Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2019 21:31
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Jakou bílou látku vdechoval kanadský hokejista na střídačce během zápasu s Českem?

SPORT
Uložit Uložené

Amoniak známý také jako „smelling salt“ je součástí hokeje už dlouho. Jde o látku, která prý dokáže stimulovat nervovou soustavu sportovců.

Česko dnes v semifinále přišlo o šanci získat zlaté medaile, ty bronzové jsou však stále na dosah. Během přímého přenosu měli možnost diváci vidět i moment, jak si kanadský hráč s číslem 81 převzal od lékaře na lavičce bílou látku, položil si ji na mantinel, rozdrtil a sklonil se nad ni.

Představivost diváků okamžitě začala fungovat, ve skutečnosti má však tento záběr jednoduché vysvětlení. Jde o ampulku s amoniakem, což je látka, která má stimulovat nervovou soustavu a nabudit sportovce k lepšímu výkonu.

Součástí ligového i reprezentačního hokeje jsou tzv. „smelling salts“ s obsahem uhličitanu amonného ((NH4)2CO3) již dlouhá léta a jsou oblíbené zejména v nejlepší lize světa NHL. Kromě 15 % amoniaku podle Aktualit obsahuje ampulka ještě 35 % alkoholu a 50 % dalších přísad, ty však na obalu nejsou uvedeny specificky. Tento „povolený doping“ najdeme i v jiných sportech včetně NFL či silového trojboje.

Díky dnešnímu zápasu a Marchessaultovi tak aspoň teď víš, že i hokejisté se občas potřebují posílit. Zajímavě zní, že ampulka není až tak příjemná na čichání. „Smrdí jako hov..,“ prozradil ještě v roce 2016 Kyle Palmieri z New Jersey.

Domů
Sdílet
Diskuse