Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2018 11:06
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Český designér upravil dvě BMW 24karátovým zlatem

TECH
Uložit Uložené

Jednokusové edice bude možné zakoupit v rámci benefiční aukce, jejíž výtěžek půjde na dobročinné účely.

Čas od času na trh přijdou známé modely v nových, zajímavějších či exkluzivnějších edicích, které chtějí oslovit zákazníky něčím speciálním. Obdobný akt evidujeme nově ze strany automobilky BMW, respektive zastoupení BMW Group Česká republika, které si připravilo mimořádně jedinečnou sérii počinů z i série. Řeč je o ekologických modelech i3 a i8, které se předvádějí v rámci edice Starlight.

O co jde? Vozidla jsou charakteristická unikátním dvoubarevným provedením, jehož podstatou je zlatá přední část ze zlatého prachu s ryzostí téměř 24 karátů. Směrem dozadu následně plynule přechází do černé zadní části, čímž připomíná efekt svítící hvězdy na noční obloze a právě odtud pochází název edice. Zmíněný zlatý prach je na polovinu karoserie nanesený speciální metodou, o celý designový návrh se přitom s lakýrníkem Miroslavem Špičákem postaral designér Zoltán Matuška.

Český designér upravil dvě BMW 24karátovým zlatem
Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Z každého modelu je vyroben pouze jeden kus a bude je možné zakoupit výhradně v rámci benefiční aukce, jejíž výtěžek půjde na dobročinné účely Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Jak i3, tak i8 jsou postaveny na základě sériových modelů, jejich úpravy však byly podle požadavků lokálního zástupce značky realizované ve spolupráci se společností Toplac. Použité zlato od společnosti Liebscher Blattgold GmbH má v podobě zlatého prachu ryzost 23,75 karátu, což je maximum pro danou konzistenci.

Obě vozidla jsou pokryta čtyřmi vrstvami zlata, z toho poslední, čtvrtá vrstva, tvořící strukturu je nanesena speciální ruční metodou. Celý proces úpravy podléhal přísným technologickým postupům. Zlato je použito i na vybraných prvcích interiéru, mezi nimiž dominují především výdechy ventilace, středový panel nebo kroužek loga na volantu a prahové lišty, nesoucí navíc název edice. Plakety „Starlight Edition one of one“ jasně naznačují exkluzivitu vozidel. Ty budou už 4. až 5. července vystaveny na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Domů
Sdílet
Diskuse