Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. srpna 2019 19:02
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

V tatranské jeskyni uvízli dva speleologové. Záchranáři se s nimi už den snaží navázat kontakt

ZAJÍMAVOSTI POLSKO
Uložit Uložené

V polské části Tater aktuální řeší opravdu závažný problém.

Záchranáři se už od včera snaží navázat jakýkoliv kontakt se dvěma uvízlými speleology v útrobách zatopené jeskyně v Západních Tatrách. Jde o nejhlubší a zároveň nejdelší jeskyni v celé zemi našich severních sousedů. O případu informuje polský portál Krakow Wyborcza.

Záchranná akce probíhá už den a vše komplikují zejména úzké chodby jeskyně. Spojení mezi uvězněnou dvojicí jeskyňářů a jejich kolegy ve Velké sněžné jeskyni (Jaskinia Wielka Śnieżna), nacházející se u slovenských hranic, bylo přerušeno po náhlém zatopení jedné z chodeb v důsledku silných dešťů.

Na záchraně obou mužů se mají podílet i experti ze Slovenska. Speleologové se podle všech informací nacházejí v hloubce přibližně 500 metrů pod samotným vstupem do jeskyně. Jde o velmi závažnou situaci, která může ohrozit jejich zdraví. Kvůli vysoké hladině vody se nemohou pohnout a opustit místo, a tak jsou odkázáni jen na záchranáře.

Na akci se dnes podílí 27členný tým složený z hasičů a záchranářů. Na rozšíření chodeb mají být dokonce použity i výbušniny a akce údajně může trvat i několik dní či týdnů.

Domů
Sdílet
Diskuse