Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2019 13:07
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Nike čelí stížnostem muslimů. Nové logo Air Max má připomínat slovo Alláh v arabštině

Nike čelí stížnostem muslimů. Nové logo Air Max má připomínat slovo Alláh v arabštině
Zdroj: Instagram/@atmos_tokyo, @thedropdate
MÓDA
Uložit Uložené

Jméno Boha by dle muslimů nemělo být uvedeno na tenisce, a už vůbec ne na podrážce, kde bude Alláh pošlapán, zneuctěn a znečištěn.

Nedávno jsme tě informovali, že Nike rozšiřuje svou populární rodinu Air Max o nový model s přívlastkem 720. Nová vlajková loď se má postupně představit během února hned v několika barevných variantách, přičemž první model má vyjít už za pár dní.

Podle nejnovějších informací to však není zcela jisté, protože Nike momentálně čelí velké vlně kritiky a stížnostem především ze strany přívrženců Islámu. Muslimové si totiž všimli, že nové logo Air Max na jazyku a podrážce nejnovější siluety až podezřele připomíná slovo Alláh v arabštině.

Muslimové proto okamžitě sepsali petici, v níž se uvádí, že jde o opravdu neuctivý, hanebný a opovrženíhodný krok ze strany amerického sportovního giganta. Jméno Boha by prý nemělo být uvedeno na botě, a už vůbec ne na podrážce, kde bude Alláh zneuctěný a znečištěný.

Nike čelí sťažnostiam moslimov. Nové logo Air Max má pripomínať slovo Alah v arabčine
Nike čelí sťažnostiam moslimov. Nové logo Air Max má pripomínať slovo Alah v arabčine Zdroj: Change.org

Petici iniciovala Saiqa Noreen. Ta tvrdí, že ofenzivní logo neuráží jen věřící, ale i celé islámské náboženství. Islám přitom učí soucitu, laskavosti a spravedlnosti vůči všem. Saiqa v petici navíc zdůrazňuje, že nejde o první případ, kdy společnost Nike nějakým způsobem urazila dané náboženství.

V roce 1996 byla značka obviněna ze špatného zacházení se jménem Alláh na svých billboardech a o rok později na přibližně 40 000 párech tenisek. Vedení Nike tehdy tvrdilo, že do budoucna zpřísní kontrolu nad designem produktů. Proto se Saiqa diví, že se stejného přešlapu společnost dopustila i o dvě dekády později.

Značka se už dokonce stihla k celému skandálu vyjádřit: „Nike respektuje všechna náboženství a rozhodně nebereme kritiku ze strany společnosti na lehkou váhu. Logo AIR MAX bylo navrženo tak, aby reprezentovalo ochrannou známku Nike AIR MAX. Jeho záměrem je pouze odrazit značku AIR MAX. Jakýkoliv jiný vnímaný význam nebo reprezentace jsou neúmyslné.“

Celé znění petice, která momentálně disponuje více než 8 000 podpisy a kterou můžeš podepsat i ty, najdeš zde. Do komentáře nám nezapomeň napsat, co si o celé kauze myslíš a na čí stranu se v tomto případě stavíš.

Domů
Sdílet
Diskuse