Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2019 11:27
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Pokud chceš odmaturovat, musíš zasadit 10 stromů. Nový zákon na Filipínách chce pomoct životnímu prostředí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nový požadavek lidé přijali s otevřenou náručí.

Na Filipínách bude muset každý student střední i vysoké školy před úspěšným ukončením studia zasadit alespoň 10 stromů. Tak zní nový zákon asijské země, který chce nejen upozornit mladou generaci na důležitost ochrany přírody a pomoci v boji proti klimatickým změnám, ale také zanechat budoucím generacím lesy pokrytou krajinu.

Jak upozorňuje The Independent, na Filipínách už dlouhá desetiletí bojují s deforestací, která stát připravila o přibližně 50 % veškeré lesní pokrývky.

Ak chceš zmaturovať, musíš zasadiť 10 stromov. Nový zákon na Filipínach chce pomôcť nášmu životnému prostrediu
Ak chceš zmaturovať, musíš zasadiť 10 stromov. Nový zákon na Filipínach chce pomôcť nášmu životnému prostrediu Zdroj: Alexindigo/Flickr

Autor zákona Gary Alejano argumentoval, že pokud každý rok dokončí 12 milionů žáků základní školu, skoro 5 milionů studentů střední školu a téměř 500 tisíc studentů ukončí vysokou školu, ročně by tito studenti mohli společnými silami zasadit více než 175 milionů nových stromů.

Legislativa ve svých kalkulacích počítá s tím, že v ideálním případě rozsáhlé implementace a dodržování zákona by jedna generace lidí na Filipínách mohla zasadit až 525 miliard stromů.

Stromy se samozřejmě nebudou sázet na vlastní pěst. Studentům by s příjemnou povinností měli pomáhat odborníci. V konkrétních regionech budou sázet stromy, které do nich patří a které tam dokáží přežít. Studenti by měli rozšiřovat stávající lesy, ale i vytvářet nové zalesněné oblasti.

Domů
Sdílet
Diskuse