Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2019 22:00
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Červené víno obsahuje látku, která efektivně bojuje proti úzkostem a depresi. Je tu však háček

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Nový výzkum se zabýval benefity látky resveratrol.

V červeném víně se nachází látka jménem resveratrol, která se prokázala být efektivním eliminátorem deprese a úzkostí, když ji vědci testovali na myších. Vyplývá to z nové studie publikované v magazínu Neuropharmacology, píše New York Post.

Vědci z University of Buffalo a Xuzhou Medical University do myší vpíchli kortikostern, hormon, který reguluje reaktivitu na stres. Vysoké dávky resveratrolu následně zablokovaly enzym, který kortikosteron vytváří, a úzkostlivé či depresivní myši dostaly do lepší nálady.

Stejný hormon přitom hraje tutéž roli i u lidí, což ale znamená, že by resveratrol mohl být účinný i u nás. Autoři studie tvrdí, že by mohlo jít o novou vlajkovou loď mezi léky, které bojují s úzkostnými poruchami nebo depresivními epizodami.

Červené víno obsahuje látku, ktorá efektívne bojuje proti úzkostiam a depresii
Červené víno obsahuje látku, ktorá efektívne bojuje proti úzkostiam a depresii Zdroj: unsplash

Neznamená to však, že máš hned běžet do supermarketu a koupit si láhev červeného vína. Do myší totiž vědci vpichávali 10 miligramů resveratrolu na kilogram jejich tělesné hmotnosti. Aby člověk dosáhl stejného efektu, musel by vypít asi 65 litrů vína.

Domů
Sdílet
Diskuse