Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2019 11:16
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Unikly osobní údaje více než miliardy uživatelů. Hackeři mohou mít v rukou i tvou adresu či datum narození

TECH
Uložit Uložené

Bezpečí v online světě zřejmě nikdy nebude úplné.

I přesto, že se na soukromí v online světě klade velký důraz, úniky dat se nebezpečně dějí a je možné, že i tvé údaje už nejsou jen na stránkách, kam jsi je zadával. Samozřejmě, šance, že právě tvoje data někdo koupí a zneužije, není zrovna velká, ale i tak jsou velké úniky soukromých dat důvodem ke znepokojení.

O jeden takový se postarala zvláštní firma Verifications.io zabývající se daty a marketingem. V rukou měla údaje 982 milionů lidí a šlo o jednu z největších databází na světě. Kromě e-mailů, které byly hlavní složkou, věděli také o datu narození, celém jménu a často i bydlišti či telefonních číslech. Hesla či údaje o kreditních kartách by měly být v pořádku.

Po úniku dat však firma zmizela a stáhla i vlastní web, přičemž celý případ odmítla komentovat. O jejich zaměstnancích se toho mnoho neví, ale jejich každodenní náplní bylo ověřování získaných dat, aby pak mohli firmám či agenturám potvrzovat a ověřovat, zda jsou jejich e-mailové kontakty stále funkční.

Unikli osobné údaje viac než miliardy užívateľov. Hackeri môžu mať v rukách aj tvoju adresu či dátum narodenia
Unikli osobné údaje viac než miliardy užívateľov. Hackeri môžu mať v rukách aj tvoju adresu či dátum narodenia Zdroj: unsplash
Domů
Sdílet
Diskuse