Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2018 10:34
Čas čtení 0:00
Sona O.

Vidíš na obrázku mladou ženu či stařenu? Náš věk ovlivňuje to, jak vnímáme tuto optickou iluzi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nenech se oklamat, na obrázku jsou obě. Jde o to, kterou uvidíš jako první.

Lidský mozek, jakkoli sofistikovaný a logický, není až tak těžké oklamat. Optické iluze, v nichž každý vidíme něco jiného, vyvolávají diskuse již odedávna a jinak to není ani s tímto optickým klamem, který se poprvé objevil na německé pohlednici v roce 1888.

O více než čtyřicet let později si ho všiml psycholog Edwin Boring a upozornil na to, že různé věkové skupiny lidí vidí na obrázku různé ženy. Mladí pozorovatelé si nejprve všimnou mladé dámy otočené do strany, starší naopak stařeny zachycené z boku.

Vidíš na obrázku mladou ženu či stařenu? Náš věk ovlivňuje to, jak vnímáme tuto optickou iluzi
Zdroj: wikimedia commons

Jeho tvrzení do určité míry potvrdila i studie z tohoto roku. Psychologové posbírali 393 dobrovolníků, kteří měli říct, co vidí na fotce. Ukázalo se že zejména nejmladších 10 % vidělo mladou ženu a nejstarších 10 % stařenu.

Mladé ženě na obrázku začíná krk tam, kde stařeně končí brada. Část tváře nasměrována do strany je nos stařeny a její ucho je v druhé verzi okem. Podařilo se ti zpozorovat obě?

Domů
Sdílet
Diskuse