Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2018 1:31
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Studentka spí po každém večírku 3 dny v kuse. Vzácnou diagnózu výrazně ovlivňuje zejména množství alkoholu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mladá Hermione neví, jak by diagnózu zvládla v zahraničí.

Nekontrolovatelné útoky spánku nedostává každý z nás, i když by ti to tak po náročném dni mohlo připadat. Medicína zná diagnózu s názvem Klein-Levinův syndrom, který sice postihuje zejména muže, ale vzácně se objevuje i u žen. Na vlastní kůži ho zažívá mladá Hermione Cox-Denning z města Aberystwyth ve Walesu.

Teprve 18letá dívka dostala kvůli své diagnóze přezdívku „skutečná Šípková Růženka“. Mladá Hermione zažila první útok svého syndromu už dříve. I když dosud žila obyčejným teenagerským život a celé hodiny trávila telefonováním se svými kamarádkami, zničehonic její tělo potřebovalo spánek.


Měla pocit, jako by tělo přešlo do úsporného režimu a spala dohromady téměř týden, přičemž nepotřebovala ani moc jíst či chodit na toaletu.

Její mysl byla zmatená, když se na pár minut vždy probudila, ale nevěděla, co se děje. Nejdříve vše sváděla na nemoc, avšak po několika diskusích s odborníky jí diagnostikovali právě KLS.

Teprve po oslavě svých 18. narozenin zjistila, že její stav výrazně zhoršuje alkohol. Po pár měsících zjistila, že pokud si dá jeden či dva drinky, všechno bude v pořádku, ale pokud to trošku přežene, následující dny stráví spánkem v posteli, ať už se jí to líbí, nebo ne. Hermione zároveň věří, že i v jejím případě bude pravidelnost záchvatů věkem klesat.

Domů
Sdílet
Diskuse