Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2019 12:02
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Krvavá nevěsta je svižná hororová komedie, která tě v kině dobře pobaví (Recenze)

Krvavá nevěsta je svižná hororová komedie, která tě v kině dobře pobaví (Recenze)
Zdroj: Fox Searchlight Pictures/Walt Disney
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Kvalitních hororových komedií v kinech mnoho nemáme. Krvavá nevěsta by ti tedy neměla ujít.

Hororových komedií je v našich kinech skutečně velmi málo a dobrých hororových komedií ještě méně. Tomuto žánru se daří zejména v nezávislých vodách, ale ani tam bychom nenašli vyloženě nadprůměrných kousků hodně. Nyní do našich kin přišla nadějně vyhlížející žánrovka Krvavá nevěsta, která se tento trend pokusila zvrátit. Podařilo se?

Hlavní postavou je mladá Grace (Samara Weaving), která se právě vdává za Alexe Le Domase (Mark O'Brien). Svého manžela miluje a už se nemůže dočkat, kdy se stane součástí jeho rodiny. Ta je tak trochu excentrická a kdysi pohádkově zbohatla na prodeji stolních her.

Nevesta na zabitie (Recenzia)
Nevesta na zabitie (Recenzia) Zdroj: Fox Searchlight/Walt Disney

Její členové zároveň ctí tradice, kterých se bude muset zúčastnit i Grace. Na první pohled to nepůsobí nijak dramaticky. O půlnoci si Grace bude muset zahrát náhodně vylosovanou hru, v tomto případě schovávanou.

Velmi rychle však zjistí, že nejde o žádnou nevinnou kratochvíli, ale o regulérní boj o život. Členové rodiny jsou vyzbrojeni a připraveni Grace před úsvitem obětovat jako součást dávného rituálu.

Za Krvavou nevěstou stojí režisérské duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett. Tito tvůrci se podíleli na povídkových žánrovkách Southbound či V/H/S a mají za sebou i trochu slabší horor Zrození ďábla. Ve svém nejnovějším počinu však dokazují, že máme co do činění s talentovanými tvůrci, protože film je skutečně zdařilou hororovou černou komedií.

Nevesta na zabitie (Recenzia)
Nevesta na zabitie (Recenzia) Zdroj: Fox Searchlight/Walt Disney

Stojí na jednom trochu absurdním nápadu, který se logicky nedá brát úplně vážně. To vědí i samotní tvůrci, takže ve filmu není nouze o nadhled a černý humor. Zároveň film funguje i po hororové stránce. To znamená, že zde najdeme hned několik povedených napínavých scén, slušně budovanou atmosféru a také nějaké ty krvavé momenty (ale pro žánrového fanouška nepůjde o nic šokujícího).

Snímek je velmi pěkně natočen a přestože se odehrává pouze v jednom velkém honosném domě, autoři technickou stránku rozhodně neodflákli. Plusem je vydařená kamera a design podivného sídla, které působí atmosféricky a zároveň dost nepříjemně (noc bys tam strávit nechtěl).

Samotné postavy jsou poměrně dobře napsané a ještě lépe obsazené. Platí to zejména pro Samaru Weaving (mimochodem, jde o neteř Huga Weavinga), která si svou vystrašenou a později o život bojující nevěstu vychutnává v každém záběru. Weaving má navíc i solidní komediální talent a její hlášky mě nejednou velmi pobavily.

Nevesta na zabitie (Recenzia)
Nevesta na zabitie (Recenzia) Zdroj: Fox Searchlight/Walt Disney

Kvalitně se však předvedli i Henry Czerny, Andie MacDowell či Adam Brody. Při všech těchto nezpochybnitelných kladech pak možná zamrzí, že snímek rozhodně není tak divoký, jak by mohl být. Ulítlý nápad podle mého názoru nebyl využit naplno, stejně tak se mohlo více přitlačit na černém a absurdním humoru. Potenciál tu totiž byl.

Dojem také kazí několik zbytečných klišé (záporáci si mezi sebou odhalují důležitá tajemství, což hlavní hrdinka slyší, protože se ukrývá v jejich blízkosti) a hororoví fanoušci možná budou právem nadávat, že příběh nic překvapivého nepřinesl.

S tím se dá souhlasit, avšak pokud na film půjdeš s tím, že chceš jen čistě zábavnou hororovou povídku, při které stačí vypnout mozek a bavit se, tak zjistíš, že režiséři odvedli slušnou práci. Očividně zde nebyly ambice přepisovat historii hororu. Herci jsou fajn, humor je funkční (ačkoliv na můj vkus ho mohlo být více), atmosféra funguje a díky rozumné stopáži se nudit rozhodně nebudeš.

Nevesta na zabitie (Recenzia)
Nevesta na zabitie (Recenzia) Zdroj: Fox Searchlight/Walt Disney

Celkově tak Krvavá nevěsta zůstává sympatickou hororovou veselohrou, která sice nijak extra překvapeni, ale strávíš s ní příjemný večer. Hodnotím ji tedy sedmi body z deseti. Osobně jsem se na film podíval rád a jsem docela zvědavý, co pro nás režiséři připraví příště. Snad se od nich podobně kvalitních žánrovek dočkáme víc.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse