Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2019 13:50
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

John Wick 3 je nejlepším a nejkrvavějším dílem série. Akce tě posadí na zadek (Recenze)

John Wick 3 je nejlepším a nejkrvavějším dílem série. Akce tě posadí na zadek (Recenze)
Zdroj: Lionsgate
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Keanu Reeves trénoval a trénoval, až zapomněl, že jeho postava má dělat i jiné věci, než jen zabíjet. V podstatě to ale úplně stačí.

5 let po překvapivé jedničce a 2 roky po fajn pokračování posílá do kin bývalý vedoucí kaskadér (dnes již režisér) Chad Stahelski do kin třetí část série John Wick. A dostává ovace snad z celého světa. Kariéra Keanu Reevese byla zachráněna a dnes už jen těží ze svých plodů. Dostat se k nim však nebylo těžké a do příprav na tyto filmy dal celou svou duši a tělo. Hlavně tělo, protože opět předvádí neuvěřitelné bojové kreace.

Děj začíná přesně v momentě, kdy končí dvojka. John má jen pár minut na to, aby se dal dohromady a začal utíkat někam, kde po něm nepůjdou všechny zločinecké organizace na světě. Porušil totiž pravidla Komise a na půdě Continentalu zabil člověka. Stále má však přátele a dlužníky, kteří mu mohou zachránit život. A to je v podstatě celý děj filmu, který má neuvěřitelně našlápnuté tempo. Přirovnat se dá snad jen k poslednímu Millerovu Mad Maxovi. Zpomaluje se skutečně málokdy a vždy jen na velmi krátkou dobu.

John je nekompromisní, smrtelný a nesmírně stylový. Ať už je to proti přesile, nebo v boji s excelentními protivníky, vždy si dokáže poradit. Ať je to s čistým, nebo špinavým způsobem. Bojuje o život a je to cítit v každé akční sekvenci. Nejednou jsem se přistihl při užaslém povzdechu nad provedenou scénou či choreografií.

John Wick 3 je najlepším a najkrvavejším dielom trilógie. Akcia ťa posadí na zadok ako naposledy pri Mad Maxovi (Recenzia)
John Wick 3 je najlepším a najkrvavejším dielom trilógie. Akcia ťa posadí na zadok ako naposledy pri Mad Maxovi (Recenzia) Zdroj: Lionsgate

Těšit se můžeš obzvláště na první várku zabijáků a následné házení noži či honičku na motorce, které v mých očích patří k vrcholům akčního žánru a Gun-fu jako takového. Co akční filmy považují za nejvyšší možný vrchol, tam se John Wick jen rozjíždí. Nejlepší na tom je, že vše je maximálně přehledné a neztratíš se, ani když se John bije s velkým množstvím nepřátel. Zatímco v první polovině filmu využívá k zabíjení všechno, co má na dosah rukou, v té druhé už chytí do rukou zbraně a opět se je na co dívat

U podobných filmů je práce s kamerou a nasvícením nesmírně důležitá a je vidět, že na Wickovi pracují jen specialisté a profesionálové, což platí i pro kaskadéry. Dočkáš se hned několika bravurních scén a originálních nápadů, které rozveselí dušičku každého fanouška akčního žánru. Tomu dopomáhá i dobře zvolený soundtrack.

I přesto, že akční složku chválím do nebes, negativa se dají najít i na ní. U těch nejlepších akčních filmů se souboji tělo na tělo si ani to nejbystřejší oko nevšimne, že jde o xykrát zpomalené a nacvičené choreografie, při kterých už herci/kaskadéři očekávají další chmat a úder a přesně vědí, z jaké strany je mají vykrýt. Bohužel, u tohoto filmu jsem si párkrát všiml i samotného Reevese, který blokoval údery dříve, než byly vyslány. Není to velká chybička, ale při takové 10minutové sekvenci pěstních soubojů má divák tendenci sledovat je pozorněji.

John Wick 3 je najlepším a najkrvavejším dielom trilógie. Akcia ťa posadí na zadok ako naposledy pri Mad Maxovi (Recenzia)
John Wick 3 je najlepším a najkrvavejším dielom trilógie. Akcia ťa posadí na zadok ako naposledy pri Mad Maxovi (Recenzia) Zdroj: Lionsgate

Akce se obecně dávkuje velmi obezřetně, ale v jednom bodě už hraničí se sterilností. Jde o společnou scénu Halle Berry, jejích psů a Johna proti malé armádě zabijáků. Byla o něco delší, než by se patřilo a začaly se opakovat i některé chvaty. Stále však platí, že šlo o špičkově provedenou a natočenou pasáž. K mínusům bych zařadil i postavu Halle Berry, jejíž motivace a celkové budování charakteru prostě nestačily. Sofia je nezajímavá a kdyby neměla psy, šlo by o další tuctovou vražedkyni s vražednými dovednostmi.

Totéž se však dá říci i o Johnovi. Bohužel, příběh, děj a postavy kolem něj v trojce již definitivně ztrácejí význam a téměř nikam se neposouvají. John už sotva mluví a nic moudrého ani hlubokého z něj prakticky nevypadne. Je to neuvěřitelně plochá postava, kterou mohl hrát skutečně každý a pokud by v čtyřce Reevese nahradil někdo jiný, asi bych si toho ani nevšiml (což samozřejmě neznamená, že Keanu není v té roli skvělý).

Příběhové „zvraty“ a celkové vyznění děje jsou příliš ploché a nezajímavé. Slouží výlučně jako důvod existence akce a zabíjení. Jakmile se nad nimi zamyslíš, celé se to rozpadne a nebude ti to dávat smysl, obzvlášť na konci. Pokud jsi tedy doufal v inteligentní rozšiřování mytologie, zajímavé, nové postavy a fajn příběh, zůstaneš zklamaný.

John Wick 3 je najlepším a najkrvavejším dielom trilógie. Akcia ťa posadí na zadok ako naposledy pri Mad Maxovi (Recenzia)
John Wick 3 je najlepším a najkrvavejším dielom trilógie. Akcia ťa posadí na zadok ako naposledy pri Mad Maxovi (Recenzia) Zdroj: Lionsgate

Zároveň mi je ale jasné, že ses těšil i na akci. A z ní, jak jsem již popisoval výše, budeš nadšený. Jednoznačně jde o nejdetailnější choreografie v rámci série, za které by se nemuseli stydět ani kluci v Raid. Nakonec, mám dojem, že někdo z Raidu jim fakt pomáhal. Tedy kromě toho, že si zde odtud i dva kluci zahráli. Poznáš je velmi rychle, ale počítej s tím, že scénáristé jejich schopnosti jemně oslabili. Stále však jde o vynikající fight.

John Wick 3 je v mých očích nejlepším dílem série, kterému uděluji devět bodů z deseti, a to z jednoduché důvodu. Nejvíce si na něm totiž cením akci a skvělé odvážné choreografické kaskadérské kousky. Navíc je tu správně přehnané násilí a množství krve společně s kamerou, která neuhýbá, a ty si tak můžeš dosyta užít házení sekerami či Johna Wicka s nezdravě silnou brokovnicí v uzavřených prostorách.

Zapomeň na děj, postavy a zajímavý/inteligentně napsaný příběh. Zde se jde od začátku do konce po krvi a dělá se to nesmírně stylově. Více než filmem jako takovým je trojka spíše ukázkou kaskadérských schopností a dokonale natočené akce s množstvím originálních nápadů v stylovém kabátku. A navíc se sem tam i zasměješ. Brutální scény jsou opodstatněné a jako fanoušek série si je dozajista užiješ. Pokud si však potrpíš na budování mytologie a čekáš od Johna více než 15 replik, můžeš si bodík odebrat.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse