Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2019 10:40
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Hrozivý telefonát z lodi smrti, která shořela: „Mayday, nemůžu dýchat,“ byla poslední slova lidí zamčených v podpalubí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Loď v Kalifornii pohltily plameny během noci, když všichni spali.

Jen pomalu vycházejí na povrch informace o tragédii lodi, která shořela v Kalifornii před pár dny. Na její palubě bylo 39 lidí, z toho 33 potápěčů a 6 členů posádky. Většina z nich přišla o život při požáru, který vypukl kolem třetí nad ránem. 

Katastrofa se stala relativně daleko od pevniny a v době, kdy skoro všichni spali na nejspodnějším patře lodě. „Horší situace nastat ani nemohla,“ říká šerif z okresu Santa Barbara.

Nyní se objevila nahrávka hrozivého telefonátu z lodi, který se odehrál o půl 4 ráno. V telefonátu je slyšet muže, který křičí: Mayday, mayday, mayday, nemůžu dýchat.“ Není rozumět moc z toho, co říká, ale strach a panika je zřetelná. Jediné, co je slyšet, jsou prosby volajícího a otázky dispečera: „Jsou tam zamčení? Nemůžete se vrátit a odemknout ostatním, aby mohli vyjít? Vy nemáte žádné hasičské vybavení? Žádné hasicí přístroje, ani nic podobného?“

 

Na palube lode bolo 39 ľudí, keď sa z neznámych príčin rozhorela, posádku zachránil len fakt, že spali inde než ostatní
Na palube lode bolo 39 ľudí, keď sa z neznámych príčin rozhorela, posádku zachránil len fakt, že spali inde než ostatní Zdroj: tasr

Manželé Bob a Shirley Hansenovi kotvili pár stovek metrů od lodi potápěče. Ještě před svítáním je probudilo hlasité bouchání na dveře lodi, ve které spali. Když otevřeli, před dveřmi stálo pět promočených lidí. Manželé pro The Guardian řekli, že za jejich zády byla obrovská záře ohně a nic nepotřebovali vysvětlovat.

Doporučeno
Titanic zřejmě zmizí do roku 2030. Nové snímky ukazují jeho postupný rozpad Titanic zřejmě zmizí do roku 2030. Nové snímky ukazují jeho postupný rozpad 23. srpna 2019 11:59

Dva z těch, kterým se podařilo z lodi uniknout, se na hořící loď později vrátili s nadějí, že někoho najdou, ale neúspěšně. Požár se stále vyšetřuje a nikdo nepřestává hledat, 9 lidí je nezvěstných. Víme už však, že tragédie si vyžádala nejméně 25 životů.

„Celá situace je jednou velkou tragédií,“ řekla na tiskové konferenci mluvčí pobřežní stráže Monica Rochester: „I přesto, že pohřešované neustále hledáme, obávám se, že by se měli všichni připravit na to nejhorší.“ Loď byla podle ní v naprostém pořádku a splňovala všechny předpisy. Příčina požáru zatím není známa, informují Vice News.

Na palube lode bolo 39 ľudí, keď sa z neznámych príčin rozhorela, posádku zachránil len fakt, že spali inde než ostatní
Na palube lode bolo 39 ľudí, keď sa z neznámych príčin rozhorela, posádku zachránil len fakt, že spali inde než ostatní Zdroj: tasr

Všech pět, kterým se podařilo uniknout, byli členové posádky. Zachránilo jejich to, že spali na vrchu lodi a nikoli v podpalubí.

Domů
Sdílet
Diskuse