Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. února 2019 18:14
Čas čtení 0:00
Karin Filkaszova

V roce 1984 agenti CIA testovali médium, kterému dali nevědomky popsat život na Marsu. O pokusu existuje oficiální záznam

V roce 1984 agenti CIA testovali médium, kterému dali nevědomky popsat život na Marsu. O pokusu existuje oficiální záznam
Zdroj: NASA
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Záznam o pokusu je dostupný na oficiální vládní stránce CIA, patřil pod tajnou operaci Stargate

V roce 1984 předala CIA zapečetěnou obálku médiu a snažila se ho otestovat tím, že mu dala souřadnice na Mars a časové období milion let dozadu. Médium neznámého pohlaví však opravdu na otázky odpovědělo a popsalo zvláštně vypadající krajinu a starověké lidi.

Tento pokus byl součástí projektu Stargate, což bylo jméno tajné operace americké vlády. Tajná jednotka byla založena v roce 1978 ve Fort Meade v Marylandu a jejím úkolem bylo vyšetřovat potenciál využití parapsychologických subjektů v armádních jednotkách a ve vládních službách.

Projekt je znám také pod kódovými jmény Gondola wish, Grill flame, Center lane, Sun streak a Scanate. V roce 1991 se však všechny sjednotily pod jedno jméno a od té doby se nazývaly Stargate project. Tento projekt se soustředil hlavně na schopnost mentalistů a médií pozorovat události, místa nebo informace na velkou vzdálenost.

V roku 1984 agenti CIA testovali médium, ktorému dali nevedomky opísať život na Marse. O pokuse existuje oficiálny záznam
V roku 1984 agenti CIA testovali médium, ktorému dali nevedomky opísať život na Marse. O pokuse existuje oficiálny záznam Zdroj: Pixabay

Na projekt do roku 1987 dohlížel poručík Frederick Skip Atwater, který osobně vyhledával tyto nadané lidi pro generála Alberta Stubblebina, který se později stal prezidentem Monroeova institutu. Tento institut byl založen, aby detailně zkoumal lidské podvědomí. Jednotka pracující pro Stargate byla velmi malá, sestávala z maximálně dvaceti osob a jejich střediskem byla stará opuštěná obydlí.

Celý projekt byl rozpuštěn a odtajněn v roce 1995 poté, co CIA oznámila, že to nikdy nebylo užitečné pro žádnou tajnou operaci. Informace, které se nasbíraly během programu, byly nejasné a zahrnovaly povětšinou irelevantní a nepřesvědčivá data.

O programu byl v roce 2009 vydán i film s názvem Muži, co zírají na kozy. Ve filmu se v hlavních rolích představily hollywoodské hvězdy George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges a Kevin Spacey. Ve filmu však skutečné jméno projektu nikdy neohlásili.

Popis života na Marsu z roku 1984

Přestože projekt skončil, existuje jeden zajímavý záznam z roku 1984, jehož oficiální přepis je veřejně dostupný na vládní stránce CIA. V tomto experimentu agenti CIA poskytli médiu zapečetěnou obálku, v níž byly souřadnice lokality. Vybrané médium však nevědělo, o jakou lokalitu jde a co přesně od něj agenti vyžadují.

Agenti se svého subjektu ptali, ať řekne, co na daných souřadnicích vidí. Ten zmateně popsal, že vidí krajinu zahalenou v něčem, co vypadá jako pouštní bouře a tvrdil, že zmíněné místo bylo zasaženo nějakou geografickou katastrofou. Agent CIA se ho pak zeptal, co vidí, pokud půjde zpět v čase do doby před zmíněnou geologickou katastrofou. Médium na to odpovědělo, že vidí něco, co vypadá jako pohoří špíny a prachu.

V roku 1984 agenti CIA testovali médium, ktorému dali nevedomky opísať život na Marse. O pokuse existuje oficiálny záznam
V roku 1984 agenti CIA testovali médium, ktorému dali nevedomky opísať život na Marse. O pokuse existuje oficiálny záznam Zdroj: Flickr

Agent mu vzápětí nakázal, ať najde nějakou aktivitu, která by prokázala život na planetě. Médium nyní tvrdilo, že vidí nějaké stíny velmi vysokých a štíhlých lidí. Během této odpovědi se subjekt cítil velmi zmateně, protože přesně nevěděl, na co se ho ptají. Agent ho proto upozornil, že nemusí řešit logiku toho, co vidí a ať jen přesně popíše, co vnímá, aniž by to muselo dávat smysl. Médium pak pokračovalo v popisu lidí, kteří byli oblečeni v neobvyklém oděvu.

Po tomto pokusu se ho agent zeptal na jiné souřadnice, avšak stále na Marsu. Tam popisoval nějakou jeskyni a tvrdil, že stále nerozumí, kde se nachází, protože všechno kolem něj je obrovské. Agent změnil souřadnice ještě párkrát a médium popsalo, že vidí něco, co mu připomíná akvadukt a divně vypadající pyramidy.

Subjekt výzkumu později začal ztrácet schopnost soustředit se na dané souřadnice a místo toho začal popisovat věci, které se mu na místě zdály zajímavé. Agenti ho tedy nechali, ať popisuje, co se mu zamlouvá a on si všiml obydlí, které vypadalo, že slouží jako ochrana před pouštními bouřemi. Vešel do něj a popisoval holé stěny přístřešku, který neměl vůbec žádný nábytek. Byli tam však nějací lidé.

Opět popsal vysoké, štíhlé lidi, kteří jsou oblečeni v tence vypadajícím hedvábném oblečení. Tito starověcí lidé mluvili o tom, jak umírají a nemohou s tím nic udělat. Hledali způsob, jakým by se mohli zachránit, ale nepodařilo se jim to a teď se smiřují se smrtí. Agenti se média zeptali, na co vlastně čekají.

V roku 1984 agenti CIA testovali médium, ktorému dali nevedomky opísať život na Marse. O pokuse existuje oficiálny záznam
V roku 1984 agenti CIA testovali médium, ktorému dali nevedomky opísať život na Marse. O pokuse existuje oficiálny záznam Zdroj: Pixabay

Odpověděl jim, že se celá skupina vydala najít nové místo pro život kvůli tomu, že jejich bývalý domov se stal neobyvatelným. Jejich předešlé místo mělo mnoho sopek, zvláštních rostlin, divných bouří a celé bylo velmi nestabilní. V podstatě to staré místo vypadalo stejně jako nynější, jen nové bylo bez rostlin. Po tomto popisu se agenti rozhodli pokus přerušit a médium probudili z transu.

Médium, které na projekt vybrali, tedy popisovalo místa, která nikdy vlastníma očima nevidělo. Dané souřadnice se totiž neshodovaly s žádným místem na Zemi. Odpovídaly však souřadnicím na Marsu, které již byly v roce 1984 zmapované satelity. Samozřejmě, informace byly dostupné pouze pro NASA, protože ještě neexistoval komerčně využívaný internet.

Záhadou proto zůstává, jak je možné, že subjekt výzkumu věděl, že nepopisuje Zemi a také, že popisuje dobu, která byla diametrálně jiná než ta aktuální. Na základě tohoto výzkumu se samozřejmě nedají dělat žádné oficiální závěry, ale je fascinující, že médium popsalo něco, co se podobá Marsu, protože kdyby si vymýšlelo, mohlo popsat ledajaké jiné místo, které se alespoň zhruba podobá životu na planetě Zemi.

Domů
Sdílet
Diskuse