Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. září 2018 16:20
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Elon Musk musí kvůli tweetu zaplatit 20 milionů dolarů a přijde o pozici šéfa představenstva

TECH
Uložit Uložené

Miliardář se při přidávání příspěvku na Twitter přepočítal.

Miliardář Elon Musk se přepočítal. Nedávno jsme tě informovali o tom, že Musk čelí žalobě ze strany americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), ale v té době miliardář odmítal svou vinu a žalobu považoval za zbytečnou.

Přesto se s úřadem v pozadí velmi rychle dohodl a souhlasil, že on i samotná automobilka Tesla zaplatí po 20 milionech dolarů poškozeným akcionářům.

Musk se dostal do problémů poté, co na začátku srpna zveřejnil tweet o svých plánech přeměnit Tesly na soukromou společnost, přičemž prý zajistil odkupní cenu akcií ve výši 420 dolarů.

Elon Musk musí kvůli tweetu zaplatit 20 milionů dolarů a přijde o pozici šéfa představenstva
Zdroj: TASR/AP

Jak se později ukázalo, Musk neměl nic zabezpečené, a dokonce zaokrouhlil cenu na 420 dolarů, protože zjistil, jaký význam má číslo v marihuanové kultuře, a chtěl pobavit svou přítelkyni.

Obvinění z podvodu Muska rychle vrátilo do reality. Kromě 40milionové pokuty se bude muset vzdát i postu šéfa představenstva na příští tři roky. Na jeho místo dokonce musí nastoupit nezávislý šéf.

Naštěstí mu úřad umožnil pokračovat jako generální ředitel. Kdyby mu SEC zakázalo přístup k Tesle, Musk by musel svůj život obrátit naruby. Dohoda však neobsahuje žádnou klauzuli o tom, že by Musk pochybil či přiznal vinu.

V rámci trestu bude Tesla přinucena najmout dva nezávislé členy představenstva a lépe kontrolovat poměry v rámci firmy, aby už nikdy nedošlo k podobné situaci, že se člověk na Muskově pozici rozhodne náhle zveřejnit zavádějící informace a zmanipulovat tak trh.

Trest musí nakonec potvrdit soud.

Domů
Sdílet
Diskuse