Nový výzkum se zabýval benefity látky resveratrol.
V červeném víně se nachází látka jménem resveratrol, která se prokázala být efektivním eliminátorem deprese a úzkostí, když ji vědci testovali na myších. Vyplývá to z nové studie publikované v magazínu Neuropharmacology, píše New York Post.
Vědci z University of Buffalo a Xuzhou Medical University do myší vpíchli kortikostern, hormon, který reguluje reaktivitu na stres. Vysoké dávky resveratrolu následně zablokovaly enzym, který kortikosteron vytváří, a úzkostlivé či depresivní myši dostaly do lepší nálady.
Stejný hormon přitom hraje tutéž roli i u lidí, což ale znamená, že by resveratrol mohl být účinný i u nás. Autoři studie tvrdí, že by mohlo jít o novou vlajkovou loď mezi léky, které bojují s úzkostnými poruchami nebo depresivními epizodami.
Neznamená to však, že máš hned běžet do supermarketu a koupit si láhev červeného vína. Do myší totiž vědci vpichávali 10 miligramů resveratrolu na kilogram jejich tělesné hmotnosti. Aby člověk dosáhl stejného efektu, musel by vypít asi 65 litrů vína.