Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2019 11:38
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Kolik reálně stojí výroba nového iPhonu? Mobil za 29 tisíc má díly za 10 500 korun, zbytek je marže

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Výroba iPhonů pro rok 2019 by měla být ještě levnější. Apple totiž potřebuje pokrýt Trumpovo clo na dovoz elektroniky z Číny.

Apple vyrábí své iPhony již od roku 2007 a kromě samotného smartphonu se průběžně zdokonalují i jeho výrobní linky v Číně. Obchodní válka USA s touto asijskou zemí mu však do karet nehraje a už 15. prosince by mohlo začít platit 10% clo na dovoz zboží vyrobeného právě v této zemi. 

Pro Apple by to znamenalo buď snížení marže a zisků, nebo nutnost zvýšit ceny nadcházejících iPhonů 11 na novou rekordní úroveň.

Doporučeno
Apple má na podzim vydat tři iPhony 11. Jaké novinky nás čekají? Apple má na podzim vydat tři iPhony 11. Jaké novinky nás čekají? 24. července 2019 14:13

Aktuální iPhone XS se v Evropě prodává za minimálně 29 tisíc korun, XS Max dokonce za 32 tisíc korun v nejlevnější 64 GB verzi. 

Firma však podle zpráv Appleinsider.com našla kompromis. Zlevnění výroby nových mobilů by mělo vytvořit finanční polštář schopný pokrýt 10% clo, zachovat minimálně stejný zisk na jeden prodaný kus a nezvýšit koncové ceny pro zákazníky.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mobile World (@____mobileworld____),

Web se odkazuje na zprávu banky JP Morgan, podle níž bude cena materiálů a výroby iPhonů pro rok 2019 nižší o 30 až 50 dolarů (v přepočtu cca 700 až 1150 korun) oproti aktuálním modelům. Gigant z Cupertina si navíc již déle pohrává s myšlenkou přesunout výrobu z Číny ohrožené cly jinam, například do Vietnamu nebo Indie. Zatím mu v tom ale údajně brání vysoké požadavky na kvalitu, které nedokáže splnit každý výrobní závod.

S tímto tématem opět vyvstala i otázka, kolik vlastně stojí výroba jednoho iPhonu. Web TechInsights takto loni rozebral iPhone XS Max (256 GB) a spočítal, že za baterii, displej, paměti, hliníkové kryty a vnitřnosti by měl Apple platit přibližně 10 500 korun. A ano, prodává ho za 29 tisíc korun, tedy za téměř třikrát více peněz

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00

Není však důvod k panice a protestům, toto je velmi zjednodušená matematika. Z 275% marže totiž Apple platí své zaměstnance, marketing, vývoj nových produktů a mnohé jiné položky.

Domů
Sdílet
Diskuse