Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2018 19:49
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Osmileté děvčátko bez domova poctivě psalo domácí úkoly na ulici. Chudá rodina žije na dešti, aby mohla dceři dopřát vzdělání

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na Filipínách to mají chudé rodiny opravdu těžké.

Vzdělání je základ. Otevírá dveře do světa a určuje tvé pracovní pozice či sociální postavení, což jsou velmi důležité faktory spokojeného života. Zatímco v Česku není složité získat vzdělání, v jiných zemích je s tím větší problém. Ne každá úroveň vzdělání je totiž zdarma, a i když se některé školy označují za bezplatné, jsou s nimi spojeny hromady nákladů na učebnice či fondy.

Pro vývoj dítěte je přirozené, aby získávalo vzdělání. Naplno si to uvědomují i rodiny na Filipínách, kde více než čtvrtina obyvatel žije pod hranicí chudoby. Školní docházka v takových komunitách je velkou prestiží a některé rodiny raději skončí na ulici, aby svému dítěti mohly dopřát řádné vzdělání. Pokud chtějí sobě a své rodině zajistit lepší budoucnost, škola je opravdu důležitá.

Osmiletá holčička Elaine Dolf rovněž žije na ulici spolu s rodiči a mladší dcerou. O dům přišli, když otec onemocněl a rodina tak neměla příjem. Nezvládali zaplatit nájem, Elaine to však neodradilo a rozhodla se, že bude studovat tak usilovně, jak to jen zvládne.

Na internet se nyní dostala dojemná fotografie, na níž Elaine dělá vše pro lepší budoucnost své rodiny a na domácích úkolech usilovně pracuje i v dešti. Ani silný vítr dívku nezastavil, aby úkoly poctivě vyplnila a odevzdala, přičemž se před povětrnostními podmínkami chránila jen kabátem a určitě jí nebylo teplo. Její odhodlání je opravdu obdivuhodné a příběh z Filipín nám připomíná, že bychom měli být vděční za všechno, co máme, protože o to můžeme kdykoliv přijít.

Zpět
Sdílet
Diskuse