Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. listopadu 2018 10:48
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Steve Jobs dětem technologie zakazoval, Bill Gates jim dal první mobil ve čtrnácti

TECH
Uložit Uložené

Největší technologičtí magnáti dětem jejich vlastní produkty paradoxně zakazovali a omezovali.

Není žádným tajemstvím, že technologie mohou být pro lidský mozek nebezpečné. Mohou budovat závislosti, postarat se o rozpad vztahů či například zvýšit šanci na psychické nemoci.

Článek v The Atlantic mluví o studii, podle níž se risk projevu deprese u studenta zvyšuje o 27 procent, pokud pravidelně využívá sociální sítě. A i když nejde o přímý důkaz spojení technologií se sebevraždami, těch je stále více a rok 2011 byl prvním, kdy kvůli sebevraždám zemřelo více teenagerů než kvůli vraždám.

Steve Jobs dětem technologie zakazoval, Bill Gates jim dal první mobil ve čtrnácti
Zdroj: Kuhlmann /MSC

I přesto, že nám sociální sítě dokážou skvěle pomoci, přinášejí několik rizik, která si lidé ne vždy plně uvědomují. Kdo však své technologie zná více než ti, kteří jimi moderní svět ovládli? Jak uvádí Business Insider, Steve Jobs i Bill Gates svým dětem omezovali přístup k technologiím a měli bychom se nad tím zamyslet.

Jobs i Gates vícekrát uvedli, že své děti nechávaly hrát si se smartphony jen zřídka. Je však otázkou proč. Samotné produkty přece podněcují dlouhodobé používání a až na moderní funkce jako Screen Time uživatele nijak nezastavují.

Steve Jobs dětem technologie zakazoval, Bill Gates jim dal první mobil ve čtrnácti
Zdroj: Matthew Yohe

Dnes je průměrný věk obstarání telefonu 10 let, Bill Gates však dal dětem první telefony, když jim bylo 14 let. Steve Jobs byl při technologiích také zdrženlivý, a to včetně jeho produktů.

Během jeho života zakazoval dětem používání iPadu, který byl tehdy velkou novinkou. Technologie je prý třeba mít vždy pod kontrolou a od takového magnáta si tato slova můžeš brát k srdci.

Domů
Sdílet
Diskuse