Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2018 16:12
Čas čtení 0:00
Soňa M.

Nikdy nesouloží a nemohou se ani zamilovat. Asexuály doprovází mnoho mýtů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nejméně jeden člověk ze sta je asexuál, proto je celkem pravděpodobné, že jsi už nějakého potkal a možná o tom ani nevíš.

„Asexualita neexistuje, vždyť přece každý chce mít sex, všichni chtějí masturbovat, každého člověka to přitahuje a baví.“ Někteří lidé věří různým mýtům o asexuálech, například tomu, že je jejich orientace jen výsledkem traumatu nebo že pouze čekají na tu správnou osobu . Nebuď jedním z ignorantů.

1. Nikdy nemají sex

Mezi asexuály jsou lidé, kteří sex mívají a užívají si ho. Při asexualitě není důležité to, co člověk dělá, ale to, co cítí a s čím se identifikuje.

2. Nemohou se zamilovat

Asexualita je o sexuální přitažlivosti nebo, přesněji řečeno, o její absenci u daného člověka. Vůbec tedy nesouvisí se schopností zamilovat se. Asexuál může milovat, aniž by ho někdo sexuálně přitahoval, může se zamilovat do osoby opačného i stejného pohlaví, prostě to, koho miluje, nemá nic společného s jeho asexualitou.

3. Mohou chodit jen s jinými asexuály

Asexuálové mohou mít vztah s kýmkoliv, řekl pro portál Gay Star News Michael Doré, který se věnuje povědomí o asexualitě. Své poslání vysvětluje slovy: „Potřebujeme zvýšit povědomí o asexualitě. Stává se totiž, že nový partner nevezme vážně asexuála, který na začátku vztahu řekne, že nemá zájem o sex.“ Proto podle něj není důležité, aby byli oba partneři asexuálové, jde spíše o to, aby se navzájem akceptovali.

Podobné se pro Refresher v březnovém rozhovoru vyjádřila asexuálka Kristína: „Nedokážou pochopit, že existují i lidé jako já, kteří prostě necítí sexuální přitažlivost.“

4. Nemasturbují

Podle portálu What is Asexuality si můžeš na mnohé otázky ohledně asexuálů odpovědět větou: „Někteří ano, jiní ne.“ Tato odpověď se hodí i na otázku, zda asexuálové masturbují. Mýtus o tom, že tak nečiní, pramení ze zavedené představy, podle níž masturbace vnímáme jako simulaci sexu. Michael Doré však pro web Gay Star News řekl: „Z informací, které máme, vyplývá, že asexuálové si při masturbovaní zpravidla nepředstavují sex.“

5. Všichni jsou na tom stejně, všechno je pevně dáno

Asexualita není jednoduchá jako odpovědět na otázku prostým ano či ne. V jejím případě jde spíše o spektrum s různými odstíny. Neexistuje něco jako pevná definice asexuála. Dokonce jsou mezi nimi lidé, kteří dokáží cítit sexuální přitažlivost, například demisexuály přitahují lidé, s nimiž mají silné emocionální pouto nebo sapiosexuály inteligenti.

6. Mají to lehké

Mezi lidmi často panují představy, že asexuál je člověk, který sex jednoduše neřeší, a proto s ním vlastně nemá žádný problém. Podle některých pro svou asexualitu netrpí tak jako například gay lidé pro svou orientaci. Ve skutečnosti se mnozí z nich mohou cítit vynechaní z konverzace nebo zmatení vždy, když je řeč o sexu a věř tomu, že nepomáhají ani četná tvrzení, že s nimi něco není v pořádku, „protože přece každý normální člověk má rád sex.“

7. Asexualita je to samé jako celibát

Asexualita rozhodně neznamená, že se člověk rozhodl pro sexuální abstinenci a pohlavní styk si odříkává, protože je přesvědčen, že ho to dělá lepším člověkem. Toto platí pro celibát. Asexualita je spíše nezájem o sex, přesněji řečeno nezájem o jeho praktikování, proto mezi asexualitu a celibát určitě nedávej rovnítko.

8. Jde jen o hormonální poruchu

Asexuálové často poslouchají věty jako: „Dej si to vyšetřit, určitě to bude jen nějaká hormonální porucha,“ nebo „Asi je to jen něco v tvém těle, co se pokazilo.“ Ano, někteří asexuálové mohou mít hormonální poruchu, stejně jako někteří lidé napříč celým spektrem sexuality.

9. Asexualita je jen výsledkem traumatu

Mnozí lidé se domnívají, že asexuálové jsou ve skutečnosti jen „normální“ lidé, kteří v minulosti zažili negativní zkušenost se sexem, a proto se rozhodli, že o něj nemají zájem. To však není pravda, asexualita není strach ze sexu, je to absence sexuální přitažlivosti.

10. Jsou to „normální“ lidé, kteří akorát nepotkali tu pravou osobu

„Je to jen fáze, z toho vyrosteš v momentě, kdy potkáš tu pravou osobu,“ slýchávají někdy asexuálové. Takové komentáře vyznívají, jako by asexualita vůbec neexistovala. Existuje, smiř se s tím.

Domů
Sdílet
Diskuse