Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2019 13:07
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

V těle mrtvé velryby našli neuvěřitelných 40 kilogramů plastů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podobně tragických úmrtí je čím dál víc.

Mořští biologové na Filipínách byli nedávno svědkem úkazu, který lze označit za hrozivý, ale bohužel vůbec ne ojedinělý. V těle mladé velryby vyplavené na břehu našli 40 kilogramů plastového odpadu. Za příčinou její smrti má stát právě velké množství plastů. Ty kritickým způsobem narušily trávicí systém zvířete.

Na facebookové stránce D'Bone Collector Museum administrátoři uvedli, že takové množství plastů v těle velryby ještě neviděli. Ve svém prohlášení vyzvali vládu k tomu, aby konečně zakročila proti lidem mýlícím si vodní toky a oceány s odpadkovým košem.

Boj s plastovým odpadem patří mezi důležitá témata 21. století. Tento problém se ale ve velkém týká zejména určitých částí Asie. The Guardian ve svém článku uvádí, že Čína, Indonésie, Filipíny, Thajsko a Vietnam stojí za větším množstvím jednorázových plastů v oceánech než všechny zbylé státy světa dohromady.

Majitel D'Bone Collector Museum a mořský biolog Darrell Blatchley prohlásil, že za posledních 10 let byl svědkem 57 úmrtí velryb a delfínů, za nimiž stála konzumace plastového odpadu. Z poslední doby si dále zmiňme případ želvy, z jejíhož krku vytahovali plastovou tašku či tělo velryby naplněné několika kilogramy plastů.

Domů
Sdílet
Diskuse