Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2018 12:18
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Švýcarský podnikatel daruje miliardu dolarů, aby zachoval 30 procent naší planety v původním stavu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nejde přitom o jeho první příspěvek.

Naše planeta se sama nezachrání. Momentálně neustále slýcháš zprávy o tom, jak nám mizí lesy, živočišné druhy a celá Země se pomaličku otepluje, přičemž je za vším třeba hledat lidskou aktivitu.

Klimatické změny za pár desítek let způsobí přírodní katastrofy a záplavy takového rozsahu, že budou muset miliony lidí v krátké době opustit své domovy, které se stanou neobyvatelnými. I když všechny tyto předpovědi vyznívají abstraktně, naštěstí existují lidé, kteří si uvědomují, před jakou výzvou lidstvo stojí.

Nejde jen o odborníky a výzkumníky. Výborným příkladem je švýcarský miliardář Hansjörg Wyss. Filantrop na konci října prostřednictvím The New York Times světu oznámil, že v příštích 10 letech daruje na ochranu naší planety miliardu dolarů, čímž chce výrazně pomoci úsilí ochranářů.


Peníze budou postupně uvolňovány přes nadaci Wyss Foundation a plán zní jasně. Do roku 2030 zachovat 30 procent naší planety v původním stavu bez zbytečných lidských zásahů.

Wyss chce území i vodní toky ochraňovat zejména tak, že bude úzce spolupracovat s lokálními organizacemi, které místní situaci rozumějí nejlépe. Kooperace s organizacemi jako National Geographic Society, Nature Conservancy nebo Fundacion Flora y Fauna mu není vůbec neznámá, protože v minulosti již stihl na podobné účely darovat přes 450 milionů dolarů.

Švýcar zároveň finančně přispěje na výzkum University of Bern, kde se vědci budou snažit vymyslet nejefektivnější způsoby, jak části planety zakonzervovat v přirozeném stavu.

I když je cílem ambiciózního muže ochránit 30 procent Země, část odborníků předpokládá, že lidstvo bude muset zachovat v neporušeném stavu minimálně 50 procent planety, aby nám náhle nezačaly vymírat živočišné a rostlinné druhy, které se jen tak brzy nezotaví.

Domů
Sdílet
Diskuse