Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2018 21:44
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Joaquin Phoenix považuje Jokerovu sólovku za unikátní a jedinečný film. Přiznal také, že ho scénář pořádně vyděsil

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Zdá se, že tentokrát se dočkáme pořádně temné a nekompromisní nálože.

Na Filmkultu jsme vám už nedávno přinesli zprávy, že kultovního komiksového záporáka Jokera si zahraje Joaquin Phoenix. Jeho jméno se s tímto projektem skloňovalo často, nyní však máme jeho účast potvrzenou i oficiálně.

Phoenix si šíleného klauna střihne v sólovce, která bude stát mimo DC univerzum a její režie se ujme Todd Phillips (The Hangover, War Dogs).

O příběhu zatím moc nevíme, ale film je tvůrci popisován jako: „Drsná a temná studie muže, který je odvržen společností, což však nebude jen charakterová studie, ale i komplexní příběh.“

K samotné roli se už stihl vyjádřit i samotný Phoenix. „Vždy to trvá nějakou dobu, než se rozhodnu, jestli přijmu tu či onu roli,“ řekl herec. „Takže jsem si nejdřív přečetl scénář a setkal se s Toddem Phillipsem. Myslím, že je velmi zajímavý a zdá se, že má pozoruhodné chápání pro tento svět.

Od začátku ví, co chce říct. A je na tom něco velmi přitažlivého, že s ním spolupracuji právě na tomto konkrétním projektu. Cítím, že jde o jedinečný film, příběh je zasazen ve svém světě a hlavně: ku*evsky mě děsí!“

Joaquin Phoenix považuje Jokerovu sólovku za unikátní a jedinečný film. Přiznal také, že ho scénář pořádně vyděsil
Zdroj: Sony Pictures Classics

Jokerův film by měl být drsným příběhem ve stylu Goodfellas či Taxi Drivera od Martina Scorseseho. Koneckonců, samotný Scorsese bude snímek produkovat. Poté, co bylo oznámeno, že si Jokera střihne právě Phoenix, mnozí jásali a shodli se, že jde o výbornou volbu. Herec však prozradil, že si zpočátku vůbec nebyl jistý, zda má roli vzít.

„Scénáristé a režisér samozřejmě mají nějaké očekávání a svou představu,“ poznamenal. „Takže jsem prožil ten úzkostný moment, kdy jsem si říkal: 'Opravdu naplním očekávání?' Nakonec však musíte najít svou vlastní cestu, jak se do toho dostat.“

Podotkl také, že na sobě cítí tlak a má pocit, jako by právě tato role od něj jako herce vyžadovala něco víc než jiné filmové postavy. Prozradil také, že o podobně laděném filmu sám uvažoval před přibližně 3 či 4 lety.

„Svému agentovi jsem říkal: 'Proč prostě nevezmou některou z těchto postav a neudělají o ní nízkorozpočtový film? Film, který by byl spíše charakterovou studií, klidně i záporné postavy.'

Ale řekl jsem si, že Jokera prostě nemohu hrát. Prostě ne. Už ho přede mnou ztvárnili perfektně. Takže jsem přemýšlel o jiných postavách a můj agent se nabídl, že mi může dohodnout schůzku s představiteli Warner Bros. Ale říkal jsem si, že jen tak tam prostě přijít nemohu.

Joaquin Phoenix považuje Jokerovu sólovku za unikátní a jedinečný film. Přiznal také, že ho scénář pořádně vyděsil
Zdroj: DC Comics

Pak jsem na to ale úplně zapomněl, a když jsem nakonec slyšel o tomto filmu, tak jsem si pomyslel: 'Hej, to zní zajímavě a je to přesně ten druh herecké zkušenosti, který potřebuji. Film založený na komiksové postavě.' Měl jsem dojem, že mi nabízí poměrně velký prostor vyhrát se s jejím charakterem.“

Žánrově by se Jokerova sólovka měla blížit spíše thrilleru či noir gangsterce. Phoenix se ale vyjádřil, že by nerad snímek nálepkoval nějakými žánrovými značkami.

„Neřekl bych však, že jde o superhrdinský či studiový film... Nevím, přijde mi zkrátka výjimečný a co je nejdůležitější: Todd je ohledně té látky nadšený a ochotný dát jí všechno.

A to je na tom skvělé. Když si to tak vezmete, tak unikátní na podobných snímcích je, že tu sice máme neuvěřitelné postavy, ale ty se stále potýkají s nástrahami reálného světa. Vždy jsem si myslel, že tyto komiksové postavy si zaslouží být trochu podrobněji prostudovány. A to je přesně to, co Todd považuje na tomto nápadu za lákavé.“

Joaquin Phoenix považuje Jokerovu sólovku za unikátní a jedinečný film. Přiznal také, že ho scénář pořádně vyděsil
Zdroj: The Weinstein Company

Vycházeje tedy z hercových slov asi můžeme říci, že nás čeká spíše komorní příběh, v němž se bude dbát na atmosféru a psychologii postav. Právě podobný přístup by mohl být pro Warner Bros./DC vykročením novým a zajímavým směrem. Budeme tedy velmi zvědaví, jak Joaquin kultovního Jokera ztvární.

Konkurentem mu samozřejmě bude Heath Ledger (Dark Knight), který se svým ztvárněním již nesmazatelně zapsal do paměti diváků. Přijít s něčím novým je jistě výzva. Pokud to ale někdo dokáže, tak právě Joaquin Phoenix. Myslíte si, že je pro Jokera vhodnou volbou? Zahlasujte v anketě.

Domů
Sdílet
Diskuse