquees nazval po své bývalé adrese je návratem ke kořenům R&B. Výpověď citlivého gangstera o lásce, touze, snech a luxusu podána proměnlivým projevem míchaným dechberoucími výškami s hlubšími pasážemi.

Disponuje řadou zvučných hostů, hned na druhé skladbě tě překvapí hlava Cash Money Records – Birdman osobně, o něco později začne i Young Thug, vynálezce sexu Trey Songz, Chris Brown na taneční záležitosti All My Life nebo skvělý DeJ Loaf.

Mezi nejlepší však řadíme 23 a B.E.D., kterou se v podstatě proslavil. Celé album je však mistrovským dílem, Jacquees si tě jím určitě získá.


 

Kali Uchis – Isolation

Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje
Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje Zdroj: Virgin EMI Records

V tvorbě kolumbijsko-americké zpěvačky Kali Uchis je slyšet vliv klasického rhythm and blues z devadesátých let, což je v dnešní době nesmírně ceněné a vzácné.

Na jejím debutovém albu Isolation se objevila také Jorja Smith a přispěl i Tyler, the Creator. Výsledkem jsou skvělé skladby Tyrant a After The Storm s vtipným videoklipem. Opravdu zdařilých videoklipů vyšlo k albu však více.

Kali se představila v různých polohách, ukázala svou muzikálnost a nenapodobitelný zvuk, díky čemuž si vysloužila přední místa v žebříčcích nejlepších alb tohoto roku.


 

Tinashe – Joyride

Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje
Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje Zdroj: RCA Records

Výšky, z nichž tě zamrazí a jeden z nejkrásnějších hlasů ve hře doprovázejí třetí studiové album rozkošné Tinashe, jíž hostují takové hvězdy jako Offset ze skupiny Migos, Ty Dolla $ign nebo Future.

Skladby jako Ooh La La nebo Faded Love tě nejenže nenechají chladným, navíc tě donutí zaposlouchat se do textů a zamyslet se.

Album doprovází rovněž několik opravdu výjimečných videoklipů, v nichž ti zpěvačka nabízí možnost pokochat se jejím dokonalým tělem. Tinashe je zkrátka profesionálka po všech stránkách.


 

BONUS: Mariah Carey – Caution

Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje
Jakou hudbu si pustit k sexu nebo při depresi? Těchto 10 nejlepších R&B alb roku tě inspiruje Zdroj: Epic Records

I don't want a lot for Christmas, there is just one thing I need... Promiň, nyní už ale žerty stranou. Jen před několika dny vydala světoznámá zpěvačka Mariah Carey své patnácté studiové album. Neuvěřitelné, že?

Už v singlech jako GTFO a With You jsme se mohli přesvědčit, že Mariah stále dokáže trefit hřebík na hlavičku, album Caution je opravdu impozantním dílem, které si proto zaslouží zvláštní místo v tomto žebříčku.

I přes vyšší věku se jí podařilo vytvořit album s moderním zvukem, některé z produkcí zahrnovaly DJ Mustarda, Skrillexe nebo Timbalanda. Hostují zde Ty Dolla $ign, Gunna, na skladbě Giving Me Life dokonce legendární Slick Rick s Blood Orangem.

Stejně kvalitní R&B počiny jsou i Sweetener od Ariany Grande a Phoenix od Rity Ory, za zmínku stojí také Normani x Calvin Harris a The Chocolate Box od Jeremih.

Domů
Sdílet
Diskuse